Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

E nevoie de bani pentru salarii

Am depăşit Clujul la taxele de salubritate. Avem și un nou regulament de trafic

GALERIE
sedinta CL prezidiu
  • sedinta CL prezidiu
- +

La Iaşi, taxa a ajuns la 8,90 lei pentru o persoană de la bloc, în timp ce la Cluj-Napoca este 7,10 lei. Pentru persoane juridice: 90 de lei/mc la Iaşi, faţă de 45 de lei/mc în Cluj-Napoca.

Jumătate din şedinţa de ieri a consilierilor locali reuniţi în Sala Mare a Primăriei ieşene a fost ocupată de numeroasele interpelări formulate de cei 23 de aleşi prezenţi. Aceasta l-a determinat pe deputatul Petru Movilă să anunţe iniţierea unui proiect de hotărâre, prin colegii săi de partid din CL, privind împărţirea şedinţei în două secţiuni - una de interpelări şi audienţe şi cea propriu-zisă, dedicată proiectelor ce urmează să fie adoptate sau respinse.

Mai multe interpelări au vizat o implicare mai mare a poliţiştilor locali în men­ţinerea controlului asupra ordinii publice mai ales noaptea. Primarul Mihai Chirica a dat şi el exemplul raliurilor nocturne, mai ales al motocicletelor care coboară şi urcă zgomotos Copoul.

Seria proiectelor de hotărâre s-a oprit la numărul 21, cel care propune păstrarea unui procent de 30 la sută spaţiu verde în terenurile care trec din extravilan în intra­vilanul oraşului. Primarul a recunoscut că este nevoie să respecte decizii judecătoreşti care impun retrocedarea/ punerea în posesie a unor terenuri, inclusiv spaţii verzi. Primarul Mihai Chirica a declarat că, în prezent, în municipiu sunt 1046 de hectare de spaţii verzi, de aproape două ori mai mult decât arată Anuarul statistic al României din 2013.

A fost adoptat apoi Regulamentul de trafic care impune, aşa cum am mai relatat, restricţii privind circulaţia maşinilor şcoală, a celor de transport marfă şi a utilajelor de construcţii pe unele străzi în orele de vârf 7-9 şi 15.30-18

Majorarea tarifelor la serviciile de salubritate a prilejuit opoziţiei să le compare cu cele din Cluj-Napoca. Răzvan Timofciuc a remarcat că, pe parcursul unui an, taxa de salubritate s-a majorat cu mai mult de o treime, depăşind Clujul la acest capitol: în „capitala“ Transilvaniei, costul este de 7,10 lei pentru o persoană care locuieşte la bloc, în vreme ce la Iaşi taxa a ajuns la 8,90 de lei. Pentru agenţii economici ieşeni, taxa este dublă faţă de cea pe care o au de plătit firmele clujene: aproape 90 de lei la Iaşi, faţă de aproximativ 45 de lei/mc în Cluj-Napoca.

Preşedintele de şedinţă, Florin Boca, i-a replicat însă cu „exemplul“ Constanţei, faţă de care „noi suntem bine organizaţi“.

La rândul lui, primarul a vorbit de necesitatea asigurării unor performanţe a acestui serviciu, pe fondul creşterii salariilor, a preţurilor la combustibili, dar şi pentru că suprafaţa şi numărul locuitorilor din oraş au crescut.

Consilierii s-au lăsat convinşi de argumentele invocate de Mihai Chirica şi au aprobat proiectul, cu toată împotrivirea li­beralilor, deşi iniţiativa nu conţine nicio aluzie privind sancţionarea celor care aruncă gunoaie la întâmplare şi nici la creş­terea gradului de selectare a deşeurilor.

Reuniunea consilierilor s-a încheiat cu „spectacolul“ ne-alegerii unui nou preşe­dinte de şedinţă. Cel care conduce reuniunile consilierilor este ales o dată la trei luni, termen care s-a încheiat ieri pentru Florin Boca. Gabriel Surdu (PSD) a propus amânarea alegerii (voturi insuficiente), vicele Gabriel Harabagiu (PSD) l-a propus chiar pe Surdu (voturi insuficiente), liberalii au fost propuşi pe rând (de fiecare dată obţinând voturi insuficiente), astfel că proiectul a fost abandonat. Secretara CL a avertizat însă că întrunirile consilierilor nu pot să aibă loc fără un preşedinte de şedinţă, astfel că la următoarea lor întâlnire acesta va fi primul punct pe ordinea de zi. Rămâne de văzut cât „spectacol“ va fi şi atunci.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri