Haosul urbanistic i-a făcut pe ieşeni să protesteze la Palatul Roznovanu

Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş

vineri, 20 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş

După ce, în 2018, a emis o autorizaţie de construcţie pentru un bloc pe strada Strămoşilor, municipalitatea cere acum anularea PUZ-ului emis în 2017. Anularea propriului act emis în urmă cu trei ani vine după ce locuitorii din zonă au protestat în urmă cu două zile. Primarul e nemulţumit că arhitectul-şef nu ar fi dat un teren la schimb dezvoltatorului

 

Direcţia de urbanism a Primăriei intră într-o nouă criză în debutul celui de-al doilea mandat al primarului Mihai Chirica. Edilul-şef l-a trimis ieri pe arhitectul-şef în faţa Comisiei de disciplină, iar, pe perioada cercetării, i-a transferat toate atribuţiile către şefa Serviciului urbanism, Raluca Mocanu. Acum cinci ani, când Mihai Chirica prelua prerogativele de primar interimar, primul „război” l-a avut cu fostul arhitect-şef Tudor Vericeanu: în câteva luni, în baza raportului Comisiei de disciplină, Vericeanu era demis.

Au urmat peste trei ani în care, periodic, primarul Chirica numea interimar un arhitect la conducerea direcţiei. În tot acest timp, scandalurile legate de urbanismul local s-au ţinut lanţ, oameni din diverse zone s-au revoltat împotriva unor proiecte urbanistice haotice, iar actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) a continuat să fie un vis frumos la Iaşi: actualul PUG a fost aprobat în anul 1999, acum 21 de ani. De regulă, un PUG se actualizează o dată la 10 ani.

Ce l-a determinat pe Chirica să-l suspende pe Mustiaţă

Principalul reproş al primarului la adresa arhitectului-şef a vizat faptul că acesta din urmă nu a îndeplinit o sarcină de serviciu pe care edilul-şef i-a trasat-o în iulie 2019. În speţă, este vorba despre un caz de urbanism: în 2017, Consiliul Local a aprobat construirea unui „bloc-plombă” pe str. Strămoşilor 49A, pe un teren de 666 mp, iar, în 2018, Primăria a emis autorizaţia. În paralel, vecinii au făcut petiţii la Primărie şi au cerut să nu se aprobe un astfel de proiect, în timp ce primarul a susţinut ieri că iniţiase, încă din 2019, un posibil schimb de teren cu proprietarul, iniţiativă cu care acesta din urmă ar fi fost de acord printr-o adresă trimisă municipalităţii. „Eu am transferat această adresă arhitectului-şef prin care i-am cerut să verifice atent legalitatea documentelor depuse şi să vină cu propunerile de schimb. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2019. (…) Căutând să văd ce s-a mai întâmplat acolo, am găsit într-adevăr adresa la direcţia de urbanism stagnând din iulie 2019 până ieri (alaltăieri, n.r.) fără să se facă absolut nimic”, a spus primarul Chirica.

Edilul a adăugat că, deşi era propus un schimb de teren, la nivelul Direcţiei de urbanism au fost eliberate şi alte autorizaţii pentru suprafaţa din Strămoşilor (racorduri la utilităţi) care au dus proiectul mai departe, săptămâna trecută începând unele lucrări pe acea suprafaţă. Începerea lucrărilor a determinat un grup de cetăţeni să protesteze alaltăieri la Primărie, manifestaţie care a readus în atenţia publică proiectul din Strămoşilor. În urma situaţiei create, primarul a decis ieri suspendarea lui Mustiaţă şi, în acelaşi timp, a sesizat Prefectura pentru anularea pe cale administrativă a hotărârii din 2017 prin care a fost aprobat planul urbanistic din Strămoşilor.

„Am constatat că nici proprietarul nu a fost cât se poate de corect pentru că acţiunea de informare a tuturor vecinătăţilor (…) nu a fost făcută corect”, a spus primarul. În final, edilul-şef a precizat că a transmis proprietarului că poate fi reluată procedura de schimb de terenuri. Alexandru Mustiaţă nu a răspuns ieri apelurilor telefonice pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Un alt şef a intrat pe lista neagră a primarului

Mihai Chirica a vorbit ieri şi despre activitatea din Primărie a directorului de investiţii Dumitru Tomorug. Fără a dori să detalieze circumstanţele, primarul l-a mustrat public pe acesta şi i-a transmis „un prim avertisment”. „I-am retras vehiculul din dotare, cu şofer cu tot, pentru lipsa de vigilenţă. Practic, nu-i trebuie acel vehicul la câte rezultate a avut în acest an în acea direcţie. (…) I-am rupt o facilitate pentru că am considerat că nu o merită. La a doua chestiune pe care o voi constata voi lua următoarea decizie, toate mergând uşor-uşor spre eliminarea din sistem”, a conchis primarul. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii