Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Crochiuri economice

ANAF, dinamitată de Legea prevenţiei la capitolul „amenzi şi confiscări”

GALERIE
Anaf
  • Anaf
- +

Primul trimestru al anului în curs este cel în care au operat din plin efectele Legii prevenţiei, care instituie regula ca nicio firmă să nu mai fie sancţionată dacă nu este mai întâi avertizată şi îndrumată.

Evident, sunt şi fapte care nu intră sub incidenţa acestui act normativ, dar nu intrăm în amănunte aici. Amintim că de la data de 5 februarie a.c. a intrat efectiv în vigoare respectiva lege, adică din momentul publicării în Monitorul Oficial a listei neregulilor pentru care firmele nu sunt amendate (HG nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere, M. Of. nr. 107/05.02.2018). Aşadar avem motive să ne aplecăm asupra efectelor normei în cauză, făcând o paralelă, pe linia tendinţei sancţiunilor administrate de ANAF, între un trimestru (I/2017) în care nu opera Legea prevenirii şi altul corespunzător (II/2018), în care textul normativ ”blând” s-a aflat majoritar în vigoare.

Spicuind din Buletinul statistic fiscal No.1/2018, emis recent de ANAF, remarcăm că cei 1.031.420 contribuabili activi (persoane juridice) au ”beneficiat” în afară de controale, şi de asistenţă de specialitate din partea ANAF. Doar numărul de răspunsuri transmise prin e-mail a crescut la mai mult decât dublu: 11.350 - trim. I 2018, faţă de 5.466, în trim. I 2017. A crescut şi numărul răspunsurilor adresate contribuabililor pe alte căi, dar în măsură mai mică. În materie de inspecţie fiscală, deşi numărul verificărilor efectuate este aproximativ acelaşi (10.496 - trim. I 2018, 10.314 - trim. I 2017), observăm că numărul amenzilor stabilite cu această ocazie scade vertiginos – la 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1.295 - trim. I 2018, 2.196 - trim. I 2017). Valoric, acestea au ajuns să reprezinte 4 mil. lei - trim. I 2018, faţă de 4,5 mil. lei - trim. I 2017. Nivelul confiscărilor de bunuri şi numerar ne apare de-a dreptul dezastruos: a ajuns la 0,01 mil. lei - trim. I 2018, faţă de 1,5 mil. lei - I 2017. Numărul de sesizări penale a scăzut cu 26,4%, ajungând la 387 - trim. I 2018, faţă de 526 - trim. I 2017. Valoarea prejudiciilor aferente respectivelor sesizări a cunoscut şi aceasta o adevărată prăbuşire, de la 883,7 mil. lei - trim. I 2017, la 357,1 mil. lei - trim. I 2018.

Procentual, în această materie avem o cădere cu aproape 60% faţă de perioada de referinţă. Activitatea de antifraudă fiscală a constat şi aceasta într-un număr de 5.162 controale efectuate (mai puţine cu 41%). Proporţia nu s-a menţinut şi când a fost vorba despre numărul amenzilor aplicate (care a scăzut cu 70%). Concret, acest număr a fost de 2.149 - trim. I 2018, faţă de 6.949 - trim. I 2017. Tot cu aproape 70% a scăzut şi valoarea amenzilor aplicate de DGAF, ajungand la 12,2 mil. lei - trim. I 2018, faţă de 39,7 mil. lei - trim. I 2017.

Numărul sesizărilor penale făcute de DGAF, aproape s-a înjumătăţit (89 cazuri), după cum la jumătate faţă de primul trimestru al anului trecut se prezintă şi prejudiciile aferente acestor sesizări (277,5 mil. lei - trim. I 2018). Nu putem trece cu vederea că indicatori importanţi pentru o instituţie de natura ANAF (legaţi de costul colectării), se află în creştere, în loc să scadă. De pildă, se înregistrează în primul trimestru a.c. 10.918,3 lei cheltuiţi la un milion lei venituri bugetare nete, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut suma aferentă era de 10.893,9 lei. Apoi, în fine, cu aproape un procent cresc (şi) cheltuielile cu personalul la un milion lei venituri bugetare nete. Acestea se cifrau la 10.172,7 lei - trim. I 2017, ca să ajungă în perioada corespunzătoare a anului curent la 10.264,3 lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri