Am schimbat sticla de otravă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Am schimbat sticla de otravă

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

 

Fiindcă văd că am ajuns un „martor al istoriei” (o minoritate pe cale de dispariţie!), odată ce sunt întrebat despre ce s-a schimbat în noi într-un sfert de secol, să încerc câteva sugestii de răspuns.

Unii zic că nu ne-am schimbat. Am rămas, de pildă, la fel de adânc creştini, cum „am rezistat” sub comunism - cu creştinismul! Şi cinci milioane dintre noi am votat un botezat ortodox, care îşi face cruce cum trebuie, nu un păpistaş neamţ. Şi ce dacă e hoţ dovedit? Hoţul nu trebuie iertat?

Alţii spun că ne-am schimbat. Uite, nu-l mai ascultăm pe Hruşcă cântând „Trăiască România, Trăiască Ceauşescu”, ci cântând colinde. Nu-i mai vrem la bulău pe comunişti, ci, miloşi, îi deplângem pe săracu' Gică Popescu, pe săracu' Dom' Năstase, pe Becali, pe Mazăre. |ştia fură, dom'le, dar măcar fac ceva pentru noi: o biserică colea, o echipă, o gondolă. Nu-i mai apostrofăm în gura mare pe homalăi, pe lesbiene şi pe toţi ăştia, acuma îi înjurăm printre dinţi. Daaa, ne-am schimbat! Nu mai sărim parcă atinşi cu fierul încins, ca-n '90, când ni se oferea un ziar sau un pliant publicitar, acuma ne ducem cu laia la pomenile promoţionale sau politice. Nu mai suntem păcăliţi cu televiziunea naţională, acuma suntem duşi de nas de o droaie de televiziuni. Nu mai punem botu' la alde Văcaru, Văcăroiu şi toată ciurda, acuma căscăm gura la alde Şova, Dragnea, Ponta. Nu mai furăm din intreprinderi că nu mai avem ce, acuma fură alţii, băgând mâna până la fund în banii ţării, în fondurile europene.

De fapt, nu mai înţelegem nimic, fiindcă acuma discursul hoţilor e la fel ca al disidenţilor. Ghiţă e la fel de anticomunist ca şi Goma. Năstase e mai european decât Titulescu, iar Micul Titulescu e de o anvergură... euroasiatică. Nu mai înţelegem şi nu vedem conţinutul toxic de sub eticheta PCR, cum vedeam în 90. Ştiam că e toxic pentru că am băut multă vreme din ea. PSD-ul e o altă sticlă, cu o etichetă căreia nu-i găsim vreun cusur, pare occidentală. Problema e că înăuntru se află un lichid care conţine - în formă diluată, ce-i drept - otrăvurile din prima sticlă peceristă. Da, am schimbat sticla cu otravă. Atât.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.