anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Aici sunt banii dumneavoastră! Amendă record pentru mizeria din Iași

GALERIE
Primaria-Iasi
 • Primaria-Iasi
- +

Iată unde se mai duc banii dumneavoastră: municipalitatea a încasat două amenzi usturătoare, numai luna trecută, de la comisarii de mediu, pentru mizeria sau noxele din aerul pe care îl respiră ieşenii. Neregulile identificate de către comisari au vizat într-un caz, sancţionat cu 80.000 de lei, mizeria de pe cursurile de apă, dar şi neaprobarea regulamentului privind restricţionarea traficului greu pe raza oraşului, sancţionat cu 30.000 de lei. Valoarea totală a celor două sancţiuni, aplicate numai în luna aprilie, ajunge astfel la 110.000 lei, cele mai mari primite de municipalitate în ultimii cel puţin patru ani. Ani în care sancţiunile pentru mizerie şi poluare au ajuns la Iaşi la un sfert de milion de lei. Primăria spune, în replică, că a contestat amenzile de luna trecută în instanţă, şi reclamă nereguli şi incompetenţă în privinţa modului în care au fost încheiate procesele verbale de contravenţie. Până una sau alta, însă, ieşenii şi respiră unul din cele mai poluate aere din ţară, dar şi plătesc din buzunar, indirect, amenzi uriaşe.

Cea mai mare sancţiune a fost aplicată Primăriei Iaşi pentru lipsa activităţilor de întreţinere a cursurilor de apă, respectiv de 80.000 lei.

„Nu s-a asigurat curăţirea cursurilor de pe raza municipiului Iaşi şi (Primăria, n.r.) nu a luat măsuri operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă“, a arătat Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“ la o cerere în baza Legii 544/2001.

Primarul interimar Mihai Chirica a menţionat că în procesul-verbal al sancţiunii au existat mai multe neconcordanţe, în sensul că au fost incluse şi cursuri de apă care nu sunt pe raza oraşului, ci din zone precum Valea Adâncă, Rediu sau Valea Seacă. Totodată, edilul a adăugat că sancţiunea a fost aplicată, în mod suprinzător, la doar câteva zile după o acţiune de ecologizare organizată de municipalitate la râul Nicolina.

„Pe mine m-a surprins că pe procesul verbal vorbeau de nişte cursuri de apă care nici măcar nu sunt pe raza municipiului“, a spus Chirica.

De menţionat că, potrivit comisarilor de mediu, amenda a fost aplicată pentru deficienţele constatate la toate cursurile de apă de pe raza municipiului, cu excepţia Nicolinei

Lipsa restricţiilor la trafic greu: 30.000 lei amendă

O altă problemă identificată de comisarii de mediu vizează neaprobarea regulamentului prin care trebuie restricţionat traficul greu în oraş.

„(Primăria, n.r.) nu a îndeplinit obligaţia de reglementare, prin interzicerea temporară sau permanentă a accesului anumitor tipuri de autovehicule, respectivul traficul auto greu la nivelul zonelor locuite din municipiul Iaşi“, a precizat Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu.

După mutarea biroului vamal la periferia oraşului (octombrie 2015), Primăria a început elaborarea „Regulamentului referitor la circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă mai mare de 3,5 tone în municipiul Iaşi“, prin care sunt prevăzute astfel de restricţii. Documentul a fost lansat în consultare publică în februarie 2016, iar cei interesaţi au avut la dispoziţie o perioadă de 10 zile pentru a trimite observaţii. Între timp, regulamentul nu a fost aprobat întrucât municipalitatea aştepta răspunsuri la adrese făcute către diverse instituţii pe această temă.

În context, Chirica a invocat o adresă primită de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) prin care DRDP a comunicat, conform edilului, că nu este de acord cu restricţionarea traficului greu pe drumurile naţionale care traversează municipiul Iaşi. Cu toate acestea, edilul spune că regulamentul va fi aprobat odată cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

„DRDP se opune şi susţine că, potrivit legii, nu este atribuţia noastră şi că nu a fost finalizată artera ocolitoare, ca şi cum nu era obligaţia lor. Însă, tot în lege se arată că noi suntem îndreptăţiţi să luăm orice decizie cu privire la bunul mers a lucrurilor în unitatea administrativ-teritorială“, a subliniat primarul interimar.

El a adăugat că răspunsul DRDP a venit ulterior amenzii primite de la Garda de Mediu. În schimb, directorul DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu, a precizat ieri că direcţia nu are nimic împotriva restricţionării traficului greu, ci asupra modului în care se face.

„Ei direcţionează traficul greu pe drumuri naţionale, iar transportatorii vor fi dublu taxaţi, atât pe rovinietă, cât şi pe tariful impus de primărie, conform regulamentului. Imediat vom fi daţi în judecată. În al doilea rând, noi nu putem pune o variantă alternativă la dispoziţie. Noi suntem de acord cu restricţionarea traficului, noi suntem cei care am propus mutarea vămii acum trei ani“, a declarat Laicu.

Însă, directorul DRDP a adăugat că această situaţie se va reglementa în termen de maximum două luni, după ce va fi încheiat protocolul de predare-primire a drumurilor naţionale de la DRDP la Primărie, un demers în acest sens fiind început încă din septembrie 2015.

Amenzi de 250.000 lei în ultimii patru ani

Potrivit situaţiei furnizate de către Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, în perioada 2012 - 2016 comisarii au aplicat nouă avertismente şi opt amenzi în valoare totală de peste 250.000 lei către Primăria Iaşi şi instituţiile din subordinea acesteia. În cazul municipalităţii, pe lângă cei 110.000 lei din aprilie 2016, o altă amendă, cu o valoare de 60.000 lei, datează din martie 2013 şi a fost aplicată în cazul tăierii teilor de pe bdul. Ştefan cel Mare. Inclusiv această sancţiune a fost contestată şi cele două instituţii încă se judecă în instanţă.

La nivelul instituţiilor din subordine, comisarii de mediu au dat amenzi de peste 80.000 lei în ultimii patru ani. Cea mai recentă, din martie 2016, a fost acordată către Salubris (10.000 lei). Operatorul de salubrizare a mai avut o amendă în aprilie 2015, în contextul în care comisarii de mediu spun că instituţia a încălcat legea privind regimul deşeurilor. Două amenzi a încasat şi Citadin (martie 2012 şi martie 2013). În ambele cazuri este vorba despre faptul că operatorul a împrăştiat nisip în exces, lucru ce a dus la „înregistrarea de depăşiri a indicatorului pulberi în suspensie (praf, n.r.) în staţiile de monitorizare automate a calităţii aerului din municipiul Iaşi“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.