Ambasadorul SUA: România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ambasadorul SUA: România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa

GALERIE
ambasador sua
  • ambasador sua
- +

România deja este pe poziţia a doua în topul producătorilor de petrol şi gaze din Europa (n.red. de fapt, Uniunea Europeană), a declarat miercuri Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România la Conferinţa Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securităţii cibernetice”.

Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracţia gazelor din Marea Neagră, care ulterior va creşte la capacitate maximă. Şi centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul.

“Rezervele sale (n.red. României) de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător şi exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracţia anul viitor şi va creşte ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!”, a spus Zuckerman, citat de hotnews.ro.

Acesta a amintit că pe 9 octombrie, Ministrul Economiei Virgil Popescu a iniţiat un Acord Interguvernamental care prevede că Statele Unite şi România vor coopera în vederea retehnologizării unui reactor şi a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În plus faţă de contribuţiile din partea S.U.A, Canadei şi Franţei, o sumă semnificativă din conţinutul acestui proiect va fi din partea României, a precizat Zuckerman.

Tot pe 9 octombrie, Banca de Import-Export a SUA (ExIm) a semnat un memorandum de înţelegere care prevede că va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanţare pentru proiectul de la Cernavodă. Va oferi asistenţă financiară şi U.S. International Development Finance Corporation (Banca de dezvoltare a SUA).

“Proiectul de la Cernavodă reprezintă o paradigmă a viitoarelor colaborări româno-americane pentru construirea marilor proiecte de infrastructură”, a mai afirmat ambasadorul.

Potrivit datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE, cu 7,2 miliarde de metri cubi, în scădere de la 10,6 miliarde de metri cubi în trimestrul întâi din 2019. Pe locul doi, România a avut o producţie de 2,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5%, de la 2,6 miliarde de metri cubi.

În Marea Neagră s-ar afla zăcăminte de gaze estimate la circa 200 miliarde metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracţie, urmând ca primele cantităţi de gaze din perimetrul Midia să ajungă în sistemul naţional de transport undeva pe la mijocul anului viitor. Pentru gazele aflate la mare adâncime, din perimetrul Neptun, deciziile de investiţie au întârziat foarte mult din cauza legislaţiei nefavorabile companiilor care deţin licenţele. OMV Petrom, care deţine licenţă pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, au amânat de la an la an decizia de investiţii. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voinţa politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă după alegeri, când va fi schimbată actuala configuraţie politică.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.