Alunițele, cancerul de piele și evaluarea FotoFinder
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Alunițele, cancerul de piele și evaluarea FotoFinder

GALERIE
_D9A0148
 • _D9A0148
- +

Nevii pigmentari sau alunițele, cum sunt denumite popular, apar la naștere sau în copilărie, în număr și forme variabile, la nivelul suprafeței cutanate; apariția lor este determinată genetic, iar aspectul suferă modificări fiziologice pe parcursul vieții;au un aspect evolutiv, ușor progresiv, mai accentuat la pubertate, urmând ca după perioadamaturității, aspectul lor să se șteargă lent.

În aproximativ 25% din cazuri, pe suprafața alunițelor, se poate dezvolta un cancer de piele agresiv

Acest cancer este denumit melanom întrucât originea acestuia este la nivelul melanocitelor, celulele care dau pigmentația pielii; în majoritatea cazurilor însă, melanomul se dezvoltă  „de novo”, adică la nivelul pielii sănătoase, iar în stadiile sale inițiale mimează aspectul unei alunițe. Ulterior, într-un interval de timp ce ține de factori genetici, imunologici și agresivitatea tumorală, se dezvoltă, cel mai adesea într-o formațiune tumorală de culoare neagră sau albăstruie. Tumora poate să apară la orice vârstă, dar are o „preferință” particulară pentru adulții tineri.

Depistată la timp, când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii,poate fi tratată în 92-97% cazuri.

Cum putem surprinde tumora în stadiul incipient, atunci când e foarte mică și seamănă cu o aluniță?

Prima regulăeste de a le supravegherea periodică, iar în cazul modificărilor formei (Asimetrie), marginilor (Borders), culorii (Colour), dimensiunilor (Dimension) și creșterii, elevării,evoluției leziunii (Evolution)–regulaABCDE, este necesară o evaluare dermatoscopică.

Pentru persoanele cu numeroase alunițe sau cu antecedente personale sau familiale de melanom, a fost creat un dispozitiv, sistemul Fotofinder, care permite o monitorizarea și cartografierea tuturor leziunilor - Total Body Mapping, o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc lezional.

Întrucât la început melanomul poate fi perfect asemănător unei alunițe, el nu poate fi diferențiat decât prin monitorizare prelungită și surprinderea comportamentului aberant tumoral, tradus prin modificări structurale, regresii asimetrice, creșteri subite, aspecte polimorfe ale vascularizației, imposibil de cuantificat cu ochiul liber sau prin metodele convenționale dermatoscopice.

Indicațiile examinării Fotofinder se adresează persoanelor cu:

 • peste 50-60 leziuni pigmentare;
 • nevi displazici;
 • antecedente personale sau familiale de melanom;
 • fototip cutanat deschis;
 • păr roșcat;
 • profesii cu risc asociat (expunere solară intensă).

Cum te pregătești pentru Total Body Mapping cu sistemul FotoFinder?

În vederea evaluării Fotofinder, pacienții vor lua în considerare :

 • suprafața corporală este util să fie epilată în ziua examinării (pentru a exclude artefactele provocate de firele de păr);
 • lenjeria intimă preferabil sa fie simplă(se evită boxerii), pentru a nu avea zone /alunițe acoperite;
 • se renunță la bijuterii, ceasuri, în timpul examinării;
 • părul va fi prins, se evită machiajul, pentru înregistrarea leziunilor cu localizare facială sau zona capului;
 • se evită lăcuirea unghiilor (pentru decelarea leziunilor unghiale)
 • pacientul își va examina în prealabil zonele intime (genital, perianal), scalpul, pentru a indica prezența leziunilor în aceste teritorii;
 • nu se recomandă evaluarea leziunilor imediat după expunerea solară, ci la o distanță de cel puțin 1 lună;

Scanarea întregii suprafețe corporalecu FotoFinder se poate realiza în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, din str. Sărărie, nr. 38. Pentru mai multe informații aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Cherciu Mirela, Medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.