Analiza celebrei imagini cu glonțul care-i trece lui Trump pe lângă ureche

duminică, 14 iulie 2024, 15:03
2 MIN
 Analiza celebrei imagini cu glonțul care-i trece lui Trump pe lângă ureche

În documentarea mitingului de campanie din Pennsylvania de sâmbătă după-amiază, care s-a transformat într-o tentativă de asasinat asupra fostului președinte Trump, Doug Mills, un fotograf veteran de la New York Times, a reușit să surprindă în imagini un glonț trecând pe lângă capul fostului președinte Donald J. Trump.

Aceasta este evaluarea lui Michael Harrigan, un agent special retras al F.B.I., care a petrecut 22 de ani în cadrul agenției.

„Este absolut posibil să arate deplasarea aerului din cauza unui proiectil,” a spus domnul Harrigan într-un interviu sâmbătă seara, după ce a revizuit imaginile de înaltă rezoluție trimise de domnul Mills de la miting. „Unghiul pare puțin jos pentru a fi trecut prin urechea lui, dar nu imposibil dacă atacatorul a tras mai multe focuri.”

Calculele balistice simple arată că surprinderea unui glonț așa cum a făcut probabil domnul Mills într-o fotografie era posibilă, a spus domnul Harrigan.

Domnul Mills folosea o cameră digitală Sony capabilă să captureze imagini la până la 30 de cadre pe secundă. El a realizat aceste fotografii cu o viteză a obturatorului de 1/8,000 dintr-o secundă — extrem de rapidă conform standardelor din industrie.

Un alt factor este viteza glonțului tras din armă. Sâmbătă, autoritățile de aplicare a legii au recuperat la fața locului o pușcă semiautomată de tip AR-15 de la un bărbat alb decedat, pe care îl cred autorul atacului.

Citiți și: Atacatorul de la mitingul lui Trump, Thomas Matthew Crooks, a folosit o puşcă de tip AR

„Dacă atacatorul trăgea cu o pușcă de tip AR-15, glonțele de calibru .223 sau 5,56 milimetri pe care le folosesc acestea călătoresc cu aproximativ 3.200 de picioare pe secundă când părăsesc țeava armei,” a spus domnul Harrigan. „Și cu o viteză a obturatorului de 1/8.000 dintr-o secundă, acest lucru ar permite glonțului să călătorească aproximativ patru zecimi de picior în timp ce obturatorul este deschis.”

„Majoritatea camerelor folosite pentru a captura imagini cu gloanțe în zbor folosesc camere de specialitate extrem de rapide, care nu sunt utilizate în mod normal pentru fotografia obișnuită, așa că surprinderea unui glonț pe o traiectorie laterală, așa cum se vede în acea fotografie, ar fi o șansă de unu la un milion și aproape imposibil de prins chiar dacă cineva ar ști că glonțul vine,” a spus el.

Citiți și: Imagini sugestive și puternice de la atacul împotriva lui Trump

În ultima sa misiune, domnul Harrigan a condus unitatea de antrenament pentru arme de foc a biroului și în prezent lucrează ca consultant în industria armelor de foc.

„Având în vedere circumstanțele, dacă aceasta nu arată calea glonțului prin aer, nu știu ce altceva ar putea fi,” a spus el.

Traducere din New York Times, SURSA FOTO: NYT (Doug Mills)

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii