Alexandru Muraru: Premieră în România - bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Alexandru Muraru: Premieră în România - bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat

GALERIE
Alexandru Muraru (3)
  • Alexandru Muraru (3)
- +

Deputatul PNL Alexandru Muraru afirmă că, pentru prima oară după 1990, bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat. În acest sens, susține liberalul, 535,7 milioane lei sunt prinși în proiectul de buget pentru finanțarea burselor elevilor.

”Legea educației naționale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu. Până acum, cuantumul era stabilit de către consiliile locale. Astfel, în România erau situații unde elevii primeau burse sociale sau de performanță de 8, 10 sau 15 lei. În multe cazuri, consiliile locale nici măcar nu acordau bursele. Astfel, Guvernul PNL, în decembrie 2020, a stabilit, printr-o hotărâre de Guvern, că valoarea minimă a bursei, indiferent de care, este de 100 lei. Mai mult, prin legea bugetului de stat, pentru prima dată în România, s-au asigurat fondurile pentru ca toți elevii să beneficieze de această bursă de minim 100 lei de la bugetul de stat!”, a spus deputatul PNL.

Parlamentul liberal a mai adăugat că unitățile administrativ-teritoriale au posibilitatea să majoreze  cuantumul minimal stabilit de guvern din bugetele locale.

”Consiliile locale pot adopta hotărâri în sensul creșterii sumei de 100 lei, care este asigurată de către Bugetul de Stat, diferența urmând a fi suportată de la bugetul local. Eu îi încurajez pe toți edilii să susțină performanța în educație, dar și cazurile sociale, pentru că investiția în educație este multiplicatoare în economia locală”, a mai declarat Alexandru Muraru, deputat PNL.

Liberalul a ținut să infirme informațiile care circulă în spațiul public cu privire la micșorarea bugetului alocat Educației.

”Până acum, Educația înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei).  Aici este prinsă, în premieră, de la bugetul de stat, prin bugetele locale, finanțarea pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). Dacă vorbim doar de bugetul Ministerului Educației, acesta înregistrează o creștere, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizez ca această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanță, plata diferențelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă”, a ținut să clarifice deputatul Alexandru Muraru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.