Ameninţări cu moartea şi ciomăgeală de faţă cu Poliţia: „Când îl omorâm, nu mai ai ce-i face!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Ameninţări cu moartea şi ciomăgeală de faţă cu Poliţia: „Când îl omorâm, nu mai ai ce-i face!“

GALERIE
politia
  • politia
- +

În mod direct, mai mulţi indivizi recalcitranţi din Dancu au spus de faţă cu Poliţia că intenţionează să ucidă o familie cu care se aflau în conflict. Poliţiştii nu i-au încătuşat şi, fără a cere ajutor, au însoţit familia ameninţată prin faţa casei agresorilor. A ieşit o bătaie de pomină, cu răngi şi lopeţi, în urma căreia mai multe persoane au fost lovite, iar o tânără poliţistă, proaspăt absolventă, a fost trasă de păr de unul dintre agresori.

Un scandal violent care se putea finaliza cu o tragedie a fost desluşit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Patru indivizi din aceeaşi familie - Amariei, din Dancu - au fost trimişi în judecată de anchetatori pentru fapte de agresiune comise asupra unor vecini sau de ultraj comise împotriva poliţiştilor. Cazul ridică încă o dată mari semne de întrebare cu privire la pârghiile pe care le au oamenii legii pentru a acţiona împotriva unor cetăţeni care sunt violenţi. Înainte de încăierarea violentă, agresorii fuseseră filmaţi chiar de agenţi spunând explicit că îi vor omorî pe vecinii săi. Niciunul nu a fost reţinut în acel moment deoarece, potrivit legislaţiei, pentru o astfel de faptă, instanţa nu poate dispune arestarea. 

Ameninţări cu moartea de faţă cu Poliţia

Faptele pentru care au fost trimişi în judecată Iulian, Ionuţ, Dumitru şi Maricica Amariei au avut loc la finele lunii iulie 2017. Totul a început pe 25 iulie, atunci când între familia Amariei şi vecinii lor, familia Todiraşcu, a izbucnit un conflict dintr-un motiv banal: lipsea o funie cu care fusese legată o vacă. Între membrii celor două parţi a izbucnit atunci un conflict fizic. A doua zi, familia Todiraşcu a formulat plângere la poliţie şi s-a refugiat la nişte rude, de teamă să nu fie agresată de către vecinii lor. A intervenit tot atunci şi poliţia, care a avut o discuţie cu cei din familia Amariei, în timpul discuţiilor aceştia spunând explicit că intenţionează să îi omoare pe vecinii lor. „Au făcut afirmaţii în sensul că o să le taie gâtul acestora, unghiile de la picioare o să le smulgă, iar dacă vor ajunge pe mâinile fraţilor săi, - care sunt la închisoare -, o să-i facă femei“, a declarat în timpul anchetei unul dintre poliţiştii care au discutat cu membrii familiei Amariei.

Celălalt poliţist, chiar şeful de post din Holboca, a declarat că Maricica Amariei era cea care îşi îndemna, de faţă cu poliţiştii, să îl omoare pe capul familiei adverse. De asemenea, Iulian Amariei le-ar fi spus agenţilor că îi va toci unghiile cu ranga vecinului său, adăugând, totodată, că, dacă bea, „îi mierleşte pe loc“. „Răspundem pentru ceea ce facem, plătim cheltuielile care-s aicea de înmormântare, 70-100 de milioane“. La rândul său, Dumitru Amariei le-a spus agenţilor că va „face o piesă“ de-a lui Nicolae Guţă la mormântul lui Vasile Todiraşcu. Principala nemulţumire a celor din familia Amariei era că, în timpul primului conflict, Iulian Amariei ar fi fost lovit de către Vasile Todiraşcu. Poliţiştii au încercat să-i înduplece pe cei din familia Amariei că vecinul lor a recunoscut acest lucru, răspunsul lui Dumitru Amariei fiind: „când îl omorâm, nu mai ai ce-i face!“ „În continuarea discuţiei, inculpatul Amariei Dumitru arată că...(...) «mie îmi place dreptatea, ştii cum sunt eu...dom Boboc (n.r. - numele poliţiştului)... l-am omorât, l-am tăiet», iar inculpata Amariei Maricica consideră că Todiraşcu Vasile «trebuie omorât, trebuie omorât»“, se arată în rechizitoriu. 

Poliţistă trasă de păr 

După această discuţie, poliţiştii au mers la familia Todiraşcu şi le-au recomandat să rămână la rude. Seara, în jurul orei 20.00, persoana la care se refugiase familia Todiraşcu a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor pentru ca aceasta să se poată deplasa acasă. Trei poliţişti, printre care două femei, au asigurat „escorta“. Unifor­mele nu i-au speriat pe scandalagii, în momentul în care familia Todiraşcu a ajuns în faţa porţii familiei Amariei izbucnind un conflict violent, în urma căruia membrii celei dintâi familii au fost loviţi cu lopata şi ranga, iar una dintre poliţiste a fost trasă de păr de Maricica Amariei, supărată că agenta nu o lasă să ridice un topor de jos. „În cursul intervenţiei organelor de poliţie, inculpaţii Amariei Ionuţ şi Amariei Iulian au repetat de mai multe ori, în prezenţa acestora şi a martorilor care au ieşit în drumul public din cauza altercaţiei, ameninţări cu moartea la adresa şefului de post de la Poliţia Holboca, spunând că «îi vom tăia gâtul lui Boboc», inculpaţii fiind nemulţumiţi de modul cum acesta îşi exercită atribuţiile de serviciu“, se arată în rechizitoriu.

Totul s-a calmat după ce la  faţa locului au ajuns forţe de ordine suplimentare, cei patru agresori fiind încătuşaţi. Aceştia se află şi în prezent în arest preventiv. Strict procedural, faptele comise de familia Amariei în faţa poliţiştilor se încadrează la infracţiunea de ameninţare, pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă maximă de un an de închisoare. Voci din sistemul judiciar vorbesc de lacune legislative în situaţii de acest gen întrucât legislaţia nu permite arestarea preventivă pentru infracţiuni de acest gen, cu un maxim de pedeapsă atât de mic. „Chiar dacă ameninţările au fost atât de explicite, organele de anchetă nu puteau să le facă nimic agresorilor din acest caz deoarece, pentru infracţiunea de ameninţare, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a victimelor. Practic, ar fi fost nevoie ca poliţiştii să aibă o plângere, în baza căreia să îi cerceteze pe indivizi. Şi nici aşa nu ar fi putut să îi reţină“, ne-a explicat o voce din sistemul judiciar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.