Am coborât la 18 metri sub pământ, în pivniţele lui Adamachi, Kogălniceanu şi Sadoveanu şi în tunelul care le leagă. (VIDEO EXCLUSIV)
Totul a început acum 173 ani, când, un mare bogătaş al Iaşului pe nume Vasile Adamachi, a săpat o pivniţă adâncă undeva în curtea casei de pe dealul Copoului, unde mai avea nişte vii şi alte acareturi.
A fost un om foarte important Vasile Adamachi, pentru că nu era doar foarte bogat (avea două mari moşii, una prin Vaslui, alta prin Suceava), sau pentru că a fost prefect, senator şi membru în multe comitete şi comiţii, ci şi pentru că a fost un mare filantrop, iubitor de ştiinţă şi de carte.
În timpul vieţii a donat o mulţime de bani şi proprietăţi, inclusiv imobile pentru diverse instituţii de învăţământ. În plus, a lăsat prin testament o sumă uriaşă de bani Academiei Române sub titlul „Fondul Adamachi”, al cărui venit urma să servească în mare parte pentru finanţarea „scrierilor morale, îmbrăcămintea copiilor săraci, imprimări de lucrări premiate, stipendii, etc” precum şi să trimită şi să întreţină la studii tinerii „care s-ar hotărî pentru ştiinţele exacte, precum şi acelora care s-ar hotărî pentru ştiinţele pozitive, pentru a servi la înfiinţarea şi perfecţionarea fabricelor şi a industriei naţionale”.
Intrarea în pivniţa lui Vasile Adamachi din Staţiunea Didactică a USV
Casa din Iaşi, de pe str. Carol, terenul şi via din Copou, pomenite în testament şi lăsate moştenire Academiei, au fost cedate provizoriu, în 1912, apoi definitiv, în 1922, Universităţii din Iaşi, pentru organizarea Secţiei Agricole. Odată cu înfiinţarea USAMV (actuala USV), terenul a rămas în proprietatea acesteia, aici înfiinţându-se Staţiunea Didactică a Facultăţii de Horticultură, care-i poartă numele. Pivniţa de care vorbeam la început se află chiar pe acest teren, unde cei de al USV au construit şi un Laborator Oenologic.
Pivniţa săpată de Kogălniceanu, ajunsă pe mâna lui Sadoveanu
Cam în aceeaşi perioadă, dar undeva la o distanţă de câteva sute de metri de pivniţa lui Vasile Adamachi, marele Mihail Kogălniceanu sapă şi el o pivniţă, în curtea casei pe care familia lui o contruieşte în 1842. Pivniţa asta e un pic mai mare, pentru că Mihail Kogălniceanu a vrut ca cei doi fii ai lui să aibă fiecare bucata lui.
E interesantă şi istoria acestui loc. În casa familiei Kogălniceanu, ajunge la un moment dat să locuiască şi George Enescu, mai exact în timpul Primului Război Mondial, pentru ca apoi să ajungă în proprietatea marelui scriitor Mihail Sadoveanu, care locuieşte în ea 18 ani, între 1918-1936. În 1950, casa cu tot cu pivniţă e confiscată de statul român, iar în 1954 ajunge, alături de cele 5,2 hectare de teren care aparţineau scriitorului, în proprietatea Institutului Agronomic Iaşi.
Intrarea în pivniţă se află în mica clădire din dreapta. În stânga e Muzeul
Azi, „Casa cu turn”, cum i se mai spunea, e muzeu memorial, mai exact Muzeul Mihail Sadoveanu, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr 12, strada care urcă de la rond Agronomie spre Breazu, undeva pe partea dreaptă.
Tunelul lui Cotea
Suntem în anii ’70 şi profesorului ieşean Valeriu D. Cotea, academician şi oenolog de renume internaţional, îi vine ideea de a uni cele două pivniţe printr-un tunel. Zis şi făcut. Între 1971 şi 1974, cinci oameni, un tehnician, un meşter fântânar şi alţi trei lucrători sapă şi scot pământul ajutaţi de o căruţă cu cal, până reuşesc să lege cele două pivniţe care acum formează un tot pe o lungime de circa 330 metri, cu cel mai jos punct situat la minus 18 metri faţă de nivelul solului. Tunelul traversează Aleea Mihail Sadoveanu, cele două pivniţe aflându-se de o parte şi de alta a acestei străzi tot mai aglomerate, care leagă Copoul de Breazu.
Recent, am coborât şi eu în acest tunel împreună cu Cintia Colibaba, şef de lucrări la Facultatea de Horticultură de la USV, care mi-a povestit cam tot ce era de povestit despre el şi despre ce se află acolo. Am şi filmat cu telefonul, aşa că imaginile vii de pe parcursul celor peste 300 de metri de hrube, incluzând şi explicaţiile oferite de doamna Cintia, pot fi vizionate în filmuleţul de mai jos.
Nu vă spun mai mult, vă las să descoperiţi singuri. Vizionare plăcută şi la mulţi ani.
*Cele două pivniţe şi tunelul care le leagă pot fi vizitate doar în grup organizat, cu programare prealabilă. Cei interesaţi pot lua legătura cu Biroul de Promovare şi Imagine a USV Iaşi, la adresa de email promovare@uaiasi.ro sau telefon: 40 232 407.479
Intrarea se face doar prin pivniţa lui Vasile Adamachi de la Staţiunea Didactică, cea din capătul celălalt, din curtea Muzeului Mihail Sadoveanu, fiind deocamdată închisă, muzeul intrând în curând în renovare pentru vreo trei ani.
Publicitate și alte recomandări video