Am descoperit misterul detaşărilor la Palat: două învârteli cu schepsis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Un "secret" pe care doar binefăcătorul Costel Alexe îl ştia, dar acesta tace mâlc

Am descoperit misterul detaşărilor la Palat: două învârteli cu schepsis

GALERIE
Palatul Culturii1
  • Palatul Culturii1
- +

Misterul din jurul celor două detaşări controversate de la Palatul Culturii a fost elucidat doar pe jumătate. Deputatul Alexandru Muraru ne-a confirmat ieri că Luminiţa Afloarei, soţia vicelui CJ, a fost angajată la cabinetul său parlamentar timp de o săptămână, în decembrie, înainte să fie detaşată ca muzeograf debutant la Complexul Muzeal Naţional Moldova. 

Şi directorul complexului, Lăcrămioara Stratulat, afirma, în răspunsul la o solicitare a ziarului nostru, că Luminiţa Afloarei a ajuns la Palat prin detaşare de la Camera Deputaţilor: „Modalitatea de angajare a persoanei menţionate este detaşare conform prevederilor art. 45-47 ale Legii 531/2003 (Codul muncii, n.r.) cu modificările ulterioare. Persoana detaşată provine conform legii dintr-o instituţie de stat, respectiv Parlamentul României - Camera Deputaţilor, de pe un post contractual, iar detaşarea s-a făcut pentru o perioadă determinată de 6 luni”.

Posturile au fost blocate pe fondul stării de alertă, se mai arată în mesajul Lăcrămioarei Stratulat, directorul Complexului. „CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detaşarea şi/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară pentru a suplini nevoile instituţiei. În prezent, de exemplu, la Muzeul de Artă (unde este Luminiţa Afloarei, n.r.), sunt trei muzeografi (din 4) în carantină, iar un muzeu de mărimea şi importanţa celui în discuţie nu poate funcţiona cu un singur muzeograf la parametri corespunzători”, mai spune directorul instituţiei. Răspunsul nu clarifică ce se va întâmpla după ce trec cele 14 zile de carantină.

Mai interesantă este detaşarea preşedintelui Organizaţiei Municipale a Tineretului Liberal Iaşi, de la Consiliul Judeţean la Palatul Culturii. Între cele 242 de posturi din actuala organigramă a CJ nu se regăseşte niciunul legat de artă, muzee etc. Prin urmare, aşa cum precizează articolul 45 din Codul muncii, Carmil Chelaru trebuie să-şi fi dat acordul scris pentru modificarea felului muncii în urma detaşării sale. Cum acesta nu a răspuns solicitărilor noastre de a explica detaşarea, la fel cum şi şefii săi de la CJ şi de la PNL au preferat să nu răspundă apelurilor telefonice, intrarea lui în Casa Pătrată, urmată la scurt timp de mutarea peste drum, la Palatul Culturii, rămân un mister pe care doar Costel Alexe îl poate lămuri.

Este posibil să o facă atunci când va prezenta în plenul CJ, poate chiar la şedinţa de miercurea viitoare, proiectul noii organigrame a administraţiei judeţului. Până atunci, „este o ilegalitate”, a taxat fostul preşedinte Maricel Popa angajarea unei persoane la CJ pe un post care nu există în organigramă şi detaşarea ei în foarte scurt timp. Şi consilierii judeţeni ai USR PLUS afirmă într-un comunicat remis presei că „aceste acte sunt susceptibile de trafic de influenţă, abuz de putere, şi chiar organizarea unui grup de lucru prin care familia Alexe să controleze judeţul Iaşi”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.