Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Aleşii locali au primit certificate. Ce îşi propun în noul mandat?

GALERIE
primaria
  • primaria
- +

Primarul ales le-a transmis noilor membri ai CL să aibă „succes, demnitate, onoare şi dreptate“. Singurul consilier ales care a absentat ieri a fost Marius Bodea. El va decide luni dacă acceptă postul de consilier sau va lăsa în CL pe următorul de pe listă.

Consilierii locali au primit ieri certificatele care atestă noua calitate pe care au dobândit-o după alegerile locale din 5 iunie. Documentele au fost înmânate de Biroul Electoral Municipal (BEM), iar singurul absent de la reuniune a fost liberalul Marius Bodea. Potrivit unor reprezentanţi ai PNL, luni va avea loc o şedinţă de analiză a rezultatelor scrutinului din 5 iunie şi, în urma acesteia, Bodea va lua o decizie privind apartenenţa sa la Consiliul Local (CL). Amintim că liberalul a candidat şi la funcţia de primar şi a fost învins de candidatul PSD Mihai Chirica, care a avut un scor dublu faţă de Bodea. Social-democratului i-au fost înmânate două certificate, atât pentru funcţia de primar, cât şi pentru cea de consilier local, în contextul în care, săptămâna viitoare, la şedinţa de constituire a CL, va renunţa la ultima calitate dobândită.

„Mulţumesc tuturor felului în care s-au implicat, modalităţilor în care au înţeles că trebuie să ducă destinele acestui oraş, propunerile făcute şi, desigur, seriozitatea cu care se vor manifesta din acest moment. Vreau să mulţumesc şi Biroului Electoral Municipal pentru toate deciziile juste pe care le-a adoptat“, a declarat Chirica, la sfârşitul festivităţii. El le-a transmis viitorilor consilieri locali să aibă „succes, demnitate, onoare şi dreptate“ în procesul decizional din următorii patru ani. Independentul Andrei Postolache, lider al nou-înfiinţatului partid „Pentru Iaşi“, a vorbit despre principalele sale trei obiective în mandatul de consilier local. „Primul obiectiv este transparenţa. Vreau să explic tuturor ce se-ntâmplă la nivelul CL. Al doilea obiectiv ţine de modul în care primăria se poate implica în iniţiative ce ţin de mediul de afaceri, iar al treilea ţine de urbanism, de spaţii verzi, de parcuri“, a spus Postolache. 

Radu Botez rămâne în CL

Candidatul ALDE la funcţia de primar, Radu Botez, a subliniat ieri că îşi va duce la îndeplinire mandatul de consilier local, cu toate că, iniţial, se gândea să se retragă din cauza faptului că a obţinut un scor electoral de doar 3,30% în competiţia pentru Primărie. „Sper să reuşesc să pornesc o parte dintre proiectele propuse anterior alegerii, să reuşim să avem o îmbunătăţire atât a transportului în comun, a traficului, să reuşim să facem cât mai rapid câteva parcări în oraş, există amplasamente clare în acest sens“, a menţionat Botez. El este un potenţial candidat la funcţia de viceprimar în cazul în care PSD şi ALDE vor încheia o alianţă la nivelul CL. Cu toate că are majoritate, PSD s-ar putea uni cu ALDE în CL şi în contextul în care absenţa unui social-democrat de la o şedinţă oarecare ar putea duce la respingerea unor proiecte de hotărâre propuse de executivul municipalităţii.

„Nu este clar acest lucru. PSD are 14 din 27. Nu există o claritate, iar această decizie o iau şi eu, dar, poate mai mult decât atât, din punctul meu de vedere, o ia partidul“, a subliniat Botez, întrebat fiind dacă va accepta o funcţie de viceprimar în ipoteza încheierii unei alianţe între PSD şi ALDE. La rândul lor, liberalii susţin că vor promova la nivelul CL toate proiectele despre care au vorbit în campania electorală, cu toate că se află în opoziţie. „Vom dovedi în cei patru ani de activitate faptul că nu renunţăm la lupta pentru interesele ieşenilor, pentru dorinţa noastră de a trăi într-un oraş civilizat cu un transport public care să se ridice la nivelul aşteptărilor ieşenilor. Suntem principala forţă de opoziţie şi vom lupta pentru ieşeni“, a spus Boz.

Consiliul Local numără 27 de consilieri: 14 de la PSD, 8 de la PNL, câte doi de la ALDE şi PMP şi independentul Andrei Postolache. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri