anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

ANAF controlează și membrii familiei

GALERIE
anaf, control, familie
 • anaf, control, familie
- +

Românii vor fi controlați de ANAF în funcție de stilul lor de viață, dar și al celorlați membri ai familiei. În acest mod, fiscul își propune, cu ajutorul unei strategii, ca până în anul 2025 să crească numărul celor care plătesc impozitul pe venit. Însă, persoanele vizate sunt cele care obțin venituri independente și nu salariații. Astfel, cei luați în vizor de către ANAF va primi o notificare. În urma acesteia vor avea la dispoziție 30 de zile să se conformeze, în caz contrar va fi demarat controlul.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat recent o strategie valabilă pentru perioada 2023 – 2025, timp în care vor avea loc ample anchete.

ANAF va analiza inclusiv membrii familiei și va face estimări pe baza tranzacțiilor realizate de persoana vizată, dar și de stilul de viață al acesteia. Fiscul vrea să crească numărul celor care își plătesc impozitul pe venit.

Persoanele vizate de aceste controale sunt cele care obțin venituri independente și nu cele care au un salariu lunar. Practic, cei luați în colimatoriu vor fi acei oameni care au venituri independente dar nu își plătesc dările către stat.

„ANAF a întreprins în mod constant eforturi pentru a îmbunătăți gradul de conformare la nivelul contribuabililor înregistrați. Micile afaceri, cum ar fi persoanele fizice care realizează activități independente, au un potențial de venit relativ redus și campaniile de conformare bazate pe verificări și inspecții în rândul lor ar fi relativ ineficiente, deoarece consumă multe resurse. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri pentru identificarea activităților economice desfășurate de contribuabilii neînregistrați pentru a asigura un mediu de conformare corect și a crește încrederea în sistemul fiscal. În România, la nivelul anilor 2019, 2020 și 2021 erau peste 900.000 de contribuabili cu venituri declarate din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, precum şi din transferul aurului de investiții, drepturi de autor, activități agricole, adică acei contribuabili care au o obligație declarativă.“

Persoana luată în vizor de ANAF, va avea la dispoziție 30 de zile din momentul în care a primit notificarea să se conformeze. În caz contrar, va fi demarat controlul. Prin această nouă strategie de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România, ANAF vrea ca numărul contibuabililor să crească cu 10% față de anul 2021.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.