
Amănunte uluitoare din dosar – Prins băut la volan, fostul șef al poliției din oraș a fugit din spital pe geamul de la baie

Fostul șef al Poliției Hârlău a rămas fără permis după ce a fost prins băut la volan. Condamnat la o pedeapsă minimă în primă instanță, a făcut apel, argumentând că este „dependent” de dreptul de a conduce autovehicule.
În seara zilei de 9 aprilie a anului trecut, doi săteni din Scobinți ieșiseră în drum, stând de vorbă. Pe neașteptate, un Ford Ranger a lovit Opelul Corsa al unuia dintre ei, parcat lângă podețul de acces în curte. Fordul nu a oprit, ci și-a continuat deplasarea. Incidentul a fost remarcat de șoferul unui Audi A4 care venea din sens contrar. Acesta a întors mașina și a pornit în urmărirea Fordului, spre Hârlău. L-a ajuns în dreptul stației Petrom Scobinți, l-a depășit și i-a semnalizat cu luminile de avarie să oprească. Șoferul Fordului nu avea însă niciun chef să se conformeze. A depășit Audi-ul și a mers mai departe.
Surpriză: la volan era fostul șef al polițiștilor
Între timp, proprietarul Opelului anunțase poliția, care a început să caute Fordul. Acesta a fost găsit pe strada Petru Rareș din Hârlău, iar polițiștii i-au semnalizat să oprească. Inițial, Fordul a oprit, dar apoi a demarat brusc, încercând să scape. A fost blocat în cele din urmă pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici, polițiștii au avut surpriza să constate că șoferul era fostul lor șef, Dumitru Simionescu. Acesta a refuzat să colaboreze cu polițiștii, fiind introdus nu prea de bunăvoie în autospecială. A fost testat la sediul Poliției Hârlău, constatându-se că avea o îmbibație a alcoolului de 0,65‰ în aerul expirat.
Simionescu a fost condus la Spitalul orășenesc pentru recoltarea probelor biologice, dar polițiștii au mai avut parte de o surpriză. Șoferul a fugit din spital pe geamul de la baie. Până la urmă, totuși, i s-au putut recolta cele două probe de sânge regulamentare. Alcoolemia a fost stabilită la 1,66‰ în sânge. Două săptămâni mai târziu, Simionescu a fost trimis în judecată în fața magistraților Judecătoriei Hârlău, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Judecătorii au ținut cont de faptul că Simionescu își recunoscuse vina, ca și de faptul că nu avea antecedente penale recunoscute în România, aplicând o pedeapsă apropiată de minim, respectiv un an de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
„Sunt dependent de dreptul de a conduce autovehicule”
O condamnare, fie ea și cu suspendare, pentru o infracțiune la regimul circulației rutiere atrage după sine anularea permisului de conducere, fiind necesară parcurgerea din nou a cursurilor de instructaj auto și susținerea examenului auto. Ca urmare, Simionescu a cerut amânarea aplicării pedepsei, modalitate de executare care nu are consecințe concrete asupra autorului faptei. El a depus un amplu set de înscrisuri în circumstanțiere, pentru a demonstra că este o persoană extrem de bine integrată în societate, incidentul din 9 aprilie fiind unul izolat în viața sa. De asemenea, el a arătat că, retras la pensie, este administratorul unei societăți comerciale și are în grijă o nepoțică. Astfel, ar fi fost „dependent de dreptul de a conduce autovehicule”, după cum au reținut magistrații Curții de Apel. Pentru Simionescu, permisul ar fi reprezentat o necesitate, nu un capriciu.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Judecătorii instanței de control judiciar au subliniat însă gravitatea faptei comise de Simionescu. Acesta nu fusese oprit pur și simplu la un control de rutină. Provocase un accident și încercase constant să se sustragă răspunderii, inclusiv sărind pe geam. „Toată această conduită arată că inculpatul nu a înțeles nimic din funcția de polițist pe care a avut-o, funcție care presupune respectarea riguroasă a legii și un model de conduită civică pentru concetățeni”, au arătat magistrații. Aceștia au menținut condamnarea dispusă de instanța locală, sentința devenind definitivă.
Publicitate și alte recomandări video