Iași, destinația turistică a anului 2022. Românii au ales (VIDEO)
"Titlul Destinatia Anului 2022 înseamna pentru Iasi vizibilitate mai mare si o confirmare (...)
citeste totduminica, 26.06.2022
Victor Strat s-a născut pe 13 august 1926, la Iași, într-o familie de profesori universitari (tatăl său fiind renumitul prof. dr. Constantin Strat, întemeietorul gastroenterologiei și Decan al Facultății de Medicină). A urmat școala primară la Iași, având ca dascăli pe I. Simionescu, tatăl academicianului C. Simionescu și pe I. Costinescu, tatăl profesorului N. Costinescu, decan al Facultății de Medicină. A fost apoi elev al Liceului Internat “C. Negruzzi” unde a avut profesori de talie universitară: N. I. Popa, Gh. Obreja-Iași, Șt. Vancea, George Ivașcu. Bacalaureatul l-a susținut în refugiu, la Liceul “Alexandru Lahovary” din Râmnicu Vâlcea, fiind clasat primul.
În perioada 1945–1951 a urmat cursurile Facultății de Medicină Generală Iași cu profesori de mare renume: Al. Țupa, Ion Iancu, N. Oblu, C. C. Dimitriu, I. Enescu, Vl. Buțureanu, Gh. Chipail, O. Franke, Th. Economu, V. Dobrovici, Gh. Năstase, D. Cornelson.
În decembrie 1947 devine extern prin concurs la Clinica I Chirurgie, condusă de Prof. dr. Vladimir Buțureanu, care a reprezentat un model pe care l-a urmat întreaga viață; între 1948-1949 este preparator la Institutul de Anatomie, condus de prof. I. Iancu. În perioada 1949 – 1966 este preparator și asistent universitar la Clinica I Chirurgie și cercetător în cadrul Filialei Iași a Academiei RSR, într-un colectiv condus de O. Franke. În 1962 susține doctoratul cu teza ²Valoarea splenoportografiei în hipertensiunea portală², iar în 1966 devine șef de lucrări. Teza, prima în țară din acest domeniu, bazată pe experiența a peste 500 explorări, constituie o contribuție importantă la aprecierea stadiului evolutiv al cirozelor hepatice, la cel al trombozelor splenoportale, al HDS prin varice esofagiene. Parcurge toate etapele unei cariere didactice prestigioase ajungând, în 1972, conferențiar la Clinica I Chirurgie și în 1984, profesor universitar, șef de clinică. În 1993 devine profesor consultant, dar nu-și întrerupe activitatea. Astfel, în perioada 1990-2011 conduce doctorate la UMF ²Gr. T. Popa² Iași, reușind să promoveze 30 doctori în medicină.
În timpul acestei frumoase cariere a fost condus de dorința perfecționării continue, într-o perioadă închistată, potrivnică schimburilor de experiență. În 1964 urmează un curs de specializare în chirurgie vasculară la Spitalul Fundeni București cu prof. Voinea Marinescu, în 1969 face un stagiu de documentare în RDG (Berlin, Dresda, Leipzig), în 1970 participă la un schimb de experiență la Spitalul Caritas București sub conducerea prof. D. Burlui pe probleme de HTP, în 1972 participă la Congresul de Gastroenterologie de la Paris ca delegat oficial
Prof. dr. V. Strat a avut o activitate didactică deosebită, cu studenții anului IV MG și în cadrul învățământului postuniversitar, fiind iubit de studenți și de colaboratori. A coordonat cursul de chirurgie pentru studenții anului IV, redactat în clinică, cel mai complet și modern.
A reușit să formeze o școală de chirurgi bine pregătiți, mulți ajungând profesori: prof. dr. M. R. Diaconescu, prof. dr. Șt. Georgescu, prof. dr. E. Târcoveanu, prof. dr. Cristian Lupașcu, conf. dr. N. Dănilă, medici primari și șefi de secție (dr. V. Palade, dr. Elena Cotea, dr. C. Sandu, dr. A. Juncu etc.), capabili să rezolve cele mai dificile probleme ale specialității.
