Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

America, pusă la colţ de liderii europeni

GALERIE
kerry
  • kerry
- +

Germania şi Franţa somează SUA să clarifice acuzaţiile de spionaj apărute în presă. UE ar putea să aibă o reacţie comună pe această temă. Seful diplomaţiei americane lasă de înţeles că toate ţările se spioneză între ele.

Serviciile secrete americane au spionat reprezentanţele Uniunii Europene din SUA şi 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, scrie cotidianul britanic The Guardian, citând documente furnizate de Edward Snowden.
Unul dintre documente aparţine Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA şi cuprinde o listă cu 38 de ambasade, considerate "obiective" ale spionajului şi detaliază metodele folosite în cazul fiecăreia, cum ar fi instalaţii de ascultare plasate în cablurile de comunicaţii. Pe lângă ţările considerate adversari ideologici ai SUA, pe respectiva listă se mai regăsesc misiunile UE la New York şi Washington, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, dar şi ale unor ţări aliate SUA, precum Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia. Dar, pe această listă, datată 2010, nu sunt înscrise misiunile Marii Britanii şi Germaniei.
Documentele descrise sugerează că obiectivul acţiunilor de spionaj împotriva misiunii UE la Washington şi New York este cunoaşterea dezacordurilor politice interne referitoare la problemele globale şi a altor puncte de vedere divergente între statele membre. Aceste dezvăluiri survin după ce săptămânalul german Der Spiegel a relatat, citând tot documente furnizate de Snowden, că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor UE şi au accesat calculatoarele instituţiilor europene.
 

"Nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări"

 
Secretarul de Stat american John Kerry i-a declarat ieri omologului său european Catherine Ashton că "nu este neobişnuit" să cauţi informaţii despre alte ţări. Şeful diplomaţiei americane a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa generată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni. "Doamna Ashton, desigur, a abordat subiectul cu mine astăzi şi am convenit să rămânem în contact. Am acceptat să caut să descopăr despre care este vorba cu exactitate şi i-am împărtăşit concluziile mele", a declarat Kerry pentru presă. "I-am spus că fiecare ţară din lume care este implicată în afacerile internaţionale, în securitatea naţională, exercită numeroase activităţi, cu scopul de a-şi proteja securitatea naţională", a adăugat el. "Ştiu că nu este ceva neobişnuit pentru un mare număr de ţări", a afirmat Kerry. "Dar nu voi face mai multe comentarii înainte să dispun de toate faptele şi să ştiu exact despre ce este vorba", a continuat el.
Kerry s-a întâlnit cu Ashton în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe Asia-Pacific, în Brunei, un mic sultanat situat pe Insula Borneo, în plină polemică privind spionajul american.
 

Franţa şi Germania cer SUA să înceteze "imediat" spionajul

 
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cere Statelor Unite să înceteze "imediat" activităţile de spionare a Uniunii Europene. "Nu putem accepta un comportament de acest fel între parteneri şi aliaţi. Cerem ca aceste activităţi să înceteze imediat", a declarat Hollande. "Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicaţii", a avertizat preşedintele Franţei.
La rândul său, Italia a cerut Statelor Unite "clarificări", după dezvăluirile privind activităţile de spionaj, declarându-se însă "încrezătoare" în explicaţiile oferite deja de Washington.
Statele Unite trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni, a declarat ieri şi un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. În cursul weekendului, Guvernul german i-a comunicat Casei Albe "uimirea" sa, a declarat Steffen Seibert, adăugând că aceste dezvăluiri ar trebui să facă obiectul unor clarificări. "Europa şi Statele Unite sunt parteneri, amici, aliaţi. Încrederea trebuie să fie baza colaborării noastre. Şi încrederea, în acest caz, trebuie restabilită", a afirmat Seibert. "Dacă se confirmă că reprezentanţe diplomatice ale Uniunii Europene şi ale unor ţări europene au fost spionate, atunci trebuie să spunem clar: spionarea amicilor este inacceptabilă, nu mai suntem în Războiul Rece", a afirmat purtătorul de cuvânt german. "Guvernul german s-a angajat să obţină clarificări complete, iar, dacă va fi cazul, o reacţie europeană clară şi în unanimitate va fi adoptată în aces sens", a anunţat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că Guvernele german şi francez poartă discuţii pe această temă.
 

Putin: Rusia nu îl va preda pe Edward Snowden

 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile ruse nu îl vor preda pe Edward Snowden dacă acesta va alege să rămână pe teritoriul rus. "Rusia nu predă niciodată pe nimeni. Dar, dacă doreşte să rămână pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie să renunţe la activităţile care îi afectează pe partenerii noştri americani", a declarat Vladimir Putin.
Întrebat despre activităţile de spionaj americane care ar fi vizat Uniunea Europeană, Putin a răspuns: "Spionajul dintre occidentali nu este treaba noastră".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri