Alte 40 de autobuze second-hand, posibil fără aer condiţionat, vor circula în Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Alte 40 de autobuze second-hand, posibil fără aer condiţionat, vor circula în Iaşi

GALERIE
autobuze
  • autobuze
- +

Primăria vrea să achiziţioneze 40 de autobuze second hand. Pot avea aer condiţionat numai la şofer. Chiar dacă s-ar găsi o firmă care să aducă maşini dotate şi cu aer condiţionat pentru pasageri, nu ar primi pentru această facilitate decât 5% din punctaj. Anul trecut, licitaţia a fost câştigată de o firmă-paravan pentru patronul Unistil care este cumătru cu viceprimarul Mihai Chirica.

Primăria umple oraşul de autobuze second hand. La mai puţin de un an de când au apărut în oraş ultimele 20 de maşini rulate, municipalitatea mai achiziţionează 40 de autobuze second hand. Costul acestora este de 3,3 milioane de lei, fără TVA. O singură maşină porneşte de la un preţ de 19.000 de euro, fără TVA, sumele provenind din bugetul propriu al Primăriei. Licitaţia în acest sens va avea loc pe data de 26 septembrie.
Cerinţele pentru cele 40 de autobuze sunt trase la indigo faţă de cele ale ultimei achiziţii. Maşinile albe cu dungi albastre au fost cumpărate anul trecut la suprapreţ şi aduse în Iaşi de o firmă paravan în spatele căreia se afla patronul companiei Unistil, Vasile Puşcaşu. Societatea Transaccept din Bârlad a obţinut atunci contractul de 1,5 milioane de lei deşi avea sediul într-un apartament şi nu avea cifră de afaceri. Plus că autobuzele aduse la Iaşi nu erau dotate cu instalaţii de aer condiţionat, aşa cum era specificat în caietul de sarcini.

Tomorug va face din nou cărţile

Noua achiziţie prevede ca cele 40 de maşini să fie de an de fabricaţie de minim 1998, să aibă un motor turbo diesel, servodirecţie şi o putere de minim 267 CP. Autobuzele vor avea o capacitate de 80 de persoane şi trebuie să fie dotate cu instalaţii de încălzire pentru compartimentul pasagerilor, cu aer cald ventilat sau cu minim trei calorifere. Instalaţia de aer condiţionat este o condiţie obligatorie şi în acest caz, cu precizarea că trebuie să existe „minim în cabina şoferului“.

De altfel, instalaţia va fi criteriul de departajare între firmele care se prezintă la licitaţie. Preţul cel mai mic al ofertelor va conta în proporţie de 95%, restul fiind rezervate pentru existenţa instalaţiei de aer condiţionat şi în salonul pasagerilor. Primăria acceptă maxim două mărci sau tipuri de autobuze. „Va fi desemnată câştigătoare oferta care obţine punctajul maxim, aplicând criteriul de evaluare menţionat. Oferta financiară va conţine preţul unitar/marcă şi tip, precum şi valoarea totală. Valoarea ofertei va fi exprimată în lei şi va cuprinde toate cheltuielile şi taxele plătite sau plătibile, ocazionate de livrarea produselor la achizitor“, solicită Primăria. Licitaţia va fi coodonată de o comisia de evaluare a ofertelor înfiinţată la nivelul municipalităţii. Preşedintele acesteia este Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei, acelaşi care a supervizat şi licitaţia de anul trecut. După semnarea contractului, firma este obligată să aducă maşinile într-un termen de 30 de zile. Maşinile vor fi introduse pe traseele în care vor începe lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Un astfel de şantier va fi deschis în zona Piaţa Nicolina, Calea Chişinăului, zona Industrială până în staţia Doi Băieţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.