Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ANI şi politica la ţară - Edilii şi-au semnat singuri alocări de zeci de hectare pentru familiile lor

GALERIE
pasune, letcani
  • pasune, letcani
- +

Situaţie ieşită din comun la Dumeşti: trei consilieri locali au bătut palma cu administraţia locală pentru închirierea unor suprafeţe de păşune din domeniul public. Statutul lor nu le permite însă acest lucru, decât cu riscul intrării într-un conflict de interese. Cazul celor trei a ajuns la Agenţia Naţională de Integritate, care în acest moment analizează situaţia.

 

Viceprimarul Cătălin Pachiţac s-a arătat mirat când l-am întrebat de contractele încheiate cu Consiliul Local. Familia sa are închiriate sau luate în arendă 28,5 hectare de păşune. Cea mai mare parte, 12 hectare, este chiar pe numele lui. Dar contractul nu poartă altă semnătură din partea autorităţii locale decât cea a secretarei Primăriei. Întrebat dacă nu se află într-un conflict de interese, Cătălin Pachiţac s-a arătat convins că legea se referă doar la favorizarea unor asociaţii sau societăţi comerciale unde aleşii locali sunt acţionari sau administratori sau au rude apropiate, nu şi la persoane fizice. "Nu mi-a spus nimeni că nu am voie, dacă sunt consilier. Am făcut contract ca oricare alt sătean care deţine animale", ne-a declarat el.

Un alt contract, pentru 9,5 hectare, a fost încheiat pe numele mamei sale. Vicele a admis că a greşit în acest caz, pentru că a semnat chiar el contractul din partea autorităţii. Dar, a ţinut el să sublinieze, primarul lipsea şi era ultima zi în care aceste contracte puteau fi depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru obţinerea subvenţiilor. În aceeaşi zi, 20 aprilie a.c., a semnat şi contractul încheiat pe numele soţiei sale, pentru 4,5 hectare de păşune.

Fără licitaţie, fără dureri de cap. Până acum

Potrivit unei hotărâri adoptate în 2013 de Consiliul Local Dumeşti, păşunile din comună nu sunt scoase la licitaţie, aşa cum procedează majoritatea primăriilor din judeţ. Suprafaţa este atribuită crescătorilor de animale proporţional cu numărul bovinelor şi/sau caprinelor, ovinelor etc. pe care le deţin. Pentru suprafaţa de 12 hectare, de exemplu, vicele a declarat 24 de bovine.

Peste o sută de localnici au închiriat astfel suprafeţe de teren unde pot să-şi pască animalele. Benoni Dumitraşcu, şi el consilier local, a închiriat 2 hectare pentru 4 bovine. Dar tocmai a vândut animalele, ne-a mărturisit el, pentru că nu mai este rentabil. Nu mai găseşti oameni care să aibă grijă de ele, ne-a spus consilierul. El a precizat că inspectorii ANI s-au interesat de acest contract şi că nu a avut nicio intenţie să încaseze ceva necuvenit. "Dacă mi se va spune că am ceva de dat înapoi, o să dau fără discuţie", ne-a spus Benoni Dumitraşcu, referindu-se la subvenţiile încasate de la APIA.

Situaţia ne-a fost sintetizată de Dumitru Drumea, al treilea consilier local care riscă să fie prins în conflict de interese: "Nu ne-a spus nimeni de la Primărie că nu avem voie! De ce nu ne-a spus?" În cazul lui, contractul de închiriere a 10 hectare de păşune din domeniul public a fost încheiat pe numele soţiei sale.

Primarul Mihai Cocoveică a susţinut şi el că nu toţi consilierii cunosc legile după care funcţionează administraţia publică locală. Totuşi, din discuţiile purtate atât cu primarul, cât şi cu viceprimarul comunei, am aflat că aceste contracte se înnoiesc an de an. Aşadar, dacă la începutul lui 2021 le-a semnat vicele Pachiţac, cine le-a oficializat în anii trecuţi?

Declaraţii incomplete

Dacă declaraţiile de avere ale celor trei menţionează venituri obţinute din agricultură/ zootehnie, în declaraţiile de interese nu apare nimic referitor la aceste contracte de închiriere, fie că sunt încheiate în nume propriu, fie că sunt făcute pe numele soţiilor. Mai mult, e posibil ca, în urmă cu doi ani, cei trei să fi participat la votul care a stabilit chiria anuală la 75 de lei/ha. Toţi trei au fost consilieri şi în mandatul trecut, dar Dumitru Drumea, de exemplu, nu-şi mai aduce aminte dacă a votat atunci sau nu. În schimb, Benoni Dumitraşcu îşi aminteşte că la votul celeilalte hotărâri, cea din 2013, primarul de atunci "a dat afară câţiva consilieri din sală", printre care şi pe el, tocmai ca să evite un conflict de interese.

Paznici la stână, dar fără acces la brânză

Conflictul de interese este prevăzut în Legea 176/2010, după care funcţionează Agenţia Naţională de Integritate, în Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitatilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, Legea 393/2004, privind statutul aleşilor locali, şi în Codul administrativ în vigoare din 2019.

Am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Dumeşti privind încuviinţarea juridică a contractelor de către secretarul general al instituţiei, dar nu am primit răspuns până la închiderea ediţiei.

În schimb, legile menţionate arată că cei trei, mai ales viceprimarul, făcând parte din Consiliul Local – care gestionează patrimoniul, deci şi terenurile unităţii administrativ-teritoriale –, nu pot să aibă relaţii contractuale cu CL, tocmai pentru caracterul patrimonial al acestor contracte. "Chiar dacă legea nu menţionează expres situaţia în care se regăsesc aceşti consilieri locali, statutul lor de aleşi nu le permite să decidă pentru sine sau să aibă contracte precum cele de închiriere a unor terenuri din patrimoniul local", ne-a explicat un specialist în drept administrativ căruia i-am prezentat speţa fără nume şi fără precizarea locului. Rămâne, aşadar, de văzut care va fi decizia ANI în privinţa celor trei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri