Un copil era să rămână fără o ureche în urma unui act de o brutalitate rară. Făptașul va rămâne nepedepsit, întrucât răspunderea penală s-a prescris. Vor fi acordate doar despăgubiri, pe care făptașul le consideră nejustificat de mari. „Minimizarea consecințelor negative din punct de vedere emoțional pe care le-a trăit victima minoră din partea inculpatului nu fac decât să conducă la concluzia că acesta nu a conștientizat nici la acest moment consecințele reale ale faptei sale”, au apreciat judecătorii.
L.E. locuise cu părinții săi mult timp pe bulevardul Poitiers, zonă în care își făcuse mulți prieteni. Familia se mutase în 2017 în zona Fortus, dar L.E. continuase să se întâlnească cu vechii săi prieteni. Unul dintre aceștia, M.A., l-a vizitat în ziua de 5 iulie 2018, pentru a se juca împreună. Pe seară, mama lui L.E. i-a luat pe cei doi copii cu mașina, mergând spre Poitiers, pentru a-l duce pe prietenul fiului său acasă. I-a lăsat să se mai joace pe spațiul verde din spatele blocului, sub supravegherea mamei lui M.A. și s-a dus să cumpere o sticlă de apă. Câteva minute mai târziu, M.A. fugea disperat spre mama sa, strigând că un vecin îl bate pe L.E.
Femeia s-a ridicat de pe bancă și s-a repezit spre locul unde se jucaseră până atunci copiii. L-a văzut pe L.E. căzut în iarbă, inconștient, plin de sânge pe partea stângă a feței și ud cu propria urină, iar pe un vecin, Petrișor Zelincă îndepărtându-se de la fața locului. Femeia l-a șters pe copil de sânge, pentru a constata gravitatea rănii, în timp ce M.A. îi povestea ce se întâmplase. Zelincă îl apucase pe L.E. de urechea stângă și îl ridicase de la pământ până la nivelul pieptului său, după care i-a dat drumul la pământ și l-a lovit cu palmele în zona capului. Scena se repetase, după care bărbatul plecase.
Din fericire, urechea copilului nu se rupsese sub greutatea corpului acestuia, dar pavilionul se desprinsese parțial. A avut nevoie doar de aproximativ o săptămână de îngrijiri medicale pentru trauma fizică. Copilul a rămas însă traumatizat, urmând apoi o îndelungată terapie psihologică.
Circumstanțele exacte ale incidentului nu au fost pe deplin lămurite. Zelincă a recunoscut că îl apucase pe L.E. de o ureche, dar cam atât. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violențe, dar nu a fost condamnat. Decizia Curții Constituționale din mai 2022 prin care termenele de prescripție a răspunderii penale au fost înjumătățite au dus la încetarea procesului penal. În schimb, Judecătoria a admis parțial cererea părinților copilului de acordare a unor despăgubiri, stabilind valoarea acestora la 20.000 de lei.
Sentința a fost contestată de Zelincă, acesta apreciind că valoarea despăgubirilor este exagerat de mare pentru „o simplă urecheală”. Magistrații Curții de Apel nu au fost de acord cu interpretarea făcută de agresor consecințelor faptei sale. „Raportat la gravitatea conduitei inculpatului, astfel cum a fost reținută de instanța de fond, este evidentă împrejurarea că partea civilă minoră a resimţit o puternică suferinţă psihică ca urmare a agresiunii exercitate de către inculpat. Minimizarea consecințelor negative din punct de vedere emoțional pe care le-a trăit victima minoră din partea inculpatului nu fac decât să conducă la concluzia că acesta nu a conștientizat nici la acest moment consecințele reale ale faptei sale”, au constatat judecătorii. Cum însă situația unui inculpat nu poate fi agravată în cadrul propriului apel, magistrații nu au putut face mai mult decât să respingă apelul, sentința Judecătoriei devenind definitivă.
Publicitate și alte recomandări video