Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Am întâlnit români fericiţi

GALERIE
Patratel LUNI, 26 septembrie
  • Patratel LUNI, 26 septembrie
- +

* La sfârşitul săptămânii trecute, un eveniment fericit a făcut să tremure de emoţie întreaga populaţie a localităţii Consumatori: bufetul principal (cel mai aproape de centru, de şcoală şi de sediul Primăriei) a împlinit un număr foarte rotund de ani de la prima sa atestare documentară. Un număr foarte rotund, adică 8 ani: cifra 8 e făcută din două cerculeţe, aşadar se poate spune că e de două ori mai rotundă decât cifra 0 (care are doar un cerculeţ). Evenimentul a fost aşteptat cu interes şi pasiune de toţi localnicii de când s-au isprăvit manifestările dedicate împlinirii a 7 ani de activitate. Pentru toţi, sărbătoarea este mai importantă decât Ziua Recoltei, pe motiv că recolta e mai mult un pretext: dacă iese bună şi bogată, sătenii merg la bufet să bea de bucurie, iar dacă dă gerul, bate piatra, e secetă sau inundaţie şi nu iese nimic, aceiaşi oameni merg în acelaşi bufet să facă exact acelaşi lucru, însă de necaz. Proprietarul bufetului (mai exact, domnul primar, care nu apare în acte, dar mai serveşte la bar când e aglomerat) a ţinut să marcheze evenimentul cum se cuvine, mai ales că a rămas şi o scenă de la Festivalul "Cârlanul de Aur", proaspăt isprăvit. Peste noapte, unii săteni care aveau nevoie de scânduri pentru garduri sau coteţe au trecut întâmplător prin zonă...

* Veselia din localitate şi programul artistic de pe scenă au început devreme, de la prânz. Primul căzut în gaura rămasă după trecerea amatorilor de lemne pentru reparaţii (frumos mascată de covorul roşu) a fost toboşarul tarafului din Hămesiţi; din toba lui s-a recuperat doar o bucată de piele, cu care copiii şi-au făcut praştii. După ce scena a fost reparată cu chit şi bandă adezivă, însuşi primarul a ţinut în faţa celor prezenţi (chercheliţi încă de acasă, să capete curaj de băut) un cuvânt de bun-venit, întrerupt după primele patru litere de nişte câini care s-au încăierat lângă scenă, iar cei prezenţi au fugit să pună pariuri.

* Scena nu a fost reparată temeinic, aşa că prin găuri au căzut ulterior şi membrii grupului de dansuri populare "Învârteala"; aceştia au rămas acolo şi n-au mai vrut să iasă după ce au descoperit, ascunse sub o pătură, damigenele cu vin şi rachiu pentru protocol. În plus, pe cer apăruseră şi nori negri, prevestitori de cod colorat de precipitaţii (îndelung aşteptate de agricultori!). Ploaia a început, într-adevăr, în vreme ce pe scena reparată din nou cu cartoane şi pioneze evolua fanfara de la Dăunători. După un sfert de oră, trompetele, tuba şi cornul s-au umplut cu apă, iar după încă zece minute un trăznet a lovit bagheta dirijorului (făcută din electrod de sudură) şi i-a uscat acestuia hainele. Precum, odinioară, colegii lor de pe Titanic, şi membrii tarafului au cântat fără încetare, chiar şi după ce viitura de la munte a luat scena, ca pe o plută. Ambarcaţiunea a fost purtată de apă până hăt, în Delta Dunării, iar artiştii sunt veseli că au ajuns la timp pentru a participa şi la Festivalul Cântecului şi Borşului Pescăresc.

* Rămaşi fără coloană sonoră, participanţii la aniversare s-au apucat să facă exact ce ştiu ei mai bine, mai ales că primele zece rânduri, cele de încălzire, au fost din partea primarului. După încălzire au urmat încă zece rânduri de uscare: localnicii au zvântat tot de pe mese şi s-au uscat atât de tare, încât s-au apucat să se ude pe dinăuntru, ceea ce fac şi la această oră, din câte ne spune corespondentul de la faţa locului. Se pare că acolo încă plouă, dar participanţii la manifestare, aflaţi la mesele de pe terasă, unde e mai aer, ştiu din copilărie cum să-şi ţină palmele peste pahare, căni sau halbe, să nu intre pic de apă, iar cei care nu ştiu consumă direct din sticlă. Unul dintre participanţi a declarat că bea de bucurie, pe motiv că a avut o mare fericire: a primit de băut de la domnul primar! În paralel şi în sediul Primăriei s-a organizat un simpozion, prilej cu care cei prezenţi au fost informaţi că peste o lună şi ceva începe, oficial, campania electorală...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri