anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie vrea, în noua lege a Educaţiei, un Program Naţional de încurajare a elevilor din gimnaziu şi liceu să studieze ştiinţele exacte şi ingineria

GALERIE
elevi_inginerie
 • elevi_inginerie
- +

Cele cinci universităţi care fac parte din Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) atrag atenţia într-un comunicat de presă că este o “lipsa cronică la nivel naţional de resurse umane în domeniile matematicii, ştiinţelor exacte şi ingineriei”. Organizaţia solicită o întâlnire oficială cu Ministerul Educaţiei pentru a prezenta propunerile legate de proiectul noii legi a învăţământului superior. “Un răspuns concret, coerent şi sistematic din partea autorităţilor, pe măsura crizei în care ne aflăm, inclusiv în ceea ce priveşte crearea cadrului legal adecvat în domeniul învăţământului universitar”, cere Alianţa.

Din Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) fac parte Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Politehnica din Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Amintim că cele două proiecte de legi pentru învăţământul preuniversitar şi superior au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august. Acestea pot fi ajustate, în funcţie de propuneri, aprobate în Guvern şi trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. EduPedu.ro a scris recent că proiectele de legi ale Educaţiei sunt aspru criticate de către un grup de cadre didactice, cercetători şi autori.

Potrivit comunicatului de presă, ARUT precizează că “pentru a oferi României un viitor pe măsura potenţialului uman şi resurselor de care dispune, este necesară o preocupare majoră a decidenţilor şi a tuturor actorilor implicaţi – autorităţi naţionale, locale, universităţi, companii – pentru educaţia în domeniul Ştiinţelor Exacte, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), în acord şi cu tendinţele la nivel european şi global. Ne aşteptăm în consecinţă la decizii strategice majore cum ar fi o alocare financiară suplimentară pentru universităţi şi/sau o stimulare efectivă a tinerilor să urmeze studiile în aceste domenii, inclusiv de ordin financiar sau cu privire la accesul şi sprijinul în carieră”.

Alianţa solicită Ministerului Educaţiei dezvoltarea şi implementarea unui Program Naţional de încurajare a elevilor din gimnaziu şi liceu să studieze ştiinţele exacte şi ingineria. 

“Subliniem lipsa cronică la nivel naţional de resurse umane în domeniile matematicii, ştiinţelor exacte şi ingineriei. România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani. Fără o decizie strategică cu impact în viitorul apropiat şi mediu, România va rata şansa dezvoltării sale economice şi sociale”, scrie în comunicatul organizaţiei.

Cititi materialul integral pe edupedu.ro

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.