anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Alunițele, cancerul de piele și evaluarea FotoFinder

GALERIE
_D9A0148
 • _D9A0148
- +

Nevii pigmentari sau alunițele, cum sunt denumite popular, apar la naștere sau în copilărie, în număr și forme variabile, la nivelul suprafeței cutanate; apariția lor este determinată genetic, iar aspectul suferă modificări fiziologice pe parcursul vieții;au un aspect evolutiv, ușor progresiv, mai accentuat la pubertate, urmând ca după perioadamaturității, aspectul lor să se șteargă lent.

În aproximativ 25% din cazuri, pe suprafața alunițelor, se poate dezvolta un cancer de piele agresiv

Acest cancer este denumit melanom întrucât originea acestuia este la nivelul melanocitelor, celulele care dau pigmentația pielii; în majoritatea cazurilor însă, melanomul se dezvoltă  „de novo”, adică la nivelul pielii sănătoase, iar în stadiile sale inițiale mimează aspectul unei alunițe. Ulterior, într-un interval de timp ce ține de factori genetici, imunologici și agresivitatea tumorală, se dezvoltă, cel mai adesea într-o formațiune tumorală de culoare neagră sau albăstruie. Tumora poate să apară la orice vârstă, dar are o „preferință” particulară pentru adulții tineri.

Depistată la timp, când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii,poate fi tratată în 92-97% cazuri.

Cum putem surprinde tumora în stadiul incipient, atunci când e foarte mică și seamănă cu o aluniță?

Prima regulăeste de a le supravegherea periodică, iar în cazul modificărilor formei (Asimetrie), marginilor (Borders), culorii (Colour), dimensiunilor (Dimension) și creșterii, elevării,evoluției leziunii (Evolution)–regulaABCDE, este necesară o evaluare dermatoscopică.

Pentru persoanele cu numeroase alunițe sau cu antecedente personale sau familiale de melanom, a fost creat un dispozitiv, sistemul Fotofinder, care permite o monitorizarea și cartografierea tuturor leziunilor - Total Body Mapping, o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc lezional.

Întrucât la început melanomul poate fi perfect asemănător unei alunițe, el nu poate fi diferențiat decât prin monitorizare prelungită și surprinderea comportamentului aberant tumoral, tradus prin modificări structurale, regresii asimetrice, creșteri subite, aspecte polimorfe ale vascularizației, imposibil de cuantificat cu ochiul liber sau prin metodele convenționale dermatoscopice.

Indicațiile examinării Fotofinder se adresează persoanelor cu:

 • peste 50-60 leziuni pigmentare;
 • nevi displazici;
 • antecedente personale sau familiale de melanom;
 • fototip cutanat deschis;
 • păr roșcat;
 • profesii cu risc asociat (expunere solară intensă).

Cum te pregătești pentru Total Body Mapping cu sistemul FotoFinder?

În vederea evaluării Fotofinder, pacienții vor lua în considerare :

 • suprafața corporală este util să fie epilată în ziua examinării (pentru a exclude artefactele provocate de firele de păr);
 • lenjeria intimă preferabil sa fie simplă(se evită boxerii), pentru a nu avea zone /alunițe acoperite;
 • se renunță la bijuterii, ceasuri, în timpul examinării;
 • părul va fi prins, se evită machiajul, pentru înregistrarea leziunilor cu localizare facială sau zona capului;
 • se evită lăcuirea unghiilor (pentru decelarea leziunilor unghiale)
 • pacientul își va examina în prealabil zonele intime (genital, perianal), scalpul, pentru a indica prezența leziunilor în aceste teritorii;
 • nu se recomandă evaluarea leziunilor imediat după expunerea solară, ci la o distanță de cel puțin 1 lună;

Scanarea întregii suprafețe corporalecu FotoFinder se poate realiza în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, din str. Sărărie, nr. 38. Pentru mai multe informații aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Cherciu Mirela, Medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.