Amenzi și controale. Doar nouă spitale din județ din 21 au aviz de securitate la incendiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Atenţie: pompierii pun amenzi şi verifică siguranţa la incendii

Amenzi și controale. Doar nouă spitale din județ din 21 au aviz de securitate la incendiu

GALERIE
spital
  • spital
- +
Tragedia din spitalul de la Piatra Neamţ în care au murit zece pacienţi a adus în discuţie situaţia siguranţei la incendii în clădirile sistemului sanitar. Jurnaliştii „Ziarului de IaşI“ au solicitat şi au primit informaţii despre starea şi expunerea la risc a acestora. Din totalul celor 21 de spitale din judeţul Iaşi, doar 9 dintre ele au autorizaţii sau avize de securitate la incendiu. De asemenea, din 45 de clădiri, doar 16 sunt avizate. Sunt spitale cu clădiri vechi, putrede, cu instalaţii electrice învechite şi vulnerabile unor acidente electrice. Altele, clădiri noi, îndeplinesc multe standarde de Securitate, dar nu sunt conforme cu unele reglementări introduse în legislaţie. Şeful pompierilor din Iaşi spune că nu are cum să sancţioneze spitalele vechi deoarece, în urmă cu mulţi ani, când au început să funcţioneze, legea nu obliga la necesitatea vreunui document.

Toate cele 21 de spitale din judeţul Iaşi au în componenţă 45 de clădiri, iar dintre aceste imobile doar 16 sunt cetificate ISU. Trebuie specificat că certificarea de siguranţă la incendiu se face pe o clădire întreagă sau un etaj, aşa că unele funcţionează semilegal. Un exemplu este cel mai mare spital din Moldova, „Sfântul Spiridon“, care are în componenţă mai multe imobile: patru dintre ele nu sunt omologate în privinţa securităţii la incendiu. La „Sfântul Spiridon“ au autorizaţie doar trei obiective: Clinica de chirurgie plastică, Clinica ORL şi Unitatea de primire urgenţe UPU SMURD.

De asemenea, nu au aviz cerut de la ISU o clădire de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“ şi Spitalul de Pneumoftiziologie, patru clădiri din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, una de la Spitalul de Urgenţă Paşcani, una de la Spitalul Orăşenesc Hîrlău, iar alte 11 clădiri sunt de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, o clădire de la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan“ Târgu Frumos, Spitalul CFR Iaşi şi Spitalul CFR Paşcani. De asemenea, avizul sau certificatul lipsesc cu desăvârşire la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“.

Şi în mediul privat sunt nereguli similare, parte motivate de aceleaşi probeme ca în sectorul de stat, sau alte situaţii specifice mai mult sau mai puţin grave. În mai multe cazuri pompierii au aplicat amenzi de zeci de mii de lei, cerând soluţionarea problemelor.

Controale printre pacienţi

Trebuie menţionat de asemenea că, pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, managerul unui spitalul trebuie să ceară mai întâi avizul de securitate la incendiu.

„Dacă nu face vreo modernizare sau renovare, nu putem să le cerem niciun document, deoarece, în urmă cu mulţi ani, aceste clădiri vechi au început să funcţioneze când legislaţia nu cerea aşa ceva. Dar mai sunt şi clădiri istorice, care nu pot fi modernizate deoarece nu se poate lucra la structra de rezistenţă“, ne-a spus colonelul Ionuţ Grădinaru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

După inspecţiile pompierilor, care verifică orice priză electrică, grosimea cablurilor electrice, spliterele, este emisă autorizaţia. În prezent, această autorizaţie râvnită o au un număr limitat de spitale, adică cele care au fost renovate în ultimii ani. Acestea sunt Institutul Regional de Oncologie, Spitalul Providenţa Iaşi, Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ Iaşi, Spitalul de Obstretică şi Ginecologie „Cuza Vodă“, o parte din Spitalul de Recuperare şi o parte din Spitalul „Sfântul Spiridon“ - clinica de chirurgie plastică, clinica ORL şi unitatea de primire urgenţe UPU SMURD.

De asemenea, au cerut aviz de securitate la incendiu pentru autorizare spitalele Sfânta Maria, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu“ şi Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru clinicile I şi II Chirurgie.

În prezent, inspectorii de la ISU Iaşi verifică toate secţiile ATI de la spitalele din Iaşi, pentru a preîntâmpina dezastrul produs la Piatra Neamţ. Inspectorii ar fi trebuit să verifice aceste saloane doar golite de pacienţi. În schimb, aceştia trebuie să le controleze chiar dacă au pacienţi pe paturi sau tărgi. Anul trecut, cei de la ISU Iaşi au dat 16 amenzi, în valoare de 115.000 lei.

„Au fost executate 32 de controale la unităţi sanitare, unde au fost constatate 343 de nereguli privind nerespectarea măsurilor de apşrare împotriva incendiilor, unele dintre ele fiind remediate pe timpul desfăşurării controlului. Au fost aplicate de asemenea 110 sancţiuni contravenţionale, dintre care 94 au fost avertismente“, a subliniat colonelul Grădinaru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.