Amiralul francez Pierre Vandier, numit Comandant Suprem Aliat în cadrul NATO

vineri, 21 iunie 2024, 22:53
2 MIN
 Amiralul francez Pierre Vandier, numit Comandant Suprem Aliat în cadrul NATO

Amiralul francez Pierre Vandier (FOTO), în vârstă de 56 de ani, un fost şef al Statului Major al Marinei franceze, în prezent numărul doi în Statul Major francez, a fost numit ”Comandant Suprem Aliat însărcinat cu Transformarea” (SACT), unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO, anunţă vineri surse concordante, relatează AFP.

El îi succedă generalului Philippe Lavigne, din cadrul Forţelor Aeriene şi Spaţiale, potrivit unei surse militare franceze şi unei surse diplomatice de la Bruxelles.

Amiralul francez Pierre Vandier vine pe un post ocupat tot de un francez

Acest post este ocupat de către un ofiţer francez cu grad de general de mulţi ani, cu sediul la Norfolk, în Statele Unite.

Al doilea post strategic în NATO, cel de Comandant Suprem al forţelor Aliat în Europa (SACEUR), este deţinut de către un american, cu sediul al Bruxelles.

În contextul în care rolul strategic al NATO a crescut în mod considerabil, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, amiralul Vandier urmează să fie însărcinat să ”promoveze şi supervizeze transformarea continuă a forţelor şi capacităţilor Alianţei”, potrivit descrierii postului pe site-ul NATO.

”El contribuie la identificarea şi apoi la prioritazarea viitoarelor nevoi în domeniul capacităţilor şi nevoi în domeniul interoperabilităţii” şi îşi asumă responsabilitatea ”programelor de antrenament şi de formare” ale organizaţiei.

Amiralul Vandier a fost şeful cabinetului militar al ministrului Apărării Florence Parly.

Pierre Vandier, absolvent al Şcolii Navale, şi-a luat brevetul de pilot aeronautic naval în 1993 şi a desfăşurat misiuni în fosta Iugoslavie, Kosovo, Afganistan, în cadrul grupului aeronaval francez.

Ce funcții a mai ocupat amiralul francez Pierre Vandier

Comandant al fregatei Surcouf, el a participat în 2008 la operaţiunea de eliberare a ostatcilor ţinuţi de piraţi pe velierul Ponant, la Ocereanul Indian.

În vara lui 2011, el a preluat funţia de şef al Operaţiunilor în zona Africa şi a participat la supervizarea operaţiunilor aeriene franceze în Libia. În 2013, el a condus celula de criză a Operaţiunii Serval în Mali.

El a comandat, apoi, până în 2015, portavionul Charles de Gaulle, angajat în această perioadă în Operaţiunea Chammal, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria.

Promovat contraamiral în 2017. el a fost numit comandantul bazei de apărare de la Toulon. În 2018, el a publicat lucrarea ”La dissuasion au troisième âge nucléaire”, la Editura du Rocher.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii