Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Analiştii anticipează că preţurile se vor menţine ridicate pe fondul crizei energetice din Europa

GALERIE
gaz preturi ridicate
  • gaz preturi ridicate
- +

Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.

Mai mult decât atât, nu se aanticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, analiştii din sectorul energetiei avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii. Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, preţurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică.

Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie. ”De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.

Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.

Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.

Rickson a declarat că perspectivele preţurilor energiei europene în această iarnă vor fi ”extrem de dependente” de preţurile la gaze, adăugând că se aşteaptă ca acestea să crească şi mai mult în următoarele luni.

”În afară de tabloul mediu ”, ne aşteptăm ca preţurile să fie foarte volatile, cu fluctuaţii de la preţuri orare scăzute sau chiar negative atunci când generarea eoliană este ridicată, la preţuri foarte ridicate, aşa cum s-a văzut deja când vântul este scăzut şi cererea este ridicată.”

Preţurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobişnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potenţială criză de aprovizionare.

De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce ţările au atenuat restricţiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste aşteptări, care a dus la o penurie de gaze.

Acest deficit ”face ca piaţa să fie nervoasă pe măsură ce ne apropiem de iarnă”, a declarat Stefan Konstantinov, analist senior la ICIS Energy, un serviciu de informaţii despre mărfuri, pentru CNBC.

”Acest lucru este corelat cu concurenţa semnificativă pentru aprovizionarea cu GNL din Asia şi America de Sud, care creşte preţurile la gaz.” Mai mult decât atât, Rusia încetineşte livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mişcare deliberată pentru a-şi consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2. Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina şi Polonia, este aşteptată în curând să fie pe deplin operaţională şi ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.

”Opinia noastră este că demararea fluxurilor prin Nord Stream 2 nu va reduce semnificativ preţurile în această iarnă”, a declarat joi Murray Douglas, director de cercetare la Wood Mackenzie, pentru CNBC. ”Se pare că vom fi blocaţi la preţuri destul de ridicate până în timpul iernii şi cred că mai ales odată ce intrăm în Anul Nou, în ianuarie şi februarie, când temperaturile vor fi scăzute, vom fi destul de vulnerabili la vârfuri mari de preţuri în timpul tranzacţiilor ”, a adăugat el.

Preocupările legate de criza climatică la începutul acestei luni, creşterea preţurilor gazelor şi producţia eoliană scăzută au determinat Marea Britanie să pornească o veche centrală pe cărbune pentru a-şi satisface nevoile de energie electrică. Măsura ridică întrebări serioase cu privire la angajamentele de mediu ale guvernului pe fondul crizei climatice. Cu siguranţă, cărbunele este cel mai puternitc emitent de carbon între carburanţii fosili şi, prin urmare, cea mai importantă ţintă pentru înlocuirea cu surse regenerabile de energie.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri