Analiştii anticipează că preţurile se vor menţine ridicate pe fondul crizei energetice din Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Analiştii anticipează că preţurile se vor menţine ridicate pe fondul crizei energetice din Europa

GALERIE
gaz preturi ridicate
  • gaz preturi ridicate
- +

Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.

Mai mult decât atât, nu se aanticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, analiştii din sectorul energetiei avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii. Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, preţurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică.

Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie. ”De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.

Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.

Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.

Rickson a declarat că perspectivele preţurilor energiei europene în această iarnă vor fi ”extrem de dependente” de preţurile la gaze, adăugând că se aşteaptă ca acestea să crească şi mai mult în următoarele luni.

”În afară de tabloul mediu ”, ne aşteptăm ca preţurile să fie foarte volatile, cu fluctuaţii de la preţuri orare scăzute sau chiar negative atunci când generarea eoliană este ridicată, la preţuri foarte ridicate, aşa cum s-a văzut deja când vântul este scăzut şi cererea este ridicată.”

Preţurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobişnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potenţială criză de aprovizionare.

De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce ţările au atenuat restricţiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste aşteptări, care a dus la o penurie de gaze.

Acest deficit ”face ca piaţa să fie nervoasă pe măsură ce ne apropiem de iarnă”, a declarat Stefan Konstantinov, analist senior la ICIS Energy, un serviciu de informaţii despre mărfuri, pentru CNBC.

”Acest lucru este corelat cu concurenţa semnificativă pentru aprovizionarea cu GNL din Asia şi America de Sud, care creşte preţurile la gaz.” Mai mult decât atât, Rusia încetineşte livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mişcare deliberată pentru a-şi consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2. Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina şi Polonia, este aşteptată în curând să fie pe deplin operaţională şi ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.

”Opinia noastră este că demararea fluxurilor prin Nord Stream 2 nu va reduce semnificativ preţurile în această iarnă”, a declarat joi Murray Douglas, director de cercetare la Wood Mackenzie, pentru CNBC. ”Se pare că vom fi blocaţi la preţuri destul de ridicate până în timpul iernii şi cred că mai ales odată ce intrăm în Anul Nou, în ianuarie şi februarie, când temperaturile vor fi scăzute, vom fi destul de vulnerabili la vârfuri mari de preţuri în timpul tranzacţiilor ”, a adăugat el.

Preocupările legate de criza climatică la începutul acestei luni, creşterea preţurilor gazelor şi producţia eoliană scăzută au determinat Marea Britanie să pornească o veche centrală pe cărbune pentru a-şi satisface nevoile de energie electrică. Măsura ridică întrebări serioase cu privire la angajamentele de mediu ale guvernului pe fondul crizei climatice. Cu siguranţă, cărbunele este cel mai puternitc emitent de carbon între carburanţii fosili şi, prin urmare, cea mai importantă ţintă pentru înlocuirea cu surse regenerabile de energie.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.