De Sănătate

Punem punctul pe știi

Alina Belu ar construi la Spitalul de Copii un Centru de reabilitare neuropsihomotorie pediatrică, unic în țară

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
3 MIN
 Alina Belu ar construi la Spitalul de Copii un Centru de reabilitare neuropsihomotorie pediatrică, unic în țară

Întrebată de „Ziarului de Sănătate” ce ar face pentru unitatea medicală sau pentru sistemul medical din Iași dacă ar primi 10 milioane de euro, Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a împărtășit un vis pe care l-ar dori transformat în realitate.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

Alina Belu

Alina Belu

„Nevoia întregului sistem medical din România o reprezintă lipsa unui Centru de reabilitare neuropsihomotorie pediatrică. Acest centru ar asigura recuperarea pacienților cu patologie cronică post-traumă, post intervenții corecție malformații, afecțiuni cronice osteomusculoscheletice, patologii genetice, afecțiuni din spectrul autism, afecțiuni psihiatrice, adicții din sfera pediatrică. Un asemenea centru ar trebui dotat și cu un bazin pentru proceduri de hidroterapie, cu dispozitive medicale de analiză a mersului, roboți de educare a posturii și reeducare a mersului”, a explicat Alina Belu.

 

Spitalul de Copii este cea mai mare unitate medicală specializată în pediatrie din Moldova și al doilea ca mărime din țară. Asigură asistență medicală pediatrică pentru toate județele Moldovei și anual sunt tratați aici aproximativ 100.000 de pacienți, de la sugari până la cei cu vârsta de 18 ani. Spitalul a fost înființat în anul 1970 și are la ora actuală 652 de paturi, 15 secții clinice medicale, sector internări de zi, Centru de Genetică, Unitate de Primiri Urgențe și Ambulatoriu integrat.

Spitalul de Copii, beneficiarul mai multor investiții cu fonduri europene

Alina Belu a lucrat ca bioinginer medical la Spitalul de Copii din 2002, iar de la sfârșitul anului 2020 a devenit managerul unității sanitare, când aceasta era în proces de reabilitare, dar și în plină pandemie COVID-19.

Aceasta este de părere că patologia psihiatrică pediatrică trebuie abordată integrativ și tratată într-un spital de copii deoarece aceștia au și afecțiuni asociate care nu pot fi tratate și monitorizate în cadrul altor unități specializate, precum Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Iar unitatea medicală condus de Alina Belu nu este străină de investiții: în ultimii ani Spitalul de Copii a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare cu fonduri europene, implementându-se mai multe proiecte în acest sens. Este vorba de eficientizare energetică, digitalizare, achiziție de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, cât și de înființarea unui ambulatoriu și extinderea a Unității Primiri Urgențe

Managerul spitalului a spus că Unitatea de Primiri Urgențe a fost construită de la zero. Noua clădire are 2300 de metri pătrați cu demisol, parter și etaj. De la 5 paturi câte erau în fostul UPU  acum există 35 de paturi, cu spații amenajate conform ultimelor norme și cu heliport funcțional 24 de ore din 24. Alina Belu susține că este cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe pediatrice din țară.

Spitalul are la ora actuală singura linie de garda din țară de neurologie pediatrică și compartimente unice precum cele de chirurgie hepatobiliopancreatică și de psihiatrie pediatrică (spectru autism). Toate au fost înființate în anul 2023. În cadrul spitalului există și un Centru Regional de Genetică pentru depistare și consiliere. Specialiștii de aici realizează consultații și teste genetice pentru anomalii congenitale, tulburări de creștere, displazii osoase, boli metabolice. „Suntem singurul spital de pediatrie din țară care realizează RMN cu anestezie și proceduri unice în România precum plasmafereza și hemofiltrare de la sugar la pediatric”, a mai precizat Alina Belu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii