anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Aleşii a căror fiecare vorbă ne costă 1.571 lei. Pe unii nu i-aţi mai văzut de la alegeri!

GALERIE
Parlament_depunere juramant
 • Parlament_depunere juramant
- +

La împlinirea a patru luni de mandat, practic după primul trimestru de activitate, „Ziarul de Iaşi” face un prim bilanţ al senatorilor şi deputaţilor pe care ieşenii i-au trimis în Parlament. Asta şi pentru că, probabil cu scuza pandemiei, activitatea aleşilor ieşeni pare a fi una dintre cele mai slabe din toate mandatele ultimilor ani. Mai mult, chiar şi cel mai activ parlamentar al ieşenilor, potrivit numărului oficial al interpelărilor şi luărilor de cuvânt, arată că avem de-a face cu o situaţie ridicolă: "campioană" e senatoarea ex-AUR de Iaşi Doana Şoşoacă. Deşi pe primul loc, niciuna dintre activităţile sale ca senator nu a avut în vedere vreunul din proiectele ieşenilor, ba chiar nici ale românilor în general: toate s-au referit la incitări şi aspecte ilegale privind pandemia şi purtatul măştii. În afară de aceasta, senatorul PSD Maricel Popa este primul la luări de cuvânt, iar deputatul PNL Alexandru Muraru la interpelări. Avem însă şi aleşi pe care abia dacă ştim cum îi cheamă: n-au deschis gura decât la depunerea jurământului. Dacă le împărţim per cuvânt din jurământ banii cu care i-am plătit în aceste 4 luni, reiese că fiecare vorbă a acestora a valorat cât unii ce i-au votat câştigă într-o lună: exact 1.571 lei.

 

Au trecut mai bine de patru luni de când cei 17 aleşi ai judeţului la parlamentarele din decembrie au trecut prin Iaşi să-şi ia patalamalele de senator, respectiv deputat, şi să se grăbească să depună jurământul la Casa Poporului. De atunci, de la alegerile din 6 decembrie, ieşenii au mai avut ocazia să-i vadă doar pe 2-3 dintre ei. Unde-s restul?

Un ales al PSD, campion la cuvântări

La televizor, fără îndoială, Diana Iovanovici Şoşoacă a avut cele mai dese apariţii. Fiind, de altfel, şi cel mai guraliv ales al ieşenilor. Motivul interpelărilor şi apariţiilor sale a fost mai mereu acelaşi. De altfel, mai bine de jumătate dintre întrebările şi interpelările adresate de senatoarea de Iaşi au avut ca subiect nu problemele directe şi specifice ale Iaşului şi ieşenilor, ci restricţiile, vaccinarea şi portul măştii, sau mai curând neportul acesteia. Printre chestiuni au fost totuşi şi câteva referitoare la Iaşi, cum ar fi cea despre „problema substanţelor chimice împrăştiate în aer, apă, sol în Municipiul Iaşi”, care i-a încuiat pe miniştrii Afacerilor Interne şi Sănătăţii (cel al Mediului n-a apucat să răspundă). Nimic însă despre proiectele de anvergură sau acute - autostradă, şosele ocolitoare, SRU, sediul Operei, sală polivalentă etc.

Cu cele 56 de luări de cuvânt în plen, senatorul PSD Maricel Popa „face” cât jumătate din colega sa (care a avut 114 intervenţii), dar merită el primul loc la aceste cuvântări, pentru că le-a axat pe probleme locale. De altfel, el recuperează la interpelări, având 12. Este printre foarte puţinii parlamentari care au mai venit şi în faţa ieşenilor după alegeri.

De la PNL, Iulia Scântei a consemnat până acum 50 de luări de cuvânt în plenul Senatului, fără însă să-i ia la întrebări pe membrii Guvernului, colegii săi de partid sau de alianţă guvernamentală.

Unul dintre cei mai activi parlamentari în mandatul trecut, senatorul USR Marius Bodea pare să nu-şi fi găsit încă ritmul: câteva declaraţii politice şi nicio interpelare sau întrebare. Activitatea lui însă este una mult mai bogată pe plan local, cu numeroase prezenţe în mass media sau în mediul virtual, pe reţelele de socializare. Colegul său de alianţă, senatorul USRPLUS Cristinel-Gabriel Berea, n-a găsit nici el motiv să-i solicite pe premier şi pe miniştrii lui, prin interpelări, dar a intervenit totuşi de câteva ori cu declaraţii în plen.

La Camera Deputaţilor, cei doi aleşi de la AUR au fost cei mai cuminţi aleşi dintre toţi: doar două luări de cuvânt, dintre care şi depunerea jurământului. De altfel, tăcerea acestora e totală şi în afara Parlamentului: ca şi Diana Şoşoacă (ex-AUR), Mihai Albişteanu şi Cristian-Daniel Ivănuţă au evitat până acum să răspundă oricărei întrebări venite din partea noastră.

Cititi si: Navetiști la Chicerea și Larga Jijia ieri, deputaţi de Iași în Parlament azi. Iată cine sunt noii aleși!

Dacă Monica Berescu, de la PLUS, îşi vede tăcută de treabă la Cameră, colega ei de alianţă, Cosette Chichirău (USR), se arată mult mai prezentă la Iaşi, unde conduce negocierile echipei de consilieri USR PLUS cu liberalii din Primăria municipiului. Colegul celor două, deputatul Filip Havârneanu, şi-a pus semnătura pe 13 iniţiative legislative. Două dintre cele patru interpelări au ca subiect tăierile ilegale şi furtul de masă lemnoasă.

Un liberal, campion la interpelări

Cele mai aplicate interpelări vin, în mod oarecum neaşteptat, de la un deputat liberal. Deputatul PNL Alexandru Muraru a cerut lămuriri nu doar despre autostradă, spitalul regional, sediul Operei şi PNRR, dar şi despre pasajul pietonal de la Gara Internaţională, despre Planul Urbanistic General şi pasarelele peste Europeană despre care se vorbea până de curând în Valea Lupului. Dacă toate întrebările şi interpelările lui Muraru au vizat Iaşul şi zona adiacentă, declaraţiile în plen au atins şi chestiuni la nivel naţional. Colegii săi de partid, Sorin Năcuţă şi Alexandru Kocsis-Cristea, au fost mult mai modeşti în aceste patru luni.

De departe, Vasilică Toma (PSD) este printre cei mai insistenţi deputaţi. Social-democratul a depus peste 40 de interpelări, cu accent pe infrastructura de transport. Nou-venit în branşa deputaţilor, Marius Ostaficiuc (PSD) s-a legat inclusiv de necesitatea amenajării în scop turistic a Platoului şi dealului Repedea, subiect abordat şi de ziarul nostru, dar fără audienţă până acum nici la Primăria Iaşi, nici la Guvern. Deputatul PSD Vasile Cîtea s-a axat doar pe efectele pandemiei, în vreme ce Silviu Macovei (PSD) a trecut între solicitările sale toate domeniile, de la proiectul autostrăzii până la agricultură şi educaţie.

Scumpi la vorbă: fiecare cuvânt rostit al aleşilor tăcuţi l-am plătit cu 1.571 lei

Potrivit declaraţiilor de avere depuse anul trecut de aleşii Iaşului, cele mai recente declaraţii disponibile public, un parlamentar a primit pe parcursul lui 2019 o indemnizaţie lunară cuprinsă între 11 mii şi 18,6 mii lei, în acord cu prezenţa şi funcţiile deţinute la Cameră. În mod curios, cei 18,6 mii figurează în dreptul bucureşteanului Nicolae Bănicioiu, strecurat în 2016 pe lista candidaţilor PSD ieşeni, şi care în primii trei ani din mandat a deschis o singură dată gura - atunci când a depus jurământul. A recuperat în 2020, dar şi atunci a vorbit o singură dată mai mult de un minut. Rămâne de văzut dacă acest record stabilit pe banii ieşenilor va fi egalat în mandatul din care s-au scurs deja patru luni. Căci, din ce vedem la bilanţul după primele patru luni, sunt câţiva candidaţi serioşi pentru a-i egala „performanţa” lui Nicolae Bănicioiu.

Referindu-ne doar la aleşii ieşenilor care în acest mandat, din care au trecut patru luni, nu au deschis gura în plen, în calitate oficială, decât la depunerea jurământului, putem spune, prin extensie, că aceştia ne sunt cei mai scumpi aleşi, adevăraţi parlamentari ”de AUR” în cazul a doi dintre ei, dar şi alţi câţiva alături. Concret, dacă avem în vedere că, potrivit Legii 96/2006, jurământul rostit la începerea mandatului conţine nici mai mult nici mai puţin decât 41 de cuvinte, cu tot cu conjuncţii şi prepoziţii, şi doar 28 fără aceste vocabule de legătură, şi socotind că, în cele patru luni de mandat, fiecare dintre aceşti parlamentari care nu au deschis gura decât pentru jurământ a câştigat un minim de 44.000 lei (11.000 lei x 4 luni), reiese că fiecare cuvânt rostit de aceştia ca aleşi ai ieşenilor a fost plătit de noi toţi cu nu mai puţin de 1.571 lei. Grele vorbe…

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.