Premieră – Un comerciant ieșean ce opera la țară a atacat în instanță interdicția păcănelor în localitățile mici

luni, 24 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Premieră – Un comerciant ieșean ce opera la țară a atacat în instanță interdicția păcănelor în localitățile mici

Noile reglementări legale referitoare la jocurile de noroc ar putea pune pe butuci firmele de profil. O societate a chemat în judecată filiala ieșeană a Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc, reclamând faptul că s-a trezit brusc într-o situație financiară foarte delicată.

Prin plângerea adresată Curții de Apel, CSK Great Win Slots SRL a contestat anunțul postat pe site-ul ONJN și o adresă ulterioară adresată firmei, prin care aceasta era înștiințată că nu mai are dreptul să-și exploateze aparatele de joc amplasate în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Firma a cerut suspendarea aplicării celor două acte, afirmând că practic ONJN îi interzicea dreptul de a mai funcționa.

Societatea dispune de 183 de aparate de joc, fiind deținătoarea unei autorizații valabile timp de un an pentru exploatarea acestora. Reprezentanții societății au apreciat că noile reglementări legale ar trebui aplicate firmelor nou-intrate pe piață, nu celor deja existente sau, eventual, să fie implementate cu începere de anul viitor. În forma actuală, legea impune societăților care au aparate în localități mici fie să le închidă, fie să le mute în spații situate în localități cu mai mult de 15.000 de locuitori. Or, o eventuală mutare a aparatelor ar înseamna cheltuieli suplimentare, ca și depunerea unui nou dosar pentru obținerea autorizației de exploatare în noile locații.

„Nici măcar nu se poate discuta despre un prejudiciu viitor, ci se discută despre un prejudiciu care a început să se producă din data de 29 aprilie 2024 şi continuă şi în prezent, pentru că societatea, oprindu-şi activitatea cu privire la cele 183 de maşini de joc, practic, pe de o parte, nu a mai încasat profit pentru acele puncte de lucru din această perspectivă nu au mai putut să-şi achite taxele indicate în deciziile de emitere a autorizaţiilor de exploatare”, au arătat reprezentanții CSK Great Win Slots SRL.

Aceștia au arătat că deja anterior, în octombrie anul trecut, legea referitoare la jocurile de noroc fusese modificată, impunându-se achitarea unei garanții mari, tocmai pentru a-și putea continua activitatea. După plata acestei garanții, firma se trezise că funcționarea corectă era periclitată.

De cealaltă parte, reprezentanții ONJN au arătat că nu făcuseră altceva decât să publice un anunț și să trimită o informare. Acestea nu reprezintă acte administrative, a căror executare să poată fi suspendată. În plus, Oficiul nu făcea decât să aplice legea.

De aceeași părere au fost și magistrații Curții de Apel, care au analizat dosarul. Pentru a putea fi suspendat, un act trebuie să fie capabil să producă efecte juridice.

„Anunţul în sine nu produce vreun efect, iar în măsura în care autorităţile competente emit vreun act care să producă efecte asupra reclamantei, în legătură cu dispoziţiile legale în discuţie, aceasta are posibilitatea de a-l contesta şi de a solicita suspendarea executării acestuia”, au arătat judecătorii, care au decis respingerea plângerii.

LATER EDIT: Într-o precizare remisă redacției după publicarea articolului, reprezentanții firmei CSK Great Win Slots SRL spun că afirmațiile conform cărora societatea nu ar mai fi putut funcţiona sau nu ar mai fi putut să işi achite taxele nu sunt adevărate și sunt de natură sa afecteze grav relațiile de afaceri.

„Motivul pentru care societatea a chemat în instanţă ONJN a fost pentru recuperarea prejudiciului rezultat din închiderea punctelor de lucru, respectiv încetarea exploatării celor 183 aparate care intră sub incidenţa anunţului publicat pe site-ul ONJN-ului. Începând de la data publicării anunţului, aceste aparate nu au mai putut fi exploatate, însă societatea este obligată să achite taxele aferente până, la expirarea valabilităţii deciziei de autorizare. Menţionăm că societatea are toate taxele achitate la zi, inclusiv cele aferente celor 183 mijloace de joc.”, au precizat reprezentanții CSK Great Win Slots.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii