Am descoperit misterul detaşărilor la Palat: două învârteli cu schepsis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Un "secret" pe care doar binefăcătorul Costel Alexe îl ştia, dar acesta tace mâlc

Am descoperit misterul detaşărilor la Palat: două învârteli cu schepsis

GALERIE
Palatul Culturii
  • Palatul Culturii
- +

Misterul din jurul celor două detaşări controversate de la Palatul Culturii a fost elucidat doar pe jumătate. Deputatul Alexandru Muraru ne-a confirmat ieri că Luminiţa Afloarei, soţia vicelui CJ, a fost angajată la cabinetul său parlamentar timp de o săptămână, în decembrie, înainte să fie detaşată ca muzeograf debutant la Complexul Muzeal Naţional Moldova. 

Şi directorul complexului, Lăcrămioara Stratulat, afirma, în răspunsul la o solicitare a ziarului nostru, că Luminiţa Afloarei a ajuns la Palat prin detaşare de la Camera Deputaţilor: „Modalitatea de angajare a persoanei menţionate este detaşare conform prevederilor art. 45-47 ale Legii 531/2003 (Codul muncii, n.r.) cu modificările ulterioare. Persoana detaşată provine conform legii dintr-o instituţie de stat, respectiv Parlamentul României - Camera Deputaţilor, de pe un post contractual, iar detaşarea s-a făcut pentru o perioadă determinată de 6 luni”.

Posturile au fost blocate pe fondul stării de alertă, se mai arată în mesajul Lăcrămioarei Stratulat, directorul Complexului. „CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detaşarea şi/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară pentru a suplini nevoile instituţiei. În prezent, de exemplu, la Muzeul de Artă (unde este Luminiţa Afloarei, n.r.), sunt trei muzeografi (din 4) în carantină, iar un muzeu de mărimea şi importanţa celui în discuţie nu poate funcţiona cu un singur muzeograf la parametri corespunzători”, mai spune directorul instituţiei. Răspunsul nu clarifică ce se va întâmpla după ce trec cele 14 zile de carantină.

Mai interesantă este detaşarea preşedintelui Organizaţiei Municipale a Tineretului Liberal Iaşi, de la Consiliul Judeţean la Palatul Culturii. Între cele 242 de posturi din actuala organigramă a CJ nu se regăseşte niciunul legat de artă, muzee etc. Prin urmare, aşa cum precizează articolul 45 din Codul muncii, Carmil Chelaru trebuie să-şi fi dat acordul scris pentru modificarea felului muncii în urma detaşării sale. Cum acesta nu a răspuns solicitărilor noastre de a explica detaşarea, la fel cum şi şefii săi de la CJ şi de la PNL au preferat să nu răspundă apelurilor telefonice, intrarea lui în Casa Pătrată, urmată la scurt timp de mutarea peste drum, la Palatul Culturii, rămân un mister pe care doar Costel Alexe îl poate lămuri.

Este posibil să o facă atunci când va prezenta în plenul CJ, poate chiar la şedinţa de miercurea viitoare, proiectul noii organigrame a administraţiei judeţului. Până atunci, „este o ilegalitate”, a taxat fostul preşedinte Maricel Popa angajarea unei persoane la CJ pe un post care nu există în organigramă şi detaşarea ei în foarte scurt timp. Şi consilierii judeţeni ai USR PLUS afirmă într-un comunicat remis presei că „aceste acte sunt susceptibile de trafic de influenţă, abuz de putere, şi chiar organizarea unui grup de lucru prin care familia Alexe să controleze judeţul Iaşi”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.