Ana Bogdan a câștigat turneul!!! Românca s-a impus în finală cu 6-2, 3-6, 6-1.
UPDATE Dupa un meci tensionat, de joc ”umar la umar”, românca s-a i (...)
citeste totduminica, 07.08.2022
Ziua şi controlul, cel puţin aşa reiese din raportul de activitate pe 2019 al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi. Mai exact, inspectorii au efectuat 375 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare şi medicamente, dar şi la persoane fizice sau juridice ai căror angajaţi au beneficiat de concedii medicale.
În urma verificărilor au fost aplicate în 2019 sancţiuni în valoare totală de peste 3 milioane de lei, din care CJAS a reuşit să recupereze până la finele anului jumătate din sumă.
Servicii de geriatrie decontate pentru cei cu vârsta de sub 50 de ani
În cazul asistenţei medicale primare, CJAS a făcut 72 de controale, dintre care 17 au fost inopinate. În multe dintre controale s-au descoperit nereguli care au atras după ele sancţiuni. Este vorba despre “nerespectarea programului de lucru, necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, reţete prescrise cu încălcarea prevederilor legale, concedii medicale eliberate cu încălcarea legii, scrisori medicale lipsă, fişe medicale care nu conţin toate informaţiile privind consultaţiile, reţete prescrise cu încălcarea legii de medicii de familie pentru reţete compensate 90% pensionarilor cu venituri până în 990 lei”. În cazul ambulatoriilor de specialitate, CJAS a făcut 66 de verificări. Patru dintre controale s-au efectuat pentru a vedea dacă s-au pus sau nu în practică decizii ale Curţii de Conturi. Ca şi în cazul medicilor de familie, şi aici una dintre problemele semnalate a fost nerespectarea programului de lucru. Mai mult chiar, în raport se precizează că anumite consilieri psihiatrice s-au făcut mai mult pe hârtie. Nici documentele emise de unii psihologi nu atestă că aceştia ar fi prestat serviciile efectuate. Hilar pare faptul că serviciile de geriatrie şi gerontologie au fost validate şi decontate de către CJAS pentru pacienţi care aveau vârsta sub 50 de ani. Tot în urma controalelor la ambulatoriile de specialitate s-a constatat că s-au decontat servicii medicale neefectuate. La această concluzie au ajuns inspectorii CJAS după intervievarea asiguraţilor. Unii medicii din ambulatoriile verificate au raportat servicii medicale pentru pacienţi care de fapt se aflau internaţi în formă continuă în spital.
Ambulatorii amendate pentru cozile formate de pacienţi
În cazul ambulatoriilor paraclinice verificate, inspectorii au constatat că situaţia reactivilor folosiţi, de exemplu, la testul Papanicolau, nu era făcută la zi şi nu existau facturi de intrare a substanţelor respective. Inspectorii au mai sesizat şi modul de întocmire a listelor de programare care nu respectă dreptul asiguraţilor de a beneficia de servicii nediscriminatoriu, în ordinea prezentării acestora. În rubrica “data prezentării pacientului în vederea programării” este consemnată data eliberării biletului de trimitere de către medicul prescriptor. În situaţia ambulatoriilor stomatologice, ceea ce era presupus s-a adeverit. Controalele CJAS au scos la iveală că, în situaţia unor instituţii verificate anul trecut, programul de lucru de la stat al medicilor se suprapunea cu cel de la cabinetul stomatologic privat.
