anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Bubele sistemului medical ieşean

Amenzi de 3 milioane de lei pentru cabinete, spitale şi farmacii

GALERIE
medic
 • medic
- +

Ziua şi controlul, cel puţin aşa reiese din raportul de activitate pe 2019 al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi. Mai exact, inspectorii au efectuat 375 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare şi medicamente, dar şi la persoane fizice sau juridice ai căror angajaţi au beneficiat de concedii medicale. 

În urma verificărilor au fost aplicate în 2019 sancţiuni în valoare totală de peste 3 milioane de lei, din care CJAS a reuşit să recupereze până la finele anului jumătate din sumă.

Servicii de geriatrie decontate pentru cei cu vârsta de sub 50 de ani

În cazul asistenţei medicale primare, CJAS a făcut 72 de controale, dintre care 17 au fost inopinate. În multe dintre controale s-au descoperit nereguli care au atras după ele sancţiuni. Este vorba despre “nerespectarea programului de lucru, necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, reţete prescrise cu încălcarea prevederilor legale, concedii medicale eliberate cu încălcarea legii, scrisori medicale lipsă, fişe medicale care nu conţin toate informaţiile privind consultaţiile, reţete prescrise cu încălcarea legii de medicii de familie pentru reţete compensate 90% pensionarilor cu venituri până în 990 lei”. În cazul ambulatoriilor de specialitate, CJAS a făcut 66 de verificări. Patru dintre controale s-au efectuat pentru a vedea dacă s-au pus sau nu în practică decizii ale Curţii de Conturi. Ca şi în cazul medicilor de familie, şi aici una dintre problemele semnalate a fost nerespectarea programului de lucru. Mai mult chiar, în raport se precizează că anumite consilieri psihiatrice s-au făcut mai mult pe hârtie. Nici documentele emise de unii psihologi nu atestă că aceştia ar fi prestat serviciile efectuate. Hilar pare faptul că serviciile de geriatrie şi gerontologie au fost validate şi decontate de către CJAS pentru pacienţi care aveau vârsta sub 50 de ani. Tot în urma controalelor la ambulatoriile de specialitate s-a constatat că s-au decontat servicii medicale neefectuate. La această concluzie au ajuns inspectorii CJAS după intervievarea asiguraţilor. Unii medicii din ambulatoriile verificate au raportat servicii medicale pentru pacienţi care de fapt se aflau internaţi în formă continuă în spital.

Ambulatorii amendate pentru cozile formate de pacienţi

În cazul ambulatoriilor paraclinice verificate, inspectorii au constatat că situaţia reactivilor folosiţi, de exemplu, la testul Papanicolau, nu era făcută la zi şi nu existau facturi de intrare a substanţelor respective. Inspectorii au mai sesizat şi modul de întocmire a listelor de programare care nu respectă dreptul asiguraţilor de a beneficia de servicii nediscriminatoriu, în ordinea prezentării acestora. În rubrica “data prezentării pacientului în vederea programării” este consemnată data eliberării biletului de trimitere de către medicul prescriptor. În situaţia ambulatoriilor stomatologice, ceea ce era presupus s-a adeverit. Controalele CJAS au scos la iveală că, în situaţia unor instituţii verificate anul trecut, programul de lucru de la stat al medicilor se suprapunea cu cel de la cabinetul stomatologic privat.

Dacă vrei internare, vii cu medicamentele de acasă

La spitale, din nou se confirmă regula sărăciei din sistem: dacă te internezi, să vii cu medicamentele de acasă. “Nu există concordanţă între medicaţia recomandată de medic la internare, medicaţia administrată, conform FOCG, medicaţia intrată în gestiunea spitalului şi cea evidenţiată în contabilitate. Nu se asigură în totalitate medicaţia pacienţilor internaţi, conform listei cu medicamente depuse la contractare, aceştia aducând medicamentele necesare spitalizării în urma unor reţete prescrise de medicii de familie/ clinicieni. Nu există medicamente descărcate din gestiunea spitalului şi raportate pentru pacienţii cronici. Nu există concordanţă între consumul de medicamente şi raportarea acestuia la CAS”, se precizează în raportul pe 2019 al CJAS. Şi dacă tot este vorba despre tratamentul pacienţilor, controalele efectuate de CJAS la furnizorii de medicamente au scos la iveală faptul că unii dintre aceştia eliberau reţete off-line şi în afara situaţiilor când nu funcţiona Platforma informatică . Mai mult chiar, unii făceau acest lucru, “fără semnătura electronică a farmacistului şi fără numărul de înregistrare în SIPE, tipărind un nou formular după validarea on-line a prescripţiei medicale”. În raport se mai precizează că, “la verificarea fişelor de produs solicitate prin sondaj, în perioada verificată există frecvente transferuri de medicamente între societăţi care au acelaşi reprezentant legal”. În cazul dispozitivelor medicale, anul trecut, inspectorii au găsit cazuri în care furnizorii le decontau de două sau mai multe ori. În alte situaţii, s-a constatat că , de exemplu, în cazul unor închirieri de echipamente pentru oxigenoterapie, pacienţii se aflau de fapt în spital, internaţi în formă continuă. La controalele care au vizat programele de sănătate, în topul disfuncţiilor găsite este numărul insuficient al cadrelor medicale care asigură funcţionarea staţiei de dializă de la Spitalul „Parhon”. (Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.