Puţin peste cinci ani de închisoare a primit fostul primar al Iaşului în dosarul “Amanta”, un dosar care se află pe masa judecătorilor tot de atâţia ani. Dacă sentinţa va rămâne definitivă în această formă, pedeapsa îi va fi contopită cu cea primită în dosarul “UTI – Semafoarele inteligente”. Cât va avea de făcut, în final?
De cinci ani au avut nevoie judecătorii de la Tribunalul Iaşi pentru a ajunge la o concluzie într-unul dintre cele mai mediatizate dosare de corupţie din istoria Iaşului. Ieri, a venit sentinţa în dosarul “Amanta”, ancheta care în aprilie 2015 îl scotea din funcţie în cătuşe pe fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita. Acesta a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de mai multe infracţiuni dintre cele pentru care a fost trimis în judecată de DNA. În acelaşi dosar, fostul său coloborator, Liviu Hliboceanu, ex-director al Poliţiei Locale, a fost condamnat la 4 ani şi 5 luni de închisoare. Cei doi trebuie să achite Poliţiei Locale 105.239,43 lei, cât au calculat judecătorii că a fost prejudiciul în acest caz.
Contactat telefonic, apărătorul lui Nichita, Ionel Nechita, a precizat că nu comentează sentinţa, câtă vreme Tribunalul Iaşi nu a întocmit motivarea ei. Decizia de ieri a judecătorilor ieşeni vine după ce, pe 5 august, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Nichita la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul “UTI”. Conform procedurilor penale, faptele din acel dosar şi cele pentru care Nichita a fost condamnat ieri sunt concurente. Dacă sentinţa de ieri va rămâne definitivă, procedura de calcul va fi următoarea: pedeapsa cea mai mare (5 ani şi 2 luni), plus 1/3 din celelalte pedepse (20 de luni). Mandatul final al lui Nichita ar fi, astfel, de 6 ani şi 10 luni de închisoare, din care se va scădea 7 luni şi 1 săptămână de arest preventiv şi arest la domiciliu. Calculul final va fi afectat şi de vârsta lui Nichita, care are peste 60 de ani şi care poate cere eliberarea condiţionată la executarea a jumătate din pedeapsă.
Acuzaţiile DNA
În dosarul în care a fost condamnat ieri, Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată de DNA, în 2015. El a fost acuzat că, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, folosindu-se de funcţia de primar, l-a determinat pe şeful Poliţiei Locale, dar şi pe alţi funcţionari de la această instituţie, să o supravegheze pe amanta edilului, Adina Samson. La acea vreme, Samson lucra chiar în primărie, ulterior ea plecând în Germania, după izbucnirea scandalului, acum fiind căsătorită cu un cetăţean german acolo. Nichita a mai fost acuzat şi condamnat pentru că l-a determinat pe Hliboceanu şi pe Ştefan Avârvarei, fost funcţionar la Poliţia Locală, să verifice în baza de date a Poliţiei Locale persoane despre care credea că se întâlnescu cu amanta sa. Nichita a mai fost acuzat şi că l-a instigat pe acelaşi Avârvarei să instaleze în telefonul Adinei Samson un soft de spionare a datelor informatice. „În perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, primarul municipiului Iaşi, l-a instigat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, după ce acesta luase deja hotărârea infracţională, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonaţi să asigure escortarea permanentă a inculpatului Nichita Gheorghe şi să efectueze deplasări cu autoturismele Poliţiei Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el”, a fost o altă acuzaţie a DNA.
După ce Tribunalul Iaşi va motiva sentinţa de ieri, procesul urmează să se reia, în cazul cel mai probabil în care măcar o parte va face apel, la Curtea de Apel Iaşi, care va avea ultimul cuvânt în acest dosar. Gheorghe Nichita a primit sentinţa de ieri din penitenciar.
Publicitate și alte recomandări video