Alexe, mai atent la cine intră pe poarta spitalului mobil decât la viitorul complexului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Alexe, mai atent la cine intră pe poarta spitalului mobil decât la viitorul complexului

GALERIE
Spital-Mobil-Letcani
  • Spital-Mobil-Letcani
- +

Un nou control la Leţcani a identificat câţi oameni au intrat în complexul închis de patru luni, pentru „lucrări de mentenanţă“. În schimb, decontarea din fonduri europene rămâne incertă, iar destinaţia spitalului modular după pandemie este în continuare necunoscută.

Un nou raport legat de Spitalul modular amplasat la Leţcani a fost prezentat ieri într-o conferinţă de presă de către preşedintele CJ, Costel Alexe. El se bazează pe declaraţii ale membrilor Direcţiei Judeţene de Pază care supraveghează amplasamentul complexului, instalat în incinta Centrului agroindustrial TransAgropolis.

În acest caz, lucrurile au mers foarte repede şi, în doar trei săptămâni, s-a verificat dacă „nişte ingineri care coordonează departamentele de reparaţii şi mentenanţă ale Grupului Omega Tehnoton, care aparţine (familiei, n.r.) fostului preşedinte al CJ, Maricel Popa, au intrat cu maşinile de serviciu în curtea spitalului mobil la jumătatea lunii martie“.

Motivul şi explicaţiile aparţin actualului şef al CJ, care susţine că într-adevăr s-au efectuat „lucrări de mentenanţă la bazine de apă, la instalaţiile electrice, la cele de aer condiţionat“.

Preşedintele Alexe a trecut în revistă „vizitele“ făcute inclusiv de Maricel Popa şi a admis că au fost făcute cu permisiunea Alinei Popa, directorul executiv al Euronest, asociaţia care deţine spitalul modular.

Amintim că întregul complex este închis de patru luni, nefiind folosit în scop medical nici măcar un aparat din dotarea lui. Spitalul, cu o capacitate de 256 de paturi, este cel mai mare din ţară. Armata administrează două astfel de spitale de campanie, ambele cu câte 56 de paturi, amplasate pe stadioane din Constanţa şi Timişoara. Pe de altă parte, Asociaţia „Dăruieşte viaţă“ a construit din donaţii un complex similar, cu 38 de paturi, în incinta Spitalului Elias din Bucureşti, şi montează încă un spital modular la Spitalul Judeţean Neamţ, a cărui secţie ATI a ars în noiembrie trecut.

Costel Alexe a solicitat Euronest să prezinte motivul pentru care angajaţii de la Omega Tehnoton au mers la Leţcani, precum şi documentul în baza căruia ar fi fost operate activităţile de întreţinere.

Directorul Euronest ne-a precizat că nu există un astfel de contract şi că persoanele respective au venit să ajute la mutarea unor paturi. „Singurul contract încheiat vreodată de asociaţie cu Omega-Tehnoton a fost pentru repararea unui espresor de cafea“, ne-a declarat Alina Popa.

Întrebat dacă a fost depusă o aplicaţie pentru decontarea achiziţiei spitalului mobil din fonduri europene, şeful CJ a spus că „se fac toate eforturile pentru recuperarea banilor investiţi“.

În ceea ce priveşte destinaţia viitoare a complexului, dat fiind că numărul zilnic de cazuri noi de îmbolnăvire de Covid nu mai trece de 50 în judeţ, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt mai puţin aglomerate, preşedintele Consiliului Judeţean a arătat spre celălalt locatar al Casei Pătrate: „Discuţiile pe care le purtăm cu cei de la Euronest sunt pentru autorizarea lui şi reintrarea în funcţiune, urmând ca Instituţia Prefectului, cu ISUJ, Euronest, CJ Iaşi şi CJ Neamţ, să stabilească proiectul de viitor al acestui spital“.

VEDEȚI AICI ȘI: Problemele Spitalului de la Leţcani văzute de un arhitect specializat pe structuri modulare medicale

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.