Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?
“Urs în padurea Bârnova-Dobrovat? Ce informatii avem si de ce nu ar trebui sa ne & (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Probabil că niciun sector dintre cele finanţate din resurse publice nu poate fi pe deplin satisfăcut de ceea ce i se alocă efectiv prin bugetul anual. Evoluţiile pe plan social, economic, politic etc. generează multiple motive pentru a solicita noi şi noi suplimentări la rectificările din cursul exerciţiului financiar ori prin cifrele viitoarelor exerciţii.
Odată analizate atari fundamentări, parvenite de la diverse ministere, agenţii ori alte entităţi publice, sub semnătura ordonatorului de credite, se poate observa că toate reclamă aprobare aproape automată. Majoritatea par a fi vitale – pentru o comunitate mai restrânsă ori chiar pentru însuşi stat(ul). Percepţia largă include facil aici de la problemele Sănătăţii, Educaţiei, Infrastructurii de comunicaţii/transporturi, la cele ale Ordinii publice, Siguranţei şi Apărării naţionale etc. Numai că decidentului/legiuitorului, care dispune de resurse având implacabilul caracter limitat, îi va fi imposibil să ofere satisfacţia aşteptată fiecărui solicitant. Iar, de obicei, odată cu publicarea legii bugetare anuale în Monitorul oficial, sporovăiala încetează şi se trece la elaborarea altor planuri, proiecte etc., „materie primă” pentru dezbaterile-fluviu ce stau să fie redemarate la diverse niveluri instituţionale.
Totuşi, într-un fel mult mai aparte stau lucrurile când vorbim despre Apărarea Naţională. Chiar dacă nici aici nivelul alocării nu „cade” pe necesar, remarcăm un revirimment produs la nivelul exerciţiului financiar recent încheiat. Acesta poate fi mai bine evidenţiat făcând trimitere la cifrele anului 2016 (http://www.mapn.ro/rapoarte/rapoarte_activitate/Raport_activitate.pdf), când bugetul aprobat iniţial pentru Armata României (prin Legea bugetară anuală) a fost de 11,23 mld. lei. Lucrurile păreu oarecum în regulă, doar că prin prima rectificare bugetară s-a operat o diminuare de 15,034 mil. lei. O nouă reducere (537,21 mil. lei) avea să intervină şi la a doua rectificare, făcând ca respectivul buget să nu depăşească 10,677 mld. lei (cca. 1,4% din PIB). Execuţia bugetară finală ne-a arătat că Armata a folosit efectiv 1,42% din PIB (10,74 mld. lei), deşi programarea indica 1,7% din PIB. Pentru anul 2017, Carta Albă a Apărării, ca instrument oficial care are ca scop îndeplinirea obiectivelor strategice specifice (2015-2019), prevedea o alocare de 15,8 mld. lei, constituind 2,00% din PIB. Potrivit unui document oficial al MApN (https://www.senat.ro/PDFIntrebari/R%2018%2009%20HARAU%20599%20A.pdf), respectivul nivel de alocare a fost atins.
Defalcarea acestuia pe titluri de cheltuieli ne indică utilizarea a 26% din fondurile repartizate în legătură cu plata personalului, 8% pentru bunuri si servicii, 22% asistenţă socială, 38% active nefinanciare (echipamente speciale) etc. Dată fiind stringenţa modernizării şi înzestrării Armatei României, în documentul susmenţionat ministrul de resort adaugă că „suma alocată pentru echipamente majore şi pentru activităţi de cercetare-dezvoltare aferente acestora, conform clasificaţiei NATO este de 6,18 mld. lei, ceea ce reprezintă un procent de 38% din bugetul MApN, semnificativ superior celui de 20% din bugetul Apărării, asumat la nivelul Alianţei cu ocazia Summit-ului de la Walles din anul 2004”. Dacă sub aspect bugetar s-au adus rezolvări convenabile, asemenea soluţii se încearcă a se găsi şi când este vorba despre un alt gen de resurse pentru Apărare, şi anume cele umane. Făcând trimitere la un alt document, tot de natura celui menţionat anterior (http://www.cdep.ro/interpel/2017/r650B.pdf), constatăm că în primele luni ale anului trecut, ca urmare a prevederilor OUG 59/2017 (după care indexarea pensiilor militarilor are loc în funcţie de inflaţie, suprimându-se corelarea cu evoluţia soldelor), s-au pensionat 2603 cadre active. Mai mult de jumătate dintre acestea (1382 pers.) au depus armele într-o singură lună – august 2017. Pe ansamblu, este vorba despre ”ieşirea din sistem” a unei importante resurse umane, aflate la apogeul