Dacă vrei internare, vii cu medicamentele de acasă
La spitale, din nou se confirmă regula sărăciei din sistem: dacă te internezi, să vii cu medicamentele de acasă. “Nu există concordanţă între medicaţia recomandată de medic la internare, medicaţia administrată, conform FOCG, medicaţia intrată în gestiunea spitalului şi cea evidenţiată în contabilitate. Nu se asigură în totalitate medicaţia pacienţilor internaţi, conform listei cu medicamente depuse la contractare, aceştia aducând medicamentele necesare spitalizării în urma unor reţete prescrise de medicii de familie/ clinicieni. Nu există medicamente descărcate din gestiunea spitalului şi raportate pentru pacienţii cronici. Nu există concordanţă între consumul de medicamente şi raportarea acestuia la CAS”, se precizează în raportul pe 2019 al CJAS. Şi dacă tot este vorba despre tratamentul pacienţilor, controalele efectuate de CJAS la furnizorii de medicamente au scos la iveală faptul că unii dintre aceştia eliberau reţete off-line şi în afara situaţiilor când nu funcţiona Platforma informatică . Mai mult chiar, unii făceau acest lucru, “fără semnătura electronică a farmacistului şi fără numărul de înregistrare în SIPE, tipărind un nou formular după validarea on-line a prescripţiei medicale”. În raport se mai precizează că, “la verificarea fişelor de produs solicitate prin sondaj, în perioada verificată există frecvente transferuri de medicamente între societăţi care au acelaşi reprezentant legal”. În cazul dispozitivelor medicale, anul trecut, inspectorii au găsit cazuri în care furnizorii le decontau de două sau mai multe ori. În alte situaţii, s-a constatat că , de exemplu, în cazul unor închirieri de echipamente pentru oxigenoterapie, pacienţii se aflau de fapt în spital, internaţi în formă continuă. La controalele care au vizat programele de sănătate, în topul disfuncţiilor găsite este numărul insuficient al cadrelor medicale care asigură funcţionarea staţiei de dializă de la Spitalul „Parhon”. (Silvia CRAUS)
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un fotbalist și-a părăsit mireasa în ziua nunții ca să meargă la clubul său
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Cine este primul român care a cerut și obținut de la judecători să fie eutanasiat
Fara restrictii din cauza COVID in Romania. Ce spune ministrul Sanatatii despre un nou lockdown
Crimă cumplită la Arad. Un tânăr tunisian a fost omorât de doi studenţi la Medicină
Cum pică zilele libere anul viitor. Sunt mai multe decât în 2022
Incendiu de vegetație uscată în apropierea Mănăstirii Frumoasa
VIDEO Coadă de 4 kilometri pe Transfăgărășan: ”E august, e week-end”
Ana Bogdan a câștigat turneul!!! Românca s-a impus în finală cu 6-2, 3-6, 6-1.
Aberațiile foamei de spațiu în perioada UNTOLD: balcon închiriat pentru dormit cu 1.200 de lei
Val de proteste la Guvern. Bugetari cu salarii de 4000-4500 de lei vor și mai mulți bani
Un ucrainean care și-a vândut țara rușilor, executat în propria casă
VIDEO O bătrână de 93 de ani a zburat legată de aripa unui avion
VIDEO Un tânăr cu Audi și-a filmat moartea în direct, cu 300 de kilometri pe oră
VIDEO Un rus trimis să ucidă în Ucraina, aruncat în aer în timp ce face propagandă lui Putin
FOTO Încă puțin până se deschide Family Market Bucium. Cum arată investiția acum
Marcel Iureș, chemat de 5 ori pe scenă în fața publicului. În sală s-a aflat și fiul lui Marin Preda
Ministrul Cîmpeanu şi mai mulţi secretari de stat au venit la Iaşi la forumul Educaţiei
De 10 ori mai mulți bani pentru bursele elevilor. Așa promite ministrul Cîmpeanu de la Iași
Un profesor a raportat la ANAF un venit de 60.000 euro din meditații
Pilot fotografiat în timp ce juca jocuri video în cabina avionului chiar înainte de decolare
VIDEO Imagini uluitoare. Un avion a zburat fix pe deasupra oamenilor
Drumuri ”sufocate” spre litoral. Ce rute ocolitoare sunt recomandate șoferilor de polițiști
Voluntarii Asociației WORLDSTREET îi învață pe refugiații ucraineni cum să-și găsească loc de muncă
Excepția care poate aduce la catedră „pile și neamuri”. Explicație oficială: Meseria nu e ofertantă
VIDEO România intră sub un „scut aerian NATO”. Avioane de luptă canadiene la baza Kogălniceanu
VIDEO Israelul se pregătește de război: 25.000 de soldați și rachete Iron Dome gata de atac
VIDEO/FOTO Trei români morți într-un accident de autocar în Bulgaria
Iași, al doilea județ cel mai tânăr din țară. România, o țară bătrână, tot mai bătrână
VIDEO Oțelul – Poli Iași 0-0. Nimic la nimic, doar un punctuleț muncit.
Cum îi „miroase” Elon Musk pe mincinoșii care vin la un interviu pentru job
Tragedie pentru un pompier: chemat la un incendiu, şi-a descoperit copiii printre morţi
Nicolae GRECULiga a doua, la restartVa fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă? |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
arh. Ionel OANCEAUimitorul concurs de arhitectură (3) |
Alexandru CĂLINESCUCălătorie în centrul oraşului |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.