
Amendă echivalentă cu falimentul unui magazin din zona Gării. Patronul doar a vrut să se păzească de hoți

Un mic investitor a primit o amendă echivalentă cu falimentul pentru simplul fapt că a scos propriii bani din casă, fără a completa o hârtie. Nici polițiștii nu știau cum se cheamă formularul și care e utilitatea lui, dar știau că „se cere”. În afara amenzii, oamenii legii au dispus confiscarea banilor pe care patronul îi scosese din casă. Situația a ajuns în analiza magistraților Judecătoriei.
În plângerea sa, Ștefan B. a arătat că, în seara zilei de 13 mai a anului trecut, a ridicat din casa magazinului pe care îl deține în piața Gării suma de 3.155 lei, reprezentând încasările din prima tură de lucru. Magazinul fusese spart în urmă cu un an, iar patronul voia să-și limiteze pierderile, în caz că faptul s-ar fi repetat. Aproape de ora 23, magazinul a fost inspectat de polițiști. Vânzătoarea avea în casă 1.211 lei, încasările de la începutul turei sale. Casa de marcat indica însă pentru acea zi încasări de 4.366 lei. Ștefan B. a fost chemat pentru a da explicații. A venit, a adus cu el și banii pe care îi ridicase cu patru ore înainte. Echipa de control i-a aplicat o amendă de 20.000 lei și i-a confiscat cei 3.155 lei. Motivul invocat a fost faptul că Ștefan B. nu completase un document justificativ pentru a ridica banii din casă. Patronul nu știa că ar fi trebuit să completeze o hârtie pentru a lua încasările. I-a întrebat și pe polițiști cum se numelte formularul tipizat respectiv, dar aceștia nu i-au putut da un răspuns.
Magistrații: Polițiștii au aplicat legea în litera, dar nu și în spiritul ei
O ordonanță de urgență care reglementează utilizarea caselor de marcat impune întocmirea de documente justificative pentru sumele introduse în sau scoase din casă. O amendă de 20.000 lei poate fi aplicată dacă suma nejustificată este mai mare de 1.000 de lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor vândute înregistrată de casa de marcat. Suma respectivă poate fi confiscată.
Magistrații Judecătoriei au constatat că polițiștii aplicaseră legea în litera, dar nu și în spiritul ei. Ordonanța de urgență a fost emisă în scopul combaterii evaziunii fiscale. Prevederea aplicată de polițiști făcea referire practic la situațiile în care în magazin sunt găsite de organele de control sume mai mari decât cele înregistrate de casa de marcat. Acest lucru ar arăta că au fost făcute vânzări neînregistrate și deci, nefiscalizate. Or, nu aceasta era situația în cazul lui Ștefan B. Nu era vorba de bani în plus, nejustificați, ci de o sumă rezultată din vânzările de peste zi, înregistrate în casa de marcat. Dacă banii se aflau sau nu fizic în magazin, era irelevant pentru stat, care oricum avea să-și încaseze TVA și eventualul impozit pe profit.
Înlocuirea amenzii cu un avertisment și returnarea banilor
„Nu trebuie ignorată intenția legiuitorului de a reglementa aceste sancțiuni în vederea combaterii fenomenului de evaziune în formă continuată, fenomen determinat de neevidențierea în contabilitate a veniturilor rezultate din activitatea zilnică a punctului de lucru. Or, petenta a folosit aparatul de marcat electronic fiscal în ceea ce priveşte suma de 3155,76 lei, astfel că se poate concluziona că petenta nu a urmărit să eludeze obligaţiile fiscale. În raport de lipsa unui prejudiciu concret reprezentând sume sustrase de la impozitare considerăm că în speță înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale cu avertisment reprezintă o soluție justă”, au apreciat magistrații.
Aceștia au dispus înlocuirea amenzii cu un avertisment și returnarea banilor confiscați de polițiști. Inspectoratul Poliției Județene a contestat sentința, Tribunalul urmând să stabilească primul termen de judecată a apelului.
Publicitate și alte recomandări video