Ambasadorul Vladimir Lipaiev a făcut ieri propagandă pro Rusia și anti NATO la Cimitirul Eroilor din Iași
Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Gheorghievici Lipaev, a venit vineri, 23 august la Iași, sub pretextul comemorării eliberării Iașului și României de naziști. Însă, comemorarea s-a apropiat mai mult de o propagandă, prevestită cu o zi în urmă de conf. univ. dr. Claudiu Topor de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, într-un material publicat de „Ziarul de Iași”. „Și eu sper că în ziua de astăzi poporul român va avea înțelepciunea pentru a identifica cine este prietenul adevărat și cine doar se declară prieten”, a transmis ambasadorul.
La evenimentul de la Cimitirul Eroilor din cadrul Cimitirului Eternitatea din Iași au luat parte în jur de 25 de persoane, dintre care trei îmbrăcate în costum tradițional rusesc, cu steagul Rusiei în mână.
Vladimir Gheorghievici Lipaev a început printr-o istorisire a faptelor de la 23 august, din perspectivă rusească, accentuând modul în care s-a desăvârșit „insurecția”. Vă prezentăm o parte din discursul Ambasadorului Federației Ruse în România care a anunțat că sosește la Iași „pentru a depune o coroană la mormântul eroilor care au eliberat Iașul și România de naziști”:
„[…] Vorbind astăzi despre evenimentele istorice din august 1944, noi trebuie să tragem concluzii din acestea, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Astăzi, noi vedem că România este din nou atrasă în jocuri periculoase militare din coaliția antirusească și, în mod ipocrit, România spune că există o amenințare rusească. Adevărata amenințare pentru România o reprezintă această politică iresponsabilă a statelor lider NATO care invocă această politică.
În august 1944, liderii politici din România și poporul român au avut înțelepciunea și bunul simț pentru a trece în ultimul moment de partea dreaptă a istoriei pentru a evita o catastrofă națională. Și eu sper că în ziua de astăzi poporul român va avea înțelepciunea pentru a identifica cine este prietenul adevărat și cine doar se declară prieten, dar trage țara în situații periculoase condus de interesele sale egoiste geopolitice.
Operațiunea Iași-Chișinău a devenit un exemplu remarcabil de artă militară sovietică și de măiestrie a conducerii armatei sovietice. Ca urmare a acestei operațiuni, 126 de unități ale armatei sovietice au primit denumiri de onoare – Chișinău, Iași, Ismail, Râmnicu, Focșani, Constanța. Dar, din păcate, nu toți acești eroi au returnat din câmpurile de bătaie. Și, astăzi, noi aducem omagiu și cinste celor care sunt îngropați în acest memorial, dar și în alte cimitire militare din România. Aici, în acest memorial din orașul Iași sunt îngropați 6.500 de ostași sovietici, dar, în total, în România sunt îngropați 74.000 de soldați și ofițeri sovietici […]”
Comuniști convinși la comemorarea eroilor
După discursul ambasadorului, a luat cuvântul profesorul de istorie Vasile Adăscăliței, care s-a declarat comunist convins și a spus că românii au fosrte multe de învățat de la ruși.
„Timpul și-a spus cuvântul, iar astăzi comemorăm opt decenii de la actul istoric de la 23 august 1944, act istoric care a marcat profund istoria contemporană a României. 23 august 1944 a fost o lecție de istorie pentru care îi mulțumesc domnului ambasador. Ca istoric am aflat lucruri interesante dinspre partea rusă, privind mai ales numărul victimelor care au murit pe teritoriul României la acea dată. […] Este foarte clar pentru toată lumea, contribuția hotărâtoare la înfrângerea Germaniei hitleriste a fost adusă de către armata sovietică. Este un adevăr pe care nu îl contestă nimeni și nu îl va putea contesta nimeni niciodată. Trăim timpuri asemănătoare, timpuri extrem de fragile care vor decide viitorul nostru, al poporului român, dar și al popoarelor învecinate.
Cei care uită istoria riscă să o repete și tot în contextul actual pentru cei care au ceva de înțeles, de auzit, de văzut, vreau să vă reamintesc ce spunea Tito la sfârșitul anilor ’79-’80, când a venit în România: «pentru noi, sârbii, vecinii sunt mai importanți decât frații, decât surorile». […] Cei care încă mai sunt români, să nu uite că în privința atitudinii față de trecut, noi avem de învățat foarte multe de la Rusia, pentru că ei sunt modelele noastre, pentru că datorită lor suntem ceea ce suntem astăzi aici și, de ce să nu fim noi sinceri, una din cele mai frumoase pagini din istoria poporului român a fost în perioada ’45-’89. Am fost, sunt și rămân comunist!”, a declarat Vasile Adăscăliței la evenimentul din Cimitirul Eternitatea.
„România este necesar să aibă o relație diplomatică corectă cu toți vecinii”
Tot cu accent pe importanța istoriei și a acelor fapte, dar cu nuanțe discrete despre cum ar trebui să existe o înțelegere între români și ruși, a avut un discurs și Dana Galanton Theodorescu, prezentată drept cercetător, doctor în științe și soția fostului ministru al culturii, Răzvan Theodorescu.
„Astăzi este o zi de comemorare a celor care s-au jertfit pentru viitorul tuturor. Ceea ce se întâmplă astăzi la Iași, un loc încărcat de atâta istorie, este emoționant, gândindu-ne la rândurile nesfărșite de cruci din cimitire. […] Important este ca aceste orori ale războiului să nu se mai repete, să nu mai facă parte din viețile noastre. Desigur, momentele istorice sunt marcate diferit, dar doar suferința și moartea sunt la fel. Istoriile noastre s-au întrepătruns și poartă în granițele lor sângele sfânt al bunicilor noștri, iar noi ne aplecăm cu smerenie să sărutăm pământul de sub tălpi, să aprindem o candelă și să spunem în același glas o rugă. Istoriile s-au scris. Stă în capacitatea noastră să cultivăm pacea și înțelegerea istoriei. […]
Fără să vrem, suntem martorii provocărilor globale și a noii realități geopolitice care, în ciuda moderinizării, a evoluției și a multiplelor posibilități de a-și exprima, identifica și intensifica partea economică care atrage după sine avantaje multilaterale, există elemente care nu reușesc să asimileze și să înțeleagă nevoia oamenilor de a avea pace. România este imperios necesar să aibă o relație diplomatică corectă cu toți vecinii, este asumarea că putem conviețui pe același glob. […]”, a transmis Dana Galanton Theodorescu.
După mesajul unei studente de la Facultatea de Litere, președintele Asociației de Prietenie Româno-Rusă, Petre Ignatencu, a încheiat evenimentul de comemorare cu vorbe îndreptate către acțiunile Regelui Mihai.
„Domnul ambasador a amintit aici de curajul de care a dat dovadă Regele Mihai și a luat acele decizii care sunt, totuși, un act de mare curaj. La senectute nu a avut același curaj și nu a avut curajul după 1989 măcar o singură dată să pună o floare în memoria antifasciștilor care au luptat în război după actul de la 23 august, față de cei care au luptat în stradă, în București, ca să nu permită garnizoanei germane să se manifeste. Doar să spună că așa au fost timpurile nu este suficient. A fost actul pe 23 august pe care l-a înfăptuit, singurul și cel mai important act făcut de el pentru România”, a menționat Petre Ignatencu.
După terminarea discursurilor, au fost depuse trei coroane, două din partea Ambasadei Federației Ruse în România și una din partea Asociației de Prietenie Româno-Rusă.
Publicitate și alte recomandări video