anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Analgezicele, mai puțin eficiente la femei

GALERIE
DURERE-FEMEI
 • DURERE-FEMEI
- +

Organismele bărbaților și femeilor sunt diferite din punct de vedere fiziologic în mai multe privințe - de la nivelurile hormonale la procesele moleculare.
Chiar dacă pot simți niveluri similare de durere, procesele biologice subiacente diferite înseamnă că același tratament poate să nu funcționeze la fel pentru amândoi, notează Medical News Today (MNT).

De altfel, cercetătorii investighează de ceva vreme dacă bărbații și femeile răspund diferit la medicamentele pentru durere. Un studiu foarte mic din 1996, de exemplu, a constatat că femeile au reacționat mai mult decât bărbații după ce au primit medicamentul opiaceu pentazocină pentru dureri postoperatorii.

Mult mai recent, o revizuire din 2021 a remarcat că, deși dovezile sunt amestecate, unele studii au constatat că ibuprofenul tinde să reducă durerea la bărbați mai mult decât la femei.

De asemenea, a raportat un studiu care a constatat că prednisonul, un tip de corticosteroid, a fost asociat cu mai multe efecte adverse intolerabile la participanții de sex feminin și că aceștia au fost mai puțin dispuși să accepte o creștere a dozei.

Ce spun specialiștii

Potrivit dr. Meera Kirpekar, profesor de anesteziologie, îngrijire perioperatorie și medicină a durerii de la NYU Langone, atacul de cord în cazul bărbaților și femeilor nu se manifestă la fel, motiv pentru care a concluzionat că există diferențe importante în privința semnalelor de durere în creier și măduva spinării.

"Bărbații și femeile nu au atacuri de cord în același mod, așa că de ce ar trebui ca orice altceva să fie la fel?”, a spus pentru MNT dr. Kirpekar, adăugând că până în urmă cu 6 ani, peste 80% dintre studiile privind durerea au implicat doar participanți de sex masculin, fie că a fost vorba de oameni sau de șobolani.

Spre deosebire de masculi, femelele sunt supuse unor fluctuații hormonale continue de-a lungul vieții care au un impact asupra sensibilității lor la durere.
Luarea în considerare a acestor schimbări, a remarcat ea, ar fi putut fi dificilă în mediile de cercetare anterioare, ceea ce a dus în cele din urmă la faptul că potențialele participante de sex feminin au fost în mare parte lăsate în afara cohortelor de studiu.

Teoriile durerii, dar mai ales ale rezistenței la aceasta

La nivel mondial, milioane de oameni se confruntă cu durerea cronică, însă se cunosc prea puține despre mecanismele care stau la baza acesteia.

Potrivit dr. Kirpekar, există trei explicații ce ar putea să stea în spatele răspunsurilor diferite la durere la bărbați și femei.

”Prima teorie se referă la estrogen, un hormon care controlează dezvoltarea uterului, a ovarelor, a sânilor și reglează menstruația. În funcție de locul în care este localizat acest estrogen și de cantitate, acesta poate fie să agraveze durerea, fie să o amelioreze.Testosteronul, care este hormonul implicat în dezvoltarea penisului, a testiculelor și a prostatei, poate atenua durerea. Și, de fapt, unii pacienți cu dureri cronice pot chiar să ia tratamente cu testosteron.
Așadar, femeile pot avea dureri agravate din cauza nivelului lor ridicat de estrogen. Iar bărbații cu testosteron scăzut pot procesa durerea în mod similar cu femeile”,
a explicat dr. Kirpekar.

”A doua diferență constă în celulele imune numite microglia, care sunt, în esență, celulele imune ale creierului. Teoria este că blocarea microgliei blochează și durerea", a continuat specialistul.

”Ultima teorie implică ARN-ul, care este materialul genetic ce transportă mesajele în corpul nostru. Femeile au niveluri ridicate de ARN în fluxul sanguin în comparație cu bărbații", a  mai spus Kirpekar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.