anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Alimentaţia stradală - un dezastru pentru organismul copiilor

GALERIE
copii obezi
 • copii obezi
- +

Invocate adesea drept cauză a obezităţii, probemele endocrine sunt mai rar motivul kilogramelor în plus. De cele mai multe ori cauza obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii, o repezintă un regim alimentar şi un mod de viaţă nesănătos. Aceasta înseamnă consum frecvent de produse bogate în grăsimi de tip fast-food - cartofi prăjiţi, hamburgeri, tot felul de semipreparate, la care se adaugă snacks-uri, produse cu o cantitate mare de zahăr 

Prof.dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie Pediatrică, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Aş vrea să subliniez că obezitatea infantilă poate debuta de la vârsta de sugar: foarte mulţi consideră că un copil este frumos când este gras. Din păcate, deseori se renunţă la alimentaţia naturală (alăptare) din comoditate şi chiar din acest motiv sugarul va deveni un adolescent obez, care prezintă riscul de a face diabet zaharat de tip II. Primii germeni ai obezităţii apar chiar şi de la vârsta de sugar. În acest caz vorbim de copiii pufoşi ca nişte bureţi. De obicei, copiii pufoşi sunt alimentaţi cu foarte multe făinoase, în special lapte cu griş şi biscuiţi. Şi, atunci, din cauza unui capital proteic scăzut, putem vorbi de primele semne ale obezităţii încă de când copilul este sugar. Subliniez :alimentaţia din primul an de viaţă trebuie să se bazeze pe lapte de mamă până la 6 luni şi diversificarea corectă după această etapă. 
 
Ce mănâncă copilul? Face suficientă mişcare?
 
„Are probleme cu glanda!“ - aceasta este e o scuză adesea invocată în România, când se vorbeşte de cauzele obezităţii, problemă care, în ultimii ani, este din ce în ce mai frecvent întâlnită şi la copii, nu numai la adulţi. Însă, în fapt, mai rar obezitatea are drept cauză existenţa unor probleme de natură endocrinologică. Cel mai frecvent, mai ales în cazul copiilor, obezitatea este cauzată de obiceiurile alimentare proaste şi uneori de moşternirea genetică.
 
Dacă părinţii nu au probleme cu greutatea, ar trebui să ne gândim mai întâi la ce mănâncă copilul şi dacă face suficientă mişcare. Atrag atenţia că în ultimii ani de cele mai multe ori cauza obezităţii la copii o repezintă un regim alimentar şi un mod de viaţă nesănătoase. De altfel, cea mai frecventă cauză a obezităţii în rândul copiilor o reprezintă alimentaţia ce se bazează exclusiv pe dulciuri, chipsuri, fastfood-uri - sandvişuri, cartofi prăjiţi, hamburgeri, tot felul de semipreparate. În ziua de azi copiii nu mai mănâncă supe, ciorbe, legume, fructe. Conţinutul caloric mare al alimentelor de tip fast-food şi al semipreparatelor contribuie la apariţia mai frecventă a obezităţii infantile.
 
De asemenea, mai trebuie spus că la copii prevalenţa obezităţii este legată şi de timpul petrecut în faţa televizorului, de consumul de snacks-uri şi de influenţa reclamelor la produsele bogate în grăsimi. Iar comportamentul alimentar al familiei joacă un rol esenţial. În ultima vreme s-a extins obiceiul meselor „anarhice“, cu un consum ridicat de dulciuri, biscuiţi, carbogazoase îndulcite, la orice oră din zi şi chiar din noapte. Familia îşi pierde misiunea de educare a copilului, în sensul respectării unui stil alimentar echilibrat.
 
Problema este dacă părinţii îşi dau seama sau nu de pericolul care-i pândeşte pe copiii lor. Au impresia că dacă le refuză copiilor plăcerea unei sticle de suc sau a unor dulciuri, au făcut un mare păcat. De asemenea, ei nu conştientizează imensa greşeală pe care o fac atunci când obişnuiesc să-şi răsplătească odrasla cu dulciuri pentru orice. Numărul copiilor graşi sau obezi este în creştere, mai ales din cauza vieţii sedentare şi a unui regim alimentar nesănătos.
 
Alimentaţia stradală - un dezastru pentru organism -, lipsa exerciţiilor fizice şi timpul îndelungat petrecut în faţa calculatorului reprezintă inamicii numărul unu ai sănătăţii copiilor. Copiii sunt duşi şi aduşi de la şcoală cu maşina. Cei care nu au maşină recurg la un mijloc de transport în comun, chiar dacă şcoala este situată la doar o staţie distanţă de casă. Mai trebuie menţionată şi tendinţa excesivă a mamelor de a-şi îndopa copiii, insistând ca aceştia să mănânce des şi cât mai mult pentru a fi sigure că micuţul nu va sta flămând. Este un obicei prost care şi el poate duce în timp la probleme cu greutatea“. 

Obiceiuri alimentare: reguli care trebuie respectate de toţi membrii familiei!
 
Important este ca familia să stea împreună la masă iar copilul să observe că există reguli ce sunt respectate de toţi. Nu trebuie să cedaţi insistenţelor de a primi dulciuri sau gustări înainte de masă. Chiar dacă plânge şi ameninţă că nu va mânca nimic, explicaţi-i că nu va primi nici un fel de dulce până nu stă la masă împreună cu ceilalţi şi mănâncă la fel ca toată lumea. Dacă continuă să plângă, ignoraţi-l şi aşezaţi-vă la masă împreună cu ceilalţi membri ai familiei. În cele din urmă, dacă nu cedaţi, foamea va „învinge“ şi copilul va accepta să mănânce, respectând regulile existente în familie. Bineînţeles, acest lucru impune şi respectarea regulei „fără mâncare la televizor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.