Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ameninţări cu moartea şi ciomăgeală de faţă cu Poliţia: „Când îl omorâm, nu mai ai ce-i face!“

GALERIE
politia
  • politia
- +

În mod direct, mai mulţi indivizi recalcitranţi din Dancu au spus de faţă cu Poliţia că intenţionează să ucidă o familie cu care se aflau în conflict. Poliţiştii nu i-au încătuşat şi, fără a cere ajutor, au însoţit familia ameninţată prin faţa casei agresorilor. A ieşit o bătaie de pomină, cu răngi şi lopeţi, în urma căreia mai multe persoane au fost lovite, iar o tânără poliţistă, proaspăt absolventă, a fost trasă de păr de unul dintre agresori.

Un scandal violent care se putea finaliza cu o tragedie a fost desluşit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Patru indivizi din aceeaşi familie - Amariei, din Dancu - au fost trimişi în judecată de anchetatori pentru fapte de agresiune comise asupra unor vecini sau de ultraj comise împotriva poliţiştilor. Cazul ridică încă o dată mari semne de întrebare cu privire la pârghiile pe care le au oamenii legii pentru a acţiona împotriva unor cetăţeni care sunt violenţi. Înainte de încăierarea violentă, agresorii fuseseră filmaţi chiar de agenţi spunând explicit că îi vor omorî pe vecinii săi. Niciunul nu a fost reţinut în acel moment deoarece, potrivit legislaţiei, pentru o astfel de faptă, instanţa nu poate dispune arestarea. 

Ameninţări cu moartea de faţă cu Poliţia

Faptele pentru care au fost trimişi în judecată Iulian, Ionuţ, Dumitru şi Maricica Amariei au avut loc la finele lunii iulie 2017. Totul a început pe 25 iulie, atunci când între familia Amariei şi vecinii lor, familia Todiraşcu, a izbucnit un conflict dintr-un motiv banal: lipsea o funie cu care fusese legată o vacă. Între membrii celor două parţi a izbucnit atunci un conflict fizic. A doua zi, familia Todiraşcu a formulat plângere la poliţie şi s-a refugiat la nişte rude, de teamă să nu fie agresată de către vecinii lor. A intervenit tot atunci şi poliţia, care a avut o discuţie cu cei din familia Amariei, în timpul discuţiilor aceştia spunând explicit că intenţionează să îi omoare pe vecinii lor. „Au făcut afirmaţii în sensul că o să le taie gâtul acestora, unghiile de la picioare o să le smulgă, iar dacă vor ajunge pe mâinile fraţilor săi, - care sunt la închisoare -, o să-i facă femei“, a declarat în timpul anchetei unul dintre poliţiştii care au discutat cu membrii familiei Amariei.

Celălalt poliţist, chiar şeful de post din Holboca, a declarat că Maricica Amariei era cea care îşi îndemna, de faţă cu poliţiştii, să îl omoare pe capul familiei adverse. De asemenea, Iulian Amariei le-ar fi spus agenţilor că îi va toci unghiile cu ranga vecinului său, adăugând, totodată, că, dacă bea, „îi mierleşte pe loc“. „Răspundem pentru ceea ce facem, plătim cheltuielile care-s aicea de înmormântare, 70-100 de milioane“. La rândul său, Dumitru Amariei le-a spus agenţilor că va „face o piesă“ de-a lui Nicolae Guţă la mormântul lui Vasile Todiraşcu. Principala nemulţumire a celor din familia Amariei era că, în timpul primului conflict, Iulian Amariei ar fi fost lovit de către Vasile Todiraşcu. Poliţiştii au încercat să-i înduplece pe cei din familia Amariei că vecinul lor a recunoscut acest lucru, răspunsul lui Dumitru Amariei fiind: „când îl omorâm, nu mai ai ce-i face!“ „În continuarea discuţiei, inculpatul Amariei Dumitru arată că...(...) «mie îmi place dreptatea, ştii cum sunt eu...dom Boboc (n.r. - numele poliţiştului)... l-am omorât, l-am tăiet», iar inculpata Amariei Maricica consideră că Todiraşcu Vasile «trebuie omorât, trebuie omorât»“, se arată în rechizitoriu. 

Poliţistă trasă de păr 

După această discuţie, poliţiştii au mers la familia Todiraşcu şi le-au recomandat să rămână la rude. Seara, în jurul orei 20.00, persoana la care se refugiase familia Todiraşcu a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor pentru ca aceasta să se poată deplasa acasă. Trei poliţişti, printre care două femei, au asigurat „escorta“. Unifor­mele nu i-au speriat pe scandalagii, în momentul în care familia Todiraşcu a ajuns în faţa porţii familiei Amariei izbucnind un conflict violent, în urma căruia membrii celei dintâi familii au fost loviţi cu lopata şi ranga, iar una dintre poliţiste a fost trasă de păr de Maricica Amariei, supărată că agenta nu o lasă să ridice un topor de jos. „În cursul intervenţiei organelor de poliţie, inculpaţii Amariei Ionuţ şi Amariei Iulian au repetat de mai multe ori, în prezenţa acestora şi a martorilor care au ieşit în drumul public din cauza altercaţiei, ameninţări cu moartea la adresa şefului de post de la Poliţia Holboca, spunând că «îi vom tăia gâtul lui Boboc», inculpaţii fiind nemulţumiţi de modul cum acesta îşi exercită atribuţiile de serviciu“, se arată în rechizitoriu.

Totul s-a calmat după ce la  faţa locului au ajuns forţe de ordine suplimentare, cei patru agresori fiind încătuşaţi. Aceştia se află şi în prezent în arest preventiv. Strict procedural, faptele comise de familia Amariei în faţa poliţiştilor se încadrează la infracţiunea de ameninţare, pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă maximă de un an de închisoare. Voci din sistemul judiciar vorbesc de lacune legislative în situaţii de acest gen întrucât legislaţia nu permite arestarea preventivă pentru infracţiuni de acest gen, cu un maxim de pedeapsă atât de mic. „Chiar dacă ameninţările au fost atât de explicite, organele de anchetă nu puteau să le facă nimic agresorilor din acest caz deoarece, pentru infracţiunea de ameninţare, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a victimelor. Practic, ar fi fost nevoie ca poliţiştii să aibă o plângere, în baza căreia să îi cerceteze pe indivizi. Şi nici aşa nu ar fi putut să îi reţină“, ne-a explicat o voce din sistemul judiciar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri