Angajat prins de ITM la serviciu la restaurantul mexican, deși era în șomaj tehnic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Şomajul tehnic din pandemie încă mai are repercusiuni la Iaşi

Angajat prins de ITM la serviciu la restaurantul mexican, deși era în șomaj tehnic

GALERIE
chido
  • chido
- +

Inspectorii de muncă par să fi avut în vizor cu precădere firmele care şi-au suspendat activitatea în perioada stării de urgenţă, dar au continuat să-şi cheme angajaţii la muncă.

O firmă din Food Court-ul de la Iulius Mall a fost amendată sever pentru că îşi chemase la muncă un angajat aflat teoretic în şomaj tehnic. În instanţă, reprezentanţii firmei au încercat să demonstreze că amenda a fost dată pe nedrept. Nu au reuşit să convingă, dar au câştigat totuşi clemenţa judecătorilor.

În primăvara anului trecut, SC Chido Mexican SRL îşi suspendase activitatea, cei trei angajaţi fiind trimişi în şomaj tehnic până pe 30 iunie. Pe 15 iunie, starea de urgenţă a fost înlocuită cu starea de alertă, fiind permisă redeschiderea mall-urilor. Pe 20 iunie, sâmbătă, inspectorii ITM aflaţi în control l-au depistat la muncă pe V.H., deşi acesta ar fi trebuit să fie acasă. Ca urmare, firma a fost amendată cu 20.000 de lei.

Societatea a contestat amenda, încercând să demonstreze judecătorilor că a fost sancţionată pe nedrept. Reprezentanţii societăţii au afirmat că anulaseră suspendarea contractului de muncă a lui V.H. încă de pe 15 iunie, dar uitaseră să înregistreze această modificare. De altfel, angajatul ar fi venit la punctul de lucru doar pentru 10-15 minute, pentru testarea reţetarului şi discuţii administrative.

V.H. ar fi fost învăţat ce să scrie în declaraţia dată inspectorilor. Argumentele prezentate nu i-au convins pe magistraţii Judecătoriei. Aceştia au apreciat că cea mai firească dată de reluare a activităţii ar fi trebuit să fie luni, nu sâmbătă. Apoi, V.H. era angajat ca spălător de vase, deci nu ar fi avut de ce să fie chemat la muncă pentru „testarea reţetarului”. În plus, acesta nu părea a fi genul care să poată fi uşor convins să scrie o declaraţie nereală.

„Din modul în care a fost perceput direct de către instanţă, martorul nu a părut a nu avea proprietatea termenilor sau a fi uşor influenţabil”, au remarcat judecătorii.

Aceştia au considerat că sancţiunea dată de ITM a fost legală şi temeinică. Totuşi, ei au luat în calcul faptul că sectorul alimentaţiei publice a fost puternic afectat de restricţiile impuse de contextul pandemiei. Ca urmare, au dispus înlocuirea amenzii cu un avertisment. ITM a declarat apel împotriva sentinţei, procesul reluându-se ieri în faţa Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.