Prof. dr. V. Strat are o activitate științifică foarte bogată, concretizată în 180 lucrări publicate in extenso, 156 lucrări publicate în volume de rezumate, 398 comunicări orale, postere și video și 12 mese rotunde. A participat la numeroase congrese, conferințe și simpozioane naționale de chirurgie la București, Iași, Constanța, Cluj, Tg. Mureș, la sesiunile științifice anuale ale UMF și SMN Iași. A contribuit deseori direct la organizarea multor manifestări științifice locale în Moldova, la Piatra Neamț (Reuniunile chirurgilor din Moldova), Suceava, Huși, Tecuci, Bârlad. În străinătate a participat cu lucrări la diferite manifestări științifice: diversele ediții ale Săptămânii Medicale Balcanice la Paris (1977), Atena (1977, 1978), Belgrad (1977), Salonic (1983); Paris (1990), Chișinău (1991), Bruxelles (1992), Brest (1993). A fost ales președintele celui de al XIX-lea Congres National de Chirurgie, pe care l-a organizat la Iași, primul și ultimul congres național desfășurat în capitala Moldovei.
Pentru întreaga activitate a primit diplome de onoare și excelență din partea SRC, Colegiul Medicilor Iași; a fost profesor emerit al U. M. F. ”Grigore T. Popa” din Iași.
Activitate operatorie a fost foarte bogată, interesând aproape toate domeniile chirurgiei, în special chirurgia abdominală (digestivă, biliară, splină, HTP). A dus mai departe chirurgia endocrină (tiroidă, paratiroidă, tumori sistem APUD), de veche tradiție în clinică, în cea tiroidiană îndeosebi adunând o bogată experiență și lărgind indicațiile tiroidectomiei totale în cancerul tiroidian. S-a orientat în special spre o chirurgie funcțională, conservatoare, dar nu fără a recurge în situații speciale la exereze oncologice întinse. Receptiv aplicării în clinică de tehnici și procedee noi, a promovat introducerea, încă din anii 1983-1984, în colaborare cu Prof. C. Stanciu și Prof. C. Daniil, a unor metode foarte recent intrate în practică de endoscopie și radiologie intervențională, punând bazele acestor metode minim invazive în Iași și în țară. În 1990 a adus în clinică primele aparate de sutură mecanică (Grecia), dând curs liber în continuare aplicării acestei metode. A impulsionat, conștient de valoarea ei, chirurgia laparoscopică pe care colaboratorii au dezvoltat-o. În toate aceste domenii, a introdus cu prioritate în clinică un număr important de proceduri de actualitate, foarte multe în colaborare multidisciplinară. Patologia splinei l-a preocupat sub toate aspectele. În domeniul HTP, în afară de explorarea sistemului circulației porto-hepatice prin splenoportografie și splenomanometrie, a realizat primele anastomoze portosistemice. A recurs la indicarea sclerozării endoscopice a varicelor esofagiene, precum și la embolizarea varicelor esogastrice prin cateterism selectiv al venei coronare gastrice (1984) și, de asemenea, embolizarea venei splenice.
În litiaza biliară a admis primele sfincterotomii endoscopice și primele drenaje transparietohepatice percutane pe bolnavi din clinică și forajul transtumoral cu endoproteză, manopere în premieră națională. În cancerul de pancreas a practicat implantarea intragastrică a bontului pancreatic după DPC. A contribuit la lărgirea indicațiilor de DPC și pancreatectomie totală. În abcesele hepatice a efectuat drenajul prin cateterism transparietohepatic (1984). În chirurgia biliară și pancreatică a realizat intervenții chirurgicale majore în obstrucțiile biliare maligne, cancerul de pancreas (primele duodenopancreatectomii totale).A adunat o foarte mare experiență în chirurgia digestivă a ulcerului, a cancerului gastric și colorectal, precum și a esofagului (esofagectomii prin stripping, esofagoplastii). În ce privește chirurgia digestivă, a limitat practicarea rezecțiilor gastrice, promovând vagotomiile sub control intraoperator al pH-ului gastric. A fost printre primii care au introdus în clinică chimioterapia în cancerul de colon împreună cu echipa oncologica a prof dr E. Caresievici. În cancerul de sân a limitat mult indicațiile intervențiilor majore mutilante și a aplicat tehnica Chiricuță de himerizare. În chirurgia vasculară, a realizat angioplastii pe cale transluminală în stenozele arteriale (1983). S-a preocupat și de chirurgia simpaticului, a sindroamelor de compresiune scalenică date de coastele cervicale. Profesorul nostru a avut preocupări deosebite privind istoria chirurgiei și a medicinei în general, publicând articole și susținând conferințe despre Ernest Juvara, N. Hortolomei, I. Tănăsescu, Vl. Buțureanu, M. Roux, E. Kocher. A organizat expoziții cu ocazia centenarului UMF Iași “100 de ani de învățământ medical la Iași, 1879-1979”, “Centenarul Vl. Buțureanu” (1985, 2005), „Centenar Constantin Strat” (2005).
