Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Haosul urbanistic i-a făcut pe ieşeni să protesteze la Palatul Roznovanu

Alexandru Mustiaţă, arhitectul sef, a fost dat afară. Gunoiul de la primărie rămâne însă sub preş

GALERIE
Alexandru Mustiata
  • Alexandru Mustiata
- +

După ce, în 2018, a emis o autorizaţie de construcţie pentru un bloc pe strada Strămoşilor, municipalitatea cere acum anularea PUZ-ului emis în 2017. Anularea propriului act emis în urmă cu trei ani vine după ce locuitorii din zonă au protestat în urmă cu două zile. Primarul e nemulţumit că arhitectul-şef nu ar fi dat un teren la schimb dezvoltatorului

 

Direcţia de urbanism a Primăriei intră într-o nouă criză în debutul celui de-al doilea mandat al primarului Mihai Chirica. Edilul-şef l-a trimis ieri pe arhitectul-şef în faţa Comisiei de disciplină, iar, pe perioada cercetării, i-a transferat toate atribuţiile către şefa Serviciului urbanism, Raluca Mocanu. Acum cinci ani, când Mihai Chirica prelua prerogativele de primar interimar, primul „război” l-a avut cu fostul arhitect-şef Tudor Vericeanu: în câteva luni, în baza raportului Comisiei de disciplină, Vericeanu era demis.

Au urmat peste trei ani în care, periodic, primarul Chirica numea interimar un arhitect la conducerea direcţiei. În tot acest timp, scandalurile legate de urbanismul local s-au ţinut lanţ, oameni din diverse zone s-au revoltat împotriva unor proiecte urbanistice haotice, iar actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) a continuat să fie un vis frumos la Iaşi: actualul PUG a fost aprobat în anul 1999, acum 21 de ani. De regulă, un PUG se actualizează o dată la 10 ani.

Ce l-a determinat pe Chirica să-l suspende pe Mustiaţă

Principalul reproş al primarului la adresa arhitectului-şef a vizat faptul că acesta din urmă nu a îndeplinit o sarcină de serviciu pe care edilul-şef i-a trasat-o în iulie 2019. În speţă, este vorba despre un caz de urbanism: în 2017, Consiliul Local a aprobat construirea unui „bloc-plombă” pe str. Strămoşilor 49A, pe un teren de 666 mp, iar, în 2018, Primăria a emis autorizaţia. În paralel, vecinii au făcut petiţii la Primărie şi au cerut să nu se aprobe un astfel de proiect, în timp ce primarul a susţinut ieri că iniţiase, încă din 2019, un posibil schimb de teren cu proprietarul, iniţiativă cu care acesta din urmă ar fi fost de acord printr-o adresă trimisă municipalităţii. „Eu am transferat această adresă arhitectului-şef prin care i-am cerut să verifice atent legalitatea documentelor depuse şi să vină cu propunerile de schimb. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2019. (...) Căutând să văd ce s-a mai întâmplat acolo, am găsit într-adevăr adresa la direcţia de urbanism stagnând din iulie 2019 până ieri (alaltăieri, n.r.) fără să se facă absolut nimic”, a spus primarul Chirica.

Edilul a adăugat că, deşi era propus un schimb de teren, la nivelul Direcţiei de urbanism au fost eliberate şi alte autorizaţii pentru suprafaţa din Strămoşilor (racorduri la utilităţi) care au dus proiectul mai departe, săptămâna trecută începând unele lucrări pe acea suprafaţă. Începerea lucrărilor a determinat un grup de cetăţeni să protesteze alaltăieri la Primărie, manifestaţie care a readus în atenţia publică proiectul din Strămoşilor. În urma situaţiei create, primarul a decis ieri suspendarea lui Mustiaţă şi, în acelaşi timp, a sesizat Prefectura pentru anularea pe cale administrativă a hotărârii din 2017 prin care a fost aprobat planul urbanistic din Strămoşilor.

„Am constatat că nici proprietarul nu a fost cât se poate de corect pentru că acţiunea de informare a tuturor vecinătăţilor (...) nu a fost făcută corect”, a spus primarul. În final, edilul-şef a precizat că a transmis proprietarului că poate fi reluată procedura de schimb de terenuri. Alexandru Mustiaţă nu a răspuns ieri apelurilor telefonice pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Un alt şef a intrat pe lista neagră a primarului

Mihai Chirica a vorbit ieri şi despre activitatea din Primărie a directorului de investiţii Dumitru Tomorug. Fără a dori să detalieze circumstanţele, primarul l-a mustrat public pe acesta şi i-a transmis „un prim avertisment”. „I-am retras vehiculul din dotare, cu şofer cu tot, pentru lipsa de vigilenţă. Practic, nu-i trebuie acel vehicul la câte rezultate a avut în acest an în acea direcţie. (...) I-am rupt o facilitate pentru că am considerat că nu o merită. La a doua chestiune pe care o voi constata voi lua următoarea decizie, toate mergând uşor-uşor spre eliminarea din sistem”, a conchis primarul. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.