Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

Haosul urbanistic i-a făcut pe ieşeni să protesteze la Palatul Roznovanu

Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş

GALERIE
Alexandru Mustiata
  • Alexandru Mustiata
- +

După ce, în 2018, a emis o autorizaţie de construcţie pentru un bloc pe strada Strămoşilor, municipalitatea cere acum anularea PUZ-ului emis în 2017. Anularea propriului act emis în urmă cu trei ani vine după ce locuitorii din zonă au protestat în urmă cu două zile. Primarul e nemulţumit că arhitectul-şef nu ar fi dat un teren la schimb dezvoltatorului

 

Direcţia de urbanism a Primăriei intră într-o nouă criză în debutul celui de-al doilea mandat al primarului Mihai Chirica. Edilul-şef l-a trimis ieri pe arhitectul-şef în faţa Comisiei de disciplină, iar, pe perioada cercetării, i-a transferat toate atribuţiile către şefa Serviciului urbanism, Raluca Mocanu. Acum cinci ani, când Mihai Chirica prelua prerogativele de primar interimar, primul „război” l-a avut cu fostul arhitect-şef Tudor Vericeanu: în câteva luni, în baza raportului Comisiei de disciplină, Vericeanu era demis.

Au urmat peste trei ani în care, periodic, primarul Chirica numea interimar un arhitect la conducerea direcţiei. În tot acest timp, scandalurile legate de urbanismul local s-au ţinut lanţ, oameni din diverse zone s-au revoltat împotriva unor proiecte urbanistice haotice, iar actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) a continuat să fie un vis frumos la Iaşi: actualul PUG a fost aprobat în anul 1999, acum 21 de ani. De regulă, un PUG se actualizează o dată la 10 ani.

Ce l-a determinat pe Chirica să-l suspende pe Mustiaţă

Principalul reproş al primarului la adresa arhitectului-şef a vizat faptul că acesta din urmă nu a îndeplinit o sarcină de serviciu pe care edilul-şef i-a trasat-o în iulie 2019. În speţă, este vorba despre un caz de urbanism: în 2017, Consiliul Local a aprobat construirea unui „bloc-plombă” pe str. Strămoşilor 49A, pe un teren de 666 mp, iar, în 2018, Primăria a emis autorizaţia. În paralel, vecinii au făcut petiţii la Primărie şi au cerut să nu se aprobe un astfel de proiect, în timp ce primarul a susţinut ieri că iniţiase, încă din 2019, un posibil schimb de teren cu proprietarul, iniţiativă cu care acesta din urmă ar fi fost de acord printr-o adresă trimisă municipalităţii. „Eu am transferat această adresă arhitectului-şef prin care i-am cerut să verifice atent legalitatea documentelor depuse şi să vină cu propunerile de schimb. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2019. (...) Căutând să văd ce s-a mai întâmplat acolo, am găsit într-adevăr adresa la direcţia de urbanism stagnând din iulie 2019 până ieri (alaltăieri, n.r.) fără să se facă absolut nimic”, a spus primarul Chirica.

Edilul a adăugat că, deşi era propus un schimb de teren, la nivelul Direcţiei de urbanism au fost eliberate şi alte autorizaţii pentru suprafaţa din Strămoşilor (racorduri la utilităţi) care au dus proiectul mai departe, săptămâna trecută începând unele lucrări pe acea suprafaţă. Începerea lucrărilor a determinat un grup de cetăţeni să protesteze alaltăieri la Primărie, manifestaţie care a readus în atenţia publică proiectul din Strămoşilor. În urma situaţiei create, primarul a decis ieri suspendarea lui Mustiaţă şi, în acelaşi timp, a sesizat Prefectura pentru anularea pe cale administrativă a hotărârii din 2017 prin care a fost aprobat planul urbanistic din Strămoşilor.

„Am constatat că nici proprietarul nu a fost cât se poate de corect pentru că acţiunea de informare a tuturor vecinătăţilor (...) nu a fost făcută corect”, a spus primarul. În final, edilul-şef a precizat că a transmis proprietarului că poate fi reluată procedura de schimb de terenuri. Alexandru Mustiaţă nu a răspuns ieri apelurilor telefonice pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Un alt şef a intrat pe lista neagră a primarului

Mihai Chirica a vorbit ieri şi despre activitatea din Primărie a directorului de investiţii Dumitru Tomorug. Fără a dori să detalieze circumstanţele, primarul l-a mustrat public pe acesta şi i-a transmis „un prim avertisment”. „I-am retras vehiculul din dotare, cu şofer cu tot, pentru lipsa de vigilenţă. Practic, nu-i trebuie acel vehicul la câte rezultate a avut în acest an în acea direcţie. (...) I-am rupt o facilitate pentru că am considerat că nu o merită. La a doua chestiune pe care o voi constata voi lua următoarea decizie, toate mergând uşor-uşor spre eliminarea din sistem”, a conchis primarul. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.