anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Alte partide, aceiaşi corupţi

GALERIE
catalin onofrei
 • catalin onofrei
- +

Există cerere, dar nu există nicio ofertă valabilă pe piaţa politică. Până când?

Partidele mari, tradiţionale, au început să facă febră. Deşi a câştigat alegerile locale, PSD e măcinat de lupte intestine. Pentru că disputa dintre Dragnea şi Ponta a escaladat, unii amici de-ai ultimului îl împing pe fostul premier către un alt partid, preferabil nou-nouţ. Cota semnificativă de simpatie de care se bucură Victor Ponta în rândul populaţiei îi îndreptăţeşte pe unii să spere într-un eventual scor bun la viitoarele alegeri parlamentare.

Însă PSD este un mecanism complex şi rutinat, capabil, chiar şi în momentele de cumpănă, să manipuleze mase uriaşe de alegători din toate categoriile sociale. Dacă Ponta nu are siguranţa că măcar jumătate dintre liderii importanţi ai partidului din teritoriu îl vor urma, nu va accepta aventura. Va rămâne doar arma şantajului, ca bază pentru tratative dure între tabere. Căci Dragnea nu-şi permite să piardă soldaţi înaintea unei lupte electorale care se anunţă extrem de echilibrată. Ruperea PSD i-ar face câştigători în mod nemeritat pe liberali.   

Dar nici PNL nu se bucură de zile mai faste. Pierderea alegerilor locale, după ce vreme de un an îi depăşiseră lejer pe pesedişti în toate sondajele de opinie, i-a împărţit şi pe liberali în două tabere. Unii dintre ei, mai sinceri ori doar mai realişti, au recunoscut că non-combatul la adresa PSD, din ultimii zece ani, este pricina neîncrederii cu care îi tratează alegătorii. Totuşi, primenirea PNL cu membri tineri ori mai puţin tineri, dar cu gândire de dreapta, fără probleme cu justiţia, pare o soluţie imposibilă. De aceea, şi în zona liberală s-a lansat ipoteza construirii unui nou partid, eventual în jurul premierului Dacian Cioloş, care să recâştige la toamnă segmentele pierdute de electorat. Dar şi în acest caz, cel mai probabil, destrămarea PNL ar conduce doar la o victorie nemeritată a PSD.

Din păcate, nici ruperea PSD şi nici ruperea PNL nu garantează apariţia unei alte clase politice mai bune, mai puţin corupte. Experienţa arată că, dacă o astfel de mişcare de fracturare se produce, primii care consimt să-şi asume noua retorică sunt eternii traseişti, adică exact cei care parazitează scena politică. Ei nu aduc proiecte, ci frustrări, spaime şi şmenuri. Şi multă corupţie.

Cu toate acestea, înapoierea doctrinară ca şi inadecvarea celor două partide tradiţionale la societatea românească de azi este din ce în ce mai vizibilă. Deşi mesajul principal al PSD (partid social-democrat, de stânga) ar trebui să fie taxarea severă a averilor bogaţilor, pesediştii protejează veniturile ilicite inclusiv cu preţul puşcăriei. La fel, deşi mesajul de forţă al PNL ar trebui să fie unul de încurajare a mediului (privat) de afaceri, prin toate mijloacele legale moderne, ei promit majorări de salarii pentru bugetari! Că la noi e pe invers o arată şi faptul că patronii putred de avuţi sunt majoritar pesedişti, iar angajaţii din mediul privat (din ţară şi din străinătate), unii dintre ei cu adevărat exploataţi fără milă şi putred de săraci, votează majoritar cu dreapta! 

Asistăm de multă vreme la o criză de încredere în clasa politică, dar acum această neîncredere nu mai este însoţită doar de lehamite, ci şi de un soi de aşteptare. Firavul mediu privat autentic naţional, tinerii, diaspora etc. vor altceva, dar nu alte partide cu aceiaşi corupţi. Unde sunt entuziasmele de altădată? Unde sunt idealiştii din politică? Unde sunt necesarele proiecte de ţară? Unde sunt cei care să-şi întemeieze discursul politic nu doar pe înjurarea şi ameninţarea adversarului, ci pe un program politic în care să creadă cu tărie, până la sacrificiu de sine? Poate crea democraţia românească (fără a mai atinge extremele, ca în interbelic) o mişcare politică şi socială (sau mai multe, de ce nu?) capabilă de a-i înflăcara pe marii dezamăgiţi? Ori e nevoie să aşteptăm pentru asta criza cea mare?

Prin urmare, există cerere, dar nu există nicio ofertă valabilă pe piaţa politică. Până când?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.