anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Amendă penală cu orice preţ, pentru o faptă banală! Cum se învârte justiţia ieşeană în cerc pe banii contribuabililor?

GALERIE
amenda
 • amenda
- +

Un bărbat din Republica Moldova este rechemat în judecată, într-un proces cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, pentru o distrugere produsă tocmai în 2018, şi evaluată la 900 de lei. Asta în condiţiile în care acesta a achitat şi prejudiciul, iar Judecătoria Iaşi a decis anul trecut renunţarea la aplicarea pedepsei.

 

Judecătorii au apreciat atunci că “aplicarea unei pedepse nu este oportună, din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra inculpatului înscrierea în cazier a unei astfel de condamnări”, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi vrea desfiinţarea sentinţei pronunţate şi condamnarea inculpatului.

În motivarea apelului înregistrat la Curtea de Apel, în care Ion Cernocan figurează ca inculpat intimat în apelul procurorului, iar IPJ Iaşi ca parte vătămată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi arată că “a considerat că soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei dispusă faţă de inculpat este netemeinică şi nejustificat de blândă în raport de modul şi circumstanţele săvârşirii infracţiunii” şi cere condamnarea inculpatului la pedeapsa amenzii penale orientată spre media plajei de individualizare judiciară.

Faptele

La începutul lunii decembrie 2018, la o oră târzie din noapte, Ion Cernocan „s-a bătut” cu o maşină autospecială de poliţie. Cernocan era beat, iar maşina, lovită cu pumnii şi picioarele de către bărbat, s-a ales cu o portieră înfundată şi cu un mâner de portieră rupt. Reparaţiile au costat 900 de lei, iar Cernocan le-a achitat în cursul urmăririi penale. Potrivit legii, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Trei ani a durat procesul, iar în final magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis renunţarea la aplicarea pedepsei, după cum se arată în actul hotărârii din acest caz: “În concret, instanţa reţine că infracţiunea dedusă judecăţii are o gravitate redusă, având în vedere atât prejudiciul redus, de 900 de lei, dar şi achitarea prejudiciului în cursul urmăririi penale, precum şi lipsa antecedentelor penale, vârsta de 25 de ani, integrarea în societate, inculpatul având 11 clase şi fiind sudor. Importantă este şi atitudinea procesuală, inculpatul a recunoscut şi a regretat fapta de la prima declaraţie, nefiind cunoscute motivele pentru care nu s-a mai putut prezenta ulterior. Judecătorii au apreciat că aplicarea unei pedepse nu este oportună din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra inculpatului înscrierea în cazier a unei astfel de condamnări.

Totul se reia de la zero

La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii de la Curtea de Apel a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, după ce au constatat că “prima instanţă a procedat la soluţionarea cauzei în mod nelegal, fără a efectua o cercetare judecătorească”. Una dintre condiţiile renunţării la pedeapsă era ca inculpatul să-şi fi recunoscut fapte, dar acesta “a dat o singură declaraţie în cauză, în calitate de suspect, în care nu a recunoscut propriu-zis fapta imputată, ci a arătat că, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, nu-şi aminteşte ce s-a întâmplat, deoarece s-a trezit la secţia de poliţie, fiindu-i adus la cunoştinţă ce s-a întâmplat de către organele de poliţie”.

În plus, spun acum magistraţii, pentru pronunţarea unei hotărâri legale şi temeinice, este importantă nu doar acţiunea în sine, de lovire a autoturismului poliţiei, ci şi toate circumstanţele concrete în care se presupune că s-a comis această faptă “asupra cărora instanţa, în contextul lipsei inculpatului de la judecata în fond, era datorare să se lămurească printr-o administrare nemijlocită măcar a mijloacelor de probă care au fundamentat acuzaţia formulată împotriva inculpatului, întrucât doar astfel poate concluziona dacă învinuirea formulată se confirmă sau nu cu privire la toate elementele sale”.

Curtea de Apel a trimis dosarul spre rejudecare înapoi la Judecătoria Iaşi, iar Cernocan, care se văzuse scăpat, va trebui să se întoarcă pe banca acuzaţilor, în vreme ce statul plăteşte cheltuieli de judecată mai mari decât prejudiciul făcut de beţiv, şi deja achitat de acesta. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.