America, pusă la colţ de liderii europeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

America, pusă la colţ de liderii europeni

GALERIE
kerry
  • kerry
- +

Germania şi Franţa somează SUA să clarifice acuzaţiile de spionaj apărute în presă. UE ar putea să aibă o reacţie comună pe această temă. Seful diplomaţiei americane lasă de înţeles că toate ţările se spioneză între ele.

Serviciile secrete americane au spionat reprezentanţele Uniunii Europene din SUA şi 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, scrie cotidianul britanic The Guardian, citând documente furnizate de Edward Snowden.
Unul dintre documente aparţine Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA şi cuprinde o listă cu 38 de ambasade, considerate "obiective" ale spionajului şi detaliază metodele folosite în cazul fiecăreia, cum ar fi instalaţii de ascultare plasate în cablurile de comunicaţii. Pe lângă ţările considerate adversari ideologici ai SUA, pe respectiva listă se mai regăsesc misiunile UE la New York şi Washington, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, dar şi ale unor ţări aliate SUA, precum Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia. Dar, pe această listă, datată 2010, nu sunt înscrise misiunile Marii Britanii şi Germaniei.
Documentele descrise sugerează că obiectivul acţiunilor de spionaj împotriva misiunii UE la Washington şi New York este cunoaşterea dezacordurilor politice interne referitoare la problemele globale şi a altor puncte de vedere divergente între statele membre. Aceste dezvăluiri survin după ce săptămânalul german Der Spiegel a relatat, citând tot documente furnizate de Snowden, că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor UE şi au accesat calculatoarele instituţiilor europene.
 

"Nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări"

 
Secretarul de Stat american John Kerry i-a declarat ieri omologului său european Catherine Ashton că "nu este neobişnuit" să cauţi informaţii despre alte ţări. Şeful diplomaţiei americane a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa generată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni. "Doamna Ashton, desigur, a abordat subiectul cu mine astăzi şi am convenit să rămânem în contact. Am acceptat să caut să descopăr despre care este vorba cu exactitate şi i-am împărtăşit concluziile mele", a declarat Kerry pentru presă. "I-am spus că fiecare ţară din lume care este implicată în afacerile internaţionale, în securitatea naţională, exercită numeroase activităţi, cu scopul de a-şi proteja securitatea naţională", a adăugat el. "Ştiu că nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări", a afirmat Kerry. "Dar nu voi face mai multe comentarii înainte să dispun de toate faptele şi să ştiu exact despre ce este vorba", a continuat el.
Kerry s-a întâlnit cu Ashton în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe Asia-Pacific, în Brunei, un mic sultanat situat pe Insula Borneo, în plină polemică privind spionajul american.
 

Franţa şi Germania cer SUA să înceteze "imediat" spionajul

 
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cere Statelor Unite să înceteze "imediat" activităţile de spionare a Uniunii Europene. "Nu putem accepta un comportament de acest fel între parteneri şi aliaţi. Cerem ca aceste activităţi să înceteze imediat", a declarat Hollande. "Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicaţii", a avertizat preşedintele Franţei.
La rândul său, Italia a cerut Statelor Unite "clarificări", după dezvăluirile privind activităţile de spionaj, declarându-se însă "încrezătoare" în explicaţiile oferite deja de Washington.
Statele Unite trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni, a declarat ieri şi un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. În cursul weekendului, Guvernul german i-a comunicat Casei Albe "uimirea" sa, a declarat Steffen Seibert, adăugând că aceste dezvăluiri ar trebui să facă obiectul unor clarificări. "Europa şi Statele Unite sunt parteneri, amici, aliaţi. Încrederea trebuie să fie baza colaborării noastre. Şi încrederea, în acest caz, trebuie restabilită", a afirmat Seibert. "Dacă se confirmă că reprezentanţe diplomatice ale Uniunii Europene şi ale unor ţări europene au fost spionate, atunci trebuie să spunem clar: spionarea amicilor este inacceptabilă, nu mai suntem în Războiul Rece", a afirmat purtătorul de cuvânt german. "Guvernul german s-a angajat să obţină clarificări complete, iar, dacă va fi cazul, o reacţie europeană clară şi în unanimitate va fi adoptată în aces sens", a anunţat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că Guvernele german şi francez poartă discuţii pe această temă.
 

Putin: Rusia nu îl va preda pe Edward Snowden

 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile ruse nu îl vor preda pe Edward Snowden dacă acesta va alege să rămână pe teritoriul rus. "Rusia nu predă niciodată pe nimeni. Dar, dacă doreşte să rămână pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie să renunţe la activităţile care îi afectează pe partenerii noştri americani", a declarat Vladimir Putin.
Întrebat despre activităţile de spionaj americane care ar fi vizat Uniunea Europeană, Putin a răspuns: "Spionajul dintre occidentali nu este treaba noastră".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.