Atenţie: pompierii pun amenzi şi verifică siguranţa la incendii

Amenzi și controale. Doar nouă spitale din județ din 21 au aviz de securitate la incendiu

luni, 23 noiembrie 2020, 03:00
3 MIN
 Amenzi și controale. Doar nouă spitale din județ din 21 au aviz de securitate la incendiu
Tragedia din spitalul de la Piatra Neamţ în care au murit zece pacienţi a adus în discuţie situaţia siguranţei la incendii în clădirile sistemului sanitar. Jurnaliştii „Ziarului de IaşI“ au solicitat şi au primit informaţii despre starea şi expunerea la risc a acestora. Din totalul celor 21 de spitale din judeţul Iaşi, doar 9 dintre ele au autorizaţii sau avize de securitate la incendiu. De asemenea, din 45 de clădiri, doar 16 sunt avizate. Sunt spitale cu clădiri vechi, putrede, cu instalaţii electrice învechite şi vulnerabile unor acidente electrice. Altele, clădiri noi, îndeplinesc multe standarde de Securitate, dar nu sunt conforme cu unele reglementări introduse în legislaţie. Şeful pompierilor din Iaşi spune că nu are cum să sancţioneze spitalele vechi deoarece, în urmă cu mulţi ani, când au început să funcţioneze, legea nu obliga la necesitatea vreunui document.

Toate cele 21 de spitale din judeţul Iaşi au în componenţă 45 de clădiri, iar dintre aceste imobile doar 16 sunt cetificate ISU. Trebuie specificat că certificarea de siguranţă la incendiu se face pe o clădire întreagă sau un etaj, aşa că unele funcţionează semilegal. Un exemplu este cel mai mare spital din Moldova, „Sfântul Spiridon“, care are în componenţă mai multe imobile: patru dintre ele nu sunt omologate în privinţa securităţii la incendiu. La „Sfântul Spiridon“ au autorizaţie doar trei obiective: Clinica de chirurgie plastică, Clinica ORL şi Unitatea de primire urgenţe UPU SMURD.

De asemenea, nu au aviz cerut de la ISU o clădire de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“ şi Spitalul de Pneumoftiziologie, patru clădiri din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, una de la Spitalul de Urgenţă Paşcani, una de la Spitalul Orăşenesc Hîrlău, iar alte 11 clădiri sunt de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, o clădire de la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan“ Târgu Frumos, Spitalul CFR Iaşi şi Spitalul CFR Paşcani. De asemenea, avizul sau certificatul lipsesc cu desăvârşire la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“.

Şi în mediul privat sunt nereguli similare, parte motivate de aceleaşi probeme ca în sectorul de stat, sau alte situaţii specifice mai mult sau mai puţin grave. În mai multe cazuri pompierii au aplicat amenzi de zeci de mii de lei, cerând soluţionarea problemelor.

Controale printre pacienţi

Trebuie menţionat de asemenea că, pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, managerul unui spitalul trebuie să ceară mai întâi avizul de securitate la incendiu.

„Dacă nu face vreo modernizare sau renovare, nu putem să le cerem niciun document, deoarece, în urmă cu mulţi ani, aceste clădiri vechi au început să funcţioneze când legislaţia nu cerea aşa ceva. Dar mai sunt şi clădiri istorice, care nu pot fi modernizate deoarece nu se poate lucra la structra de rezistenţă“, ne-a spus colonelul Ionuţ Grădinaru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

După inspecţiile pompierilor, care verifică orice priză electrică, grosimea cablurilor electrice, spliterele, este emisă autorizaţia. În prezent, această autorizaţie râvnită o au un număr limitat de spitale, adică cele care au fost renovate în ultimii ani. Acestea sunt Institutul Regional de Oncologie, Spitalul Providenţa Iaşi, Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ Iaşi, Spitalul de Obstretică şi Ginecologie „Cuza Vodă“, o parte din Spitalul de Recuperare şi o parte din Spitalul „Sfântul Spiridon“ – clinica de chirurgie plastică, clinica ORL şi unitatea de primire urgenţe UPU SMURD.

De asemenea, au cerut aviz de securitate la incendiu pentru autorizare spitalele Sfânta Maria, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. I.M. Georgescu“ şi Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru clinicile I şi II Chirurgie.

În prezent, inspectorii de la ISU Iaşi verifică toate secţiile ATI de la spitalele din Iaşi, pentru a preîntâmpina dezastrul produs la Piatra Neamţ. Inspectorii ar fi trebuit să verifice aceste saloane doar golite de pacienţi. În schimb, aceştia trebuie să le controleze chiar dacă au pacienţi pe paturi sau tărgi. Anul trecut, cei de la ISU Iaşi au dat 16 amenzi, în valoare de 115.000 lei.

„Au fost executate 32 de controale la unităţi sanitare, unde au fost constatate 343 de nereguli privind nerespectarea măsurilor de apşrare împotriva incendiilor, unele dintre ele fiind remediate pe timpul desfăşurării controlului. Au fost aplicate de asemenea 110 sancţiuni contravenţionale, dintre care 94 au fost avertismente“, a subliniat colonelul Grădinaru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii