Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Americanii au dreptul de a ieși din case înarmați. Decizia controversată a Curții Supreme a SUA 2

GALERIE
lege, americani, arme
  • lege, americani, arme
- +

O lege a statului New York referitoare la portul armelor a fost invalidată joi, 23 iunie, de Curtea Supremă a Statelor Unite. Astfel, instanța a decis că americanii au dreptul să iasă înarmați din locuințe, potrivit AFP.

Decizia Curţii, adoptată cu o majoritate de şase judecători din nouă, toţi conservatori, intervine în timp ce ţara se află încă sub şocul unei serii de incidente armate, printre care cel produs la 24 mai şi soldat cu 21 morţi într-o şcoală primară din Texas.

”Amendamentele al doilea şi al 14-lea ale Constituţiei protejează dreptul unei persoane de a purta o armă de foc pentru autoapărare în exteriorul domiciliului său”, a scris judecătorul Clarence Thomas în numele majorităţii.

Într-o opinie separată, judecătorul progresist Stephen Breyer a regretat că instanţa supremă a acţionat ”fără a lua în considerare consecinţele potenţial mortale ale deciziei sale”, şi a amintit că, ”în 2020, 45.222 de americani au fost ucişi de arme de foc”.

Puternicul lobby al armelor, National Rifle Association (NRA), a salutat imediat o ”victorie”.

În schimb, decizia Curţii Supreme reprezintă o lovitură puternică pentru susţinătorii unei reglementări mai stricte a armelor de foc.

Concret, ea se referă la o lege care limitează din 1913 eliberarea de permise de portarmă disimulate persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere, spre exemplu din cauza meseriei lor sau a unor ameninţări primite.

Legea fusese contestată în justiţie de doi proprietari de arme de foc, cărora le fuseseră refuzate permisele, şi de o filială a NRA.

În 1939, Curtea Supremă stabilise că al doilea amendament al Constituţiei (ce enunţă că ”o miliţie bine organizată fiind necesară securităţii unui stat liber, dreptul pe care îl are poporul de a deţine şi de a purta arme nu va fi transgresat”) protejează dreptul de a folosi arme în cadrul unei forţe de menţinere a ordinii, precum armata sau poliţia, dar nu era un drept individual la autoapărare.

Curtea şi-a schimbat însă poziţia într-o hotărâre istorică din 2008, stabilind pentru prima dată un drept de a deţine o armă la domiciliu pentru apărare.

Judecătorii au lăsat totuşi în seama oraşelor şi a statelor reglementarea transportului în afara domiciliului, astfel încât regulile variază foarte mult de la un loc la altul.

Decizia de joi pune capăt latitudinii lăsate la nivel local şi statal, consacrând dreptul de a purta armă.

Într-o primă fază, ea ar urma să ducă la invalidarea unor legi similare celei din New York, aflate în vigoare în alte state, precum California sau New Jersey.

Alte restricţii în vigoare în special în state democrate ar putea fi contestate în justiţie în baza acestui nou cadru legal.

Aproape 400 milioane de arme se aflau în proprietatea populaţiei civile în SUA în 2017, adică 120 de arme la 100 de locuitori, conform estimării proiectului Small Arms Survey.

În 2021, site-ul Gun Violence Archive a recenzat peste 20.000 de cazuri de omoruri cu arme de foc.

Sursa: ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri