Analiştii CFA România au încredere în revenirea economiei în acest an
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Analiştii CFA România au încredere în revenirea economiei în acest an

GALERIE
crestere economica
  • crestere economica
- +

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a ajuns la 60,7 puncte, în creştere cu 39,9 puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit sondajului realizat de Asociaţia CFA România în martie 2021, care mai arată că atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. Analiştii estimează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi până în trimestrul al IV lea al anului 2022.

“Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri”, arată asociaţia. 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

“Atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât si cuec prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, Adrian Codîrlaşu.

Potrivit CFA, 76% din participantii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobândă de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu.

Legat de durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor din cadrul sondajului CFA (peste 70%) anticipează că acesta se va resimti inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar pâna în trimestrul al IV-lea al anului 2022.

Analiştii CFA susţin că datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA Romania, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni. Indicatorul de Incredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evolutia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România cu 230 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).

Cititi si: O firmă de apartament înfiinţată în Bucureşti, lovitură de zeci de miliarde de dolari la Bursa din New York

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.