Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Analistul Pavel Lucescu: Ce se întâmplă la Chişinău. Ultimele noutăţi!

GALERIE
Plahotniuc
  • Plahotniuc
- +

1. Ofensiva lui Plahotniuc pe frontul american. Vicepreşedintele PD, Andrian Candu, ar fi plecat într-o vizită în SUA. Informaţia a apărut azi dimineaţă în presa din R Moldova, însoţită de o fotografie a liderului PD la coadă în aeroportul de la Chişinău.

 Informaţia nu a fost infirmată de către purtătorul de cuvânt al PD, Vladimir Cebotari care s-a rezumat să spună doar că liderul PD este plecat din ţară, dar nu poate spună unde.

De ce e importantă ştirea?

Pentru că ultimele gesturi ale lui Plahotniuc legate de criza de la Chişinău arată că acesta încearcă cu disperare să câştige bunăvoinţa SUA. Guvernul său a anunţat acum două zile că a semnat o decizie prin care RM îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi că a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în R. Moldova.

Numai că nici Israel, nici SUA nu au dat de înţeles până acum că ar aprecia gesturile lui Plahotniuc.

Singura reacţie a venit din partea unui purtător de cuvânt al MAE israelian, care s-a limitat la a spune că a luat notă dar că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia, în lumina viitoarelor alegeri anticipate.

2. Ambasadoarea lui Plahotniuc peste ocean chemată în ţară

”Atacul” lui Plahotniuc pe frontul diplomatic americano-israelian a primit însă o reacţie din partea noului guvern condus de Maia Sandu. Ieri, noul ministru de Externe al RM, Nicu Popescu, a rechemat-o în ţară pe Cristina Balan, ambasador în SUA, la Chişinău, pentru consultări, menţionând că ”din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziţia autorităţilor moldoveneşti legitime” Cristina Balan a fost desemnată ambasadoare a Republicii Moldova la Washington în 2018, anterior ea deţinând funcţia de vicepreşedintă a Partidului Democrat.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Helsinki a Congresului american, Alcee L. Hastings, a dat publicităţii un comunicat în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile din Moldova şi afirmă: „aplaud formarea unei coaliţii democratice şi aştept cu nerăbdare să sprijin pe mai departe aspiraţiile euro-atlantice ale poporului moldovean”. In comunicat se mai spune şi că schimbarea reperelor „pentru că uneia dintre părţi nu îi convine rezultatul unei înţelegeri nu reflectă angajamentul faţă de democraţie pe care ne aşteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE”.

3. La est de Moldova, lucrurile stau şi mai prost pt regimul lui Plahotniuc

Putin, aseară la o televiuziune rusă: „Ce a făcut preşedintele Dodon, împreună cu oponenţii lui, să spunem, condiţional, din partidele prooccidentale, este un pas spre construirea unui stat modern, civilizat şi modern. Cu siguranţă îl vom susţine atât pe preşedintele Dodon, cât şi pe actualii săi parteneri de coaliţie, astfel încât ei să scape, în general, inteligent, de acei oameni care au uzurpat puterea în Moldova. În pofida unor contradicţii, ei au găsit puterea de a construi o activitate comună în interesul statului moldovenesc şi al poporului moldovenesc. Noi, cu siguranţă, îi vom sprijini”

4. Dodon spune că nu va fi nicio federalizare şi că aceasta nu poate fi decisă decât de popor

Preşedintele Igor Dodon, declară că niciun fel de federalizare nu va exista în Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Şeful statului spune că acest lucru nu este decis de către politicieni, dar de către popor, informeaza agenţia IPN. Igor Dodon afirmă că ideea de federalizare ar fi fost a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

Precizarea vine în contextul în care în spaţiul public au apărut mai multe înregistrări video de la negocieri dintre Dodon şi Plahotniuc, conform cărora şeful statului ar fi discutat despre încheierea unui acord dintre socialişti şi democraţi, iar unul dintre puncte ar fi fost federalizarea Republicii Moldova. Igor Dodon insistă pe faptul că multe dintre secvenţele care au apărut în spaţiul public sînt trucate. „Eu ştiam că ne filmează, eu ştiu cu cine am de a face. Eu ştiu foarte bine că Plahotniuc e capabil de lucruri de-astea”, spune şeful statului. Preşedintele menţionează că ar fi încălcat legea, dacă ar fi semnat nişte acorduri în acest sens.

5. ”Expertiză video” de la Bucureşti

Tot în legătură cu filmuleţe difuzate de partidul lui Plahotniuc de la negocierile acestuia cu Dodon, Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne din Guvernul Sandu, a anunţat aseară într-o emisiune TV că a expediat înregistrările la „nişte colegi din România”, care ar urma să facă o expertiză şi să verifice dacă imaginile sunt originale sau au fost truncate.

6. Năstase: colaborare cu socialiştii până scăpăm de mafie

În legătură cu viitorul coaliţiei de guvernare a blocului ACUM cu PSRM, Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne din Guvernul Sandu, spune că înţelegerea „va dura până când ţara va fi scăpată de mafia”. „Dacă reuşim să eliberăm ţara şi instituţiile statului, putem într-o bună zi să mergem la anticipate, să ne batem cu programe reale”, a declarat Năstase.

7. Criza ar putea fi scurtată cu o zi

Comisia de la Veneţia a devansat cu o zi(de pe 21 pe 20 iunie) data la care se va pronunţa în legătură cu deciziile Curţii Constituţionale ale R Moldova, care au dus la declanşarea crizei politice de la Chişinău.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri