Am găsit locul din Iași mai puțin știut, unde locuitorii se simt ca-n Deltă. Sunt 20.000 de păsări
Județul are o zonă prea puțin cunoscută, pe care cunoscătorii o numesc ,,Delta Jijiei”, de la Cotu Morii și Icușeni. Râul are mai multe meandre (cotituri) și spații atinse de om doar pentru pescuit. Seamănă cu Delta Dunării, la scară mai mică. Zona pe alocuri sălbatică acoperă satele Cotu Morii (la 8,6 km după satul Vânători) și Icușeni (la 9 km după Cotu Morii). Apa în jur este mică, înconjurată de salcie și plopi, iar dacă te uiți în jur și te desprinzi de tumultul cotidian, drumul până acolo este o plăcere.
Am descoperit ,,Delta Jijiei”, de la Cotu Morii și Icușeni
Auzind de la „cei mai mari” că în comuna Popricani există meleaguri care mă pot duce cu gândul la frumoasa Delta Dunării, nu am mai chibzuit prea mult și am mers să mă conving cu ochii mei. Nici cunoștințele care locuiesc în comună nu păreau să aibă habar despre ce vorbesc. Inițial, pe o vreme ploioasă, ghidată de Google, am greșit traseul. După ce am intrat în Cotu Morii, în loc să fac stânga pe o alee îngustă, pentru a ajunge la Cabana AVPS Iași (știind că de acolo pot lua contact cu priveliștea), ,,m-am trezit” mult mai departe, într-o fundătură, pe un drum de țară, tot după ce am virat la stânga. Norocul a făcut să mă intersectez cu un localnic care se ducea la pescuit.
,,Toată lumea face greșeala asta, v-a dus greșit internetul. Trebuie să vă întoarceți pentru că aici, deși se vede cabana, nu puteți intra. Vreți să pescuiți, nu? Trebuia să faceți stânga la poarta din lemn, pe aleea îngustă”, a spus acesta.
Lăsându-mă pe mine să plec prima, din mai multe manevre, pentru că altfel nici nu permitea drumul care îmi dădea impresia că mă pot alege oricând cu o pană în toată regula, m-am întors. Am făcut dreapta după ce am zărit poarta care părea la fel cu cea de care îmi spusese localnicul și am trecut de o alee periculos de strânsă. La un moment dat, privind în jur, am oprit. Peisajul m-a obligat să o fac.
Peisaje dobrogene în județ
Într-adevăr, imaginea din fața mea era desprinsă parcă dintr-un tablou din Dobrogea. Lipseau doar nuferii. Apa era verde smarald. Am remarcat și prezența unei vegetații bogate. În capăt, există o pădurice cu copaci înalți. O alee duce spre poligon, iar alta la cabana care aparține de AVPS Iași. Râul se vede la fel de bine și de acolo. Pescarii frecventează cabana, existând și posibilitatea de a poposi peste noapte. M-am bucurat de vedere preț de câteva momente. Mai departe, motivată de cele văzute, am luat-o fără grabă spre Icușeni, unde am dat de un cadru și mai sălbatic, satul plasându-se în șesul vechiului curs al râului Jijia, sub forma unei așezări alungit tentaculare, cu o structură răsfirată și neuniformă. Satul este dezvoltat în zona de șes, din nou, într-un meandru al Jijiei, dar și la baza versantului, fiind legat de centrul de comuna prin DC 16, unde m-am plimbat mai bine de jumătate de oră.
,,Este frumos la noi, nu am fost în Deltă ca să vă spun sigur dacă e chiar ca aici, dar așa o fi. Din ce am văzut la televizor, parcă chiar seamănă. Și prin zonă oamenii pescuiesc. Se poate”, a spus un localnic.
Ulterior, după ce am ajuns acasă, am aflat de la un doctorand din cadrul Facultății de Geografie, că în ambele așezări se pot crea ecosisteme interesante, cu păsări, insecte de tot felul și mamifere semi acvatice.
,,Desigur, este mult mai complexă o forma de Deltă, aici e vorba de cursul meandrat al râului Jijia, însă se poate discuta de o asemănare. Meandrele apar de cele mai multe ori în zone plane, unde panta de curgere are o înclinare relativ mică. De obicei, în zone unde sunt create astfel de meandre fenomenele geomorfologice de tip eroziune a malurilor și depunerea aluviunilor se pot întâmpla aproximativ în sincron. Adică malul concav este supus eroziunii și în malul convex se depun aluviuni”, a menționat tânărul Daniel Badea.
Totodată, în 2020, „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” au devenit zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar (tratat internațional, aflat sub egida UNESCO). Situl natural găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări din aproape 200 de specii din care foarte multe aflate pe lista celor pe cale de dispariție.
Publicitate și alte recomandări video