Alibi pentru incompetenţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Alibi pentru incompetenţă

GALERIE
gin
  • gin
- +

Cei care folosesc rezultatele Simona Halep pentru a demonstra că se poate face performanţă de vârf în ţară fac un deserviciu major sportului românesc.

„Asta este propunerea mea, să se spună povestea unei alegeri; alegerea unui român de a face performanţă sub steagul României şi că dacă românii vor alege să lupte sub un alt steag nu vom avea o Românie mai bună”, este un fragment al unei postări pe Instagram emanate de un rromân verde, care figurează în staff-ul marii campioane Simona Halep. Cosmin Hodor nu este ajutor de băgător de seamă pe lângă franjurile Simonei, ci ditamai manager PR al instituţiei numite „Simona Halep”. Postarea este ceva mai lungă, probabil cunoscută în toată spendoarea ei de către toţi cei care urmăresc presa sportivă, şi a stârnit multe reacţii pro şi contra. Ce-i drept, mai mult contra decât pro. În favoarea lui Cosmin Hodor se poate evidenţia că omul nu este un simplu trepăduş. Cariera lui se datorează lui Ion Ţiriac, care l-a ajutat să devină manager de bază sportivă, ori manager al celui mai tare turneu de tenis din România, dar se ştie că Ion Ţiriac nu-şi alege colaboratorii decât pe stricte criterii de competenţă. Dar, feed-back-ul negativ este, cum am spus, predominat şi vârful de lance este răspunsul nimicitor al vitriolantului Cristian Tudor Popescu. Dar nu numai al lui. Vituperanţa vecină cu furia este simplu de explicat pe două coordonate: 1. atacul la Bianca Andreescu şi la părinţii săi; 2. criticarea dreptului de liberă alegere al oricărui om, indiferent dacă alegerea aceea se referă la patria pe care vrea s-o reprezinte. Uşor-uşor, afirmaţiile lui Hodor ne duc la vremurile şovinismului de tip vadimist despre care aproape uitasem. Lucru greu de înţeles la cineva care a crescut, literalmente, la umbra stejarului Ţiriac, fostul tenisman care şi-a făurit averea şi standingul în afara graniţelor patriei în care s-a (care l-a) consacrat. Mă rog, şutul lansator a venit din echipa de Cupa Davis a României, dar pasul înainte a traversat Germania, Spania, SUA etc. O vreme, temerea multora era aceea că emanaţia aia nefericită reprezintă un punct de vedere oficial al „Simona Halep SA”, mai ales privitor la oarece like-uri apărute prin zonă, chiar din partea Simonei însăşi. Foarte curând, însă, Hodor al nostrum şi-a nuanţat afirmaţiile, ceea ce poate fi interpretat ca un ordin de la împărăţie, gen „batista pe ţambal”.

Poate că acest Cosmin Hodor n-ar merita nici acest gen de „atenţii” mediatice, dacă n-ar reprezenta o stare de fapt, un soi de alibi, pentru incompetenţa îngrozitor de cronică existentă în sportul nostru.

Nu e vorba de Bianca Andreescu, sportivă CANADIAN| indiferent de obârşia etnică, dar care tinde să preia o parte importantă din iubirea fanilor canalizată pe Simona Halep. Mai ales în momentele în care Simona a cam trecut de prima parte a carierei şi o altă Simonă nu se vede la orizont. Măcar ştim că Bianca nu-i a noastră, dar cel puţin o cheamă Andreescu. Diferenţa între alegerea Simonei şi alegerea Biancăi (de fapt, a părinţilor ei) stă în portofel (conturi bancare). Nicu şi Maria Andreescu sunt intelectuali din clasa de mijloc, destul de înstăriţi, dar nu se pot compara la acest capitol cu prosperul comerciant Stere Halep. Aici este explicaţia, nu în deficitul de românism lozincard al familiei Andreescu. Bianca s-a născut în Canada, a învăţat ABC-ul tenisului în România, dar s-a întors în Canada pentru drumul spre consacrare. România este plină de descoperitori/ făuritori/ şlefuitori de talente (şi nu numai în tenis), precum Firicel Tomai sau Gabriel Hristache. Pentru partea a doua (sus-numitul „drum spre consacrare”) este nevoie de susţinere financiară solidă. În Canada, statul se implică în astfel de centre de excelenţă. În România, nu, şi inginerul Andreescu a realizat cu uşurinţă asta. De aceea, familia Andreescu a ales pentru cariera fiicei sale Canada.

Pericolul diseminării unor idei ca acelea ale lui Cosmin Hodor este acela că aduce pe scenă alibiuri menite să ascundă starea reală din sportul românesc: „cine a spus că din Românica noastră nu poate izvorî performanţă sportivă? Iaca Simona, iacătă Cristina, iaca copiii ăia de la fotbal!”. Numai că, iaca tenisul e aproape zero dincolo de Halep, iaca handbalul plânge după Neagu, iaca Marin face tuşa la Ajax, iar Ianis joacă un meci şi două nu... Şi bineînţeles, nu putem uita topoganul pe care s-a rostogolit prodigioasa noastră gimnastică.

Aceasta este peisajul din sportul românesc şi pentru a-l îmbunătăţi este nevoie de schimbări de fond pe termen lung. Până atunci, să-i felicităm pe performerii noştri care reuşesc să parcurgă prin talent meandrele junglei sportive româneşti. Dar să-i lăsăm pe românii care au posibilitatea să-şi edifice cariera dincolo de fruntarii, să o facă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.