A trecut în neființă, luni 23 mai 2022. Familist convins, domnul Profesor iubea muzica, pictura, natura, frumosul sub toate formele sale, precum și animalele. A fost un spirit universal, un adevărat om, de o modestie rară, profund atașat Clinicii I Chirurgie, U. M. F. „Grigore T. Popa” Iași, Societății Române de Chirurgie, Societății de Medici și Naturaliști și nu în ultimul rând familiei frumoase modelată după sufletul său.
Alături de alte mari personalități chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul și modernizarea chirurgiei din țara noastră. Școala pe care a format o îi este pe deplin recunoscătoare și îi va păstra o vie amintire. (Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu)
Cuvinte cheie: + Victor Strat, profesor, universitar, doctor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Primele lovituri trase de ucraineni cu HIMARS: o bază rusească în Donețk, serios afectată
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Summit-ul G7 are loc cu ironizarea lui Putin: „Vom avea o expunere la pieptul gol la călărie”,
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
(VIDEO) Lacul Techirghiol a devenit roz. Explicații ale acestui fenomen rar
Franţa propune în cadrul G7 o plafonare a preţului petrolului la nivelul „țărilor producătoare”
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Maia Morgenstern, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2022
Susţinători ai avortului, atacaţi şi agresaţi în violeneţe în mai multe oraşe din SUA
17 tineri găsiți morți într-un club din East London. Nu se știe cauza
STUDIU: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul unor afecțiuni grave
Reacția MAE la propaganda rusă: Declarațiile lui Medvedev indică frustrare
Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
Imagini incendiare. Madonna s-a sărutat cu o cântăreață de rap pe scenă
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
Un militar tânăr din Sălaj a murit jucând fotbal cu prietenii
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
Un turist gras, epuizat, dă de furcă salvamontiștilor din Bușteni. Nu poate fi coborât cu targa
Cum sunt „vânaţi” şi amendaţi pe drum turiştii români care merg în Grecia. „Se poate şi mai rău”
(VIDEO) Ziua Drapelului, sărbătorită în centrul Iașului. Defilare Garda de Onoare
Rezultatele la Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, până la ora 12:00. Când se depun contestațiile
Robert Glință, impresionat de „regele” David Popovici: „Și-a înecat concurența”
FOTO A treia seară de Rockanotherworld: ”Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut„
Două mașini s-au ciocnit violent în Tudor Vladimirescu. O victimă FOTO/VIDEO
CM Natație: Robert Glință, locul 4 în finala probei de 50 m spate
Bianca Andreescu, învinsă în finala turneului WTA de la Bad Homburg
Cât câștigă șefii aeroporturilor din România. Cel de la Iași s-a ”oprit” doar la 154.000 de lei
Iași, destinația turistică a anului 2022. Românii au ales (VIDEO)
Vânătoarea de milionari, inițiată de ANAF: Cine este prima persoană fizică verificată
Un bărbat din Botoșani și-a lăsat mașina să ardă în drum pentru că pierdea avionul
Medvedev acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”
Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
VIDEO Cum se aude războiul. Explozii și alarme aeriene la Harkov, unde atacă armata rusă
ANALIZĂ România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”
FOTOREPORTAJ O altfel de vacanță. Locurile ascunse ale destinațiilor pe care credem că le cunoaștem
(FOTO) Mergeți spre Roman? Vă atacă albinele. Accident cu un TIR ce transporta stupi
(VIDEO) Cum este distrus un convoi rusesc în câteva zeci de secunde
(VIDEO) Benny Hill al fotbalului: De câte încercări e nevoie pentru a lovi o minge?
(GALERIE FOTO) HAI LA OALEEE! Iată cu ce vă așteaptă meșterii populari la Târgul Cucuteni
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.