anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Amendă ITM record la o primărie: muncitor fără contract la firma înfiinţată de aceasta

GALERIE
itm-control
 • itm-control
- +

Inspectorii de muncă au găsit nereguli şi în activitatea societăţii înfiinţate de o primărie în cadrul unui program european. Unul dintre cei 7 angajaţi ai societăţii nu avea contract de muncă, motiv pentru care a fost aplicată amenda standard de 20.000 de lei. Cazul a ajuns în instanţă, primăria argumentând că ar fi absurd să se presupună că o neregulă apărută într-un proiect cu finanţare europeană ar fi altceva decât o greşeală neintenţionată.

SC Gospodarul SRL a fost înfiinţată de Primăria Erbiceni cu ajutorul unei finanţări obţinute în cadrul programului operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane”. Proiectul presupunea angajarea unor persoane defavorizate din comună, pentru a se facilita integrarea socială a acestora şi calificarea într-o meserie. Angajările erau făcute cu girul compartimentului de asistenţă socială din cadrul primăriei, care trimitea potenţialul angajat la lucru.

Pe 11 ianuarie anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat un control în Erbiceni. Inspectorii ITM l-au identificat pe D.C. efectuând lucrări de finisaje la şcoala din satul Totoeşti, fără ca pe numele său să fi fost încheiat un contract de muncă. Amenda aplicată de ITM a fost contestată în faţa Judecătoriei de SC Gospodarul.

Reprezentanţii societăţii au arătat că C.D. fusese trimis în probe în chiar ziua respectivă, pentru a se stabili dacă poate fi angajat. Urmau să i se întocmească actele de angajare, dar contabilul societăţii nu se afla în localitate. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au apreciat că explicaţiile oferite nu exonerează societatea de răspundere, vina fiind dovedită. Pe de altă parte, judecătorii au constatat că fapta nu avusese practic consecinţe şi nici nu se putea vorbi de rea-voinţă.

„Instanţa reţine că petenta nu ar fi avut interesul să eludeze dispoziţiile legale în domeniul protecţiei muncii, din moment ce scopul constituirii acesteia este de a asigura locuri de muncă unor persoane defavorizate, iar în condiţiile în care acţionarul unic al acesteia este Consiliul local, se poate admite că nu există interesul eludării taxelor datorate de angajator pentru angajat. Instanţa reţine că, deşi nu s-au respectat prevederile legale care ţin de legislaţia muncii, nu s-a produs niciun prejudiciu semnificativ în acest sens, iar lucrurile au fost foarte repede remediate de către petentă, la o zi după efectuarea controlului”, au precizat judecătorii.

Aceştia au dispus înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Soluţia găsită la Hârlău a fost atacată de ITM la Iaşi, în faţa instanţei superioare. Tribunalul a amânat ieri pronunţarea pentru data de 10 august.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.