profesionalismului: 916 ofiţeri, 446 maiştri militari şi 1241 subofiţeri. Mergând la cauze (ale adoptării OUG care a i-a făcut pe mulţi ofiţeri să aleagă calea trecerii în rezervă), explicaţia legiuitorului a fost cât se poate de facilă. Respectiv, că se impuneau stringent asemenea măsuri, deoarece recenta lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice (1 iulie 2017) aduce „creşteri anuale semnificative în următorii ani”, situaţie care ar fi atras automat „actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate” (https://www.agerpres.ro/politica/2017/). Aşadar, dacă din perspectiva amintită („România a bugetat, în 2017, cea mai mare creştere din Europa de Est a cheltuielilor pentru Apărare” - http://www.economica.net/), putem consemna faptul notabil al revirimentului alocărilor pentru Armată, pe de altă parte rămân de rezolvat eficient probleme la fel de importante în materie de personal. În acest sens, măsurile anunţate - prin acelaşi document privitor la consecinţele prevederilor OUG 59/2017 – au presupus pentru început acordarea de împuterniciri/delegări în cazul funcţiilor cheie devenite vacante şi apoi demararea procedurilor de titularizare transparentă.
Nu în ultimul rând, s-a decis organizarea formei de învăţământ „cu frecvenţă redusă” la programul de master „Conducere interarme” de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi mărirea locurilor de admitere la 215/an. Cu speranţa aducerii unor ameliorări pe linia personalului de execuţie - între altele - au fost stabilite cifre majorate şi în cazul locurilor de admitere din celelalte instituţii aparţinând reţelei de învăţământ militar. Însă, la fel ca în alte domenii, trebuie ţinut cont că nivelul profesionalismului absolvenţilor se îmbunătăţeşte vizibil abia după parcurgerea anumitor stagii de practică. Aşa că recurgerea la soluţia şcolarizării unor tineri veniţi din sfera civilă este una care îşi va spune cuvântul doar peste câţiva ani, în timp ce deficitul real ţine de prezent.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
CM Kaiac-canoe (Poznan): Cătălin Chirila, în finala probei de canoe simplu 1.000 metri
Olaf Scholz: Am avut multe conversații cu Putin și voi continua să discut cu el
Armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din orașele regiunii Luhansk
6.000 de euro șpaga ca să lucrezi la Ambulanță. Opt rețineri, cu managerul în frunte
Begu a fost amendată după incidentul de la meciul cu Alexandrova
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Centru împlinește azi 110 ani
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Doi soți din Iași au ucis un uliu protejat de lege și s-au lăudat pe Facebook
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Metaverse la Iaşi: Vin degustat într-o cramă complet virtuală
Echipele din Belarus şi Ucraina nu se vor putea înfrunta în competiţiile UEFA
Un refugiu din Alpii francezi, închis „definitiv”, victimă a încălzirii globale
Lewis Hamilton poate concura cu bijuterii şi piercinguri cel puţin până la 30 iunie
Surse: Glovo disponibilizează 40% dintre angajații fostului foodpanda România
Bărbat decedat pe stradă, lângă Spitalul Municipal Ploieşti. Paznicul nu a alertat cadrele medicale
Doi politicieni ruşi îi cer lui Putin să oprească invazia în Ucraina
Armele au devenit cauza principală a deceselor în rândul tinerilor americani
Vanessa Youness, apropiată de Emil Boc, condamnată la 3 ani închisoare cu executare
CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focşani-Bacău
Se deschid oficial bazele de agrement din Iaşi. Cât costă şezlongul la Ciric
Rareş Bogdan visează că PNR va ajunge la 36% la alegerile din 2024
Hunedoara: Un băieţel de doi ani a murit după ce a căzut de la etaj, scăpat de mama sa
Dana Nălbaru, despre fiul ei, Kadri: Școala nu îl ajută. E prea avansat pentru vârsta pe care o are
Ce reprezintă compania CreditPrime – recenziile clienților (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Peste 100 de designeri, 40 de show-uri de modă, un catwalk impozant
Alexandru CĂLINESCUFranţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme |
George PLEȘUCine ocupă scaunul gol? |
dr. Eugen TÂRCOVEANUIN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.