anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Amazon România, cel mai mare angajator din Iaşi, a raportat pierderi pe anul trecut, dar a angajat încă 1000 de oameni

GALERIE
amazon-romania
 • amazon-romania
- +

Dacă în anul 2021, profitul net a fost de 4 milioane de euro, în anul 2022 pierderea a fost de 1,7 milioane. Subsidiara gigantului american, înregistrată la Iaşi, avea anul trecut 4.234 de salariaţi.

Amazon România înregistrează primul an cu pierderi financiare de când se află pe piaţa locală de IT, respectiv anul 2005. Pentru anul 2022, Amazon Development Center, companie cu sediul în Iaşi, a declarat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) o pierdere netă de 8,2 milioane lei (aproape 1,7 milioane euro), în condiţiile în care firma consemna de la an la an un profit net consistent.

În 2021, profitul net a fost de 19,9 milioane lei (echivalentul sumei de 4 milioane euro). În ultimii cinci ani, de exemplu, subsidiara locală a gigantului american a realizat un profit net cumulat de 86,7 milioane de lei (circa 18 milioane de euro), cea mai mare valoare fiind înregistrată în anul 2020 (25,5 milioane lei/ 5,3 milioane euro).

Compania a anunţat o cifră de afaceri netă în 2022 de 616,8 milioane lei (aproximativ 125,9 milioane euro), mai mult cu 11% faţă de 2021, an în care firma a şi trecut pragul de jumătate de miliard de lei afaceri pe piaţa din România, raportând 555,3 milioane lei (circa 113,5 milioane euro).

Pe de altă parte, potrivit datelor MFP, consultate de „Ziarul de Iaşi”, Amazon a mai angajat anul trecut peste 1.000 de oameni, ajungând la 4.234 de salariaţi în 2022, de la 3.216 în anul 2021, ceea ce îl face cel mai mare angajator privat din judeţul Iaşi.

Totuşi, trebuie menţionat faptul că Amazon mai are birouri în Bucureşti şi Timişoara, indicatorii financiari ai firmei înregistrate în Iaşi înglobând toate centrele din ţară. La începutul acestui an, Amazon anunţa că va da afară peste 18.000 de angajaţi din întreaga lume.

Presa internaţională arată, citându-l pe Andy Jassy, directorul executiv al Amazon, că au fost angajaţi de-a lungul timpului mai mulţi oameni decât ar fi avut nevoie compania.

„Evaluarea din acest an a fost mai dificilă, având în vedere economia incertă şi faptul că am angajat rapid în ultimii câţiva ani”, a comentat şeful Amazon, citat de greekreporter.com.

Din datele informative privind numărul mediu de salariaţi ai Amazon Development Center reiese că forţa de muncă în cadrul companiei locale a crescut constant de la un an la altul, un „boom” al angajărilor fiind în anul 2020, când firma cu sediul în Iaşi raporta o medie de 3.209 angajaţi, de la 1.956 în anul 2019.

Centrul de Dezvoltare Amazon din Iaşi a fost deschis în anul 2005, fiind prima unitate de cercetare şi dezvoltare din Europa de Est a companiei. Angajaţii de aici lucrează la tehnologii noi în domeniile Cloud Computing, securitatea informaţiilor, învăţarea automată şi analiza datelor, dar au echipe şi pentru Serviciile de afaceri cu amănuntul, Operaţiunile de conformitate, Serviciile de imagistică digitală şi Serviciile Amazon Creative.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.