ANALIZĂ Cheile victoriei cu Petrolul. Cu ce unelte a spart Poli duminică gheața acumulată timp de patru luni?

marți, 04 martie 2025, 04:00
3 MIN
 ANALIZĂ Cheile victoriei cu Petrolul. Cu ce unelte a spart Poli duminică gheața acumulată timp de patru luni?

ACSM Politehnica Iași a pus punct duminică uneia dintre cele mai negre serii din istoria fotbalului local. Victoria la limită obținută în fața Petrolului Ploiești, 1-0, a stopat o serie neagră, de patru luni, fără victorie, perioadă în care Iașul nu câștigase în 13 partide de campionat.

Ziarul de Iași vă prezintă care au fost cheile primului succes obținut în 2025 de echipa ieșeană.

  1. Inspirația lui Miriuță

Unul dintre factorii decisivi în ecuația partidei a fost duelul celor doi tehnicieni, câștigat de cel al gazdelor, Vasile Miriuță. Acesta a fost inspirat atât în privința formulei de start, trecerea la modulul 4-4-2 dând un imbold ofensiv Iașului, cât și în privința dozei de adrenalină injectate fotbaliștilor. Totodată, șeful băncii tehnice ieșene a fost inspirat și în privința schimbării registrului din actul secund, dominarea totală a oaspeților fiind absorbită fără probleme de o formație pragmatică.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

  1. Paloarea lui Mutu

Victoria lui Miriuță a fost generată și de paloarea omologului lui, Adrian Mutu, care nu confirmă ca antrenor nici la Ploiești. Petrolul a jucat lent, bătrânesc, fără să-și creeze vreo ocazie clară, în ciuda netei superiorități statistice: 62% posesie, 15-9 la șuturi, 404 pase precise, aproape dublu ca Poli! Moale pe margine, probabil și în discursul de la pauză, „Briliantul” nu a reușit să-și trezească echipa nici după 0-1, în actul secund, când, silit de accidentarea lui Roche, a trecut de la temătorul 5-4-1 aliniat în start la 4-3-3, cu închizătorul Keita transformat în inter.

  1. Determinarea

La fel ca la precedentul meci de pe teren propriu, contra CFR Cluj, Poli a impresionat prin determinare, cheia capitală a jocurilor unui campionat modest, așa cum e Liga I. Tonul a fost dat de „plămânii” Bordeianu și Marchioni, care au pompat oxigen și spre ceilalți „muncitori”, precum Ștefanovici (a arat terenul), Umar (dacă va elimina carențele tehnice, ar putea deveni unul dintre stoperii importanți ai campionatului) ori Samayoa (într-o creștere evidentă de formă). Și atacanții S. Camara și Skuka, deși nu au avut realizări ofensive, au rezonat cu tonul la muncă venit de la mijloc, cei doi alergând mult.

  1. Șansa

Dacă pe plan defensiv ACSM Poli a bifat al treilea meci consecutiv în care nu a primit gol în 90 de minute, chiar dacă „lateralii” G. Soares și Ispas nu au excelat, ei profitând însă de paloarea lui Grozav și a lui M. Rădulescu, pe plan ofensiv gazdele nu au stat grozav. Iașul nu și-a creat ocazii importante, însă a marcat, cu șansă, la șutul unui Diakhaby care, dacă va ajunge la un ritm decent, s-ar distra cu mulți fundași din Liga I. Nici intrarea lui Roman, din ultima jumătate de oră, nu a adus o creștere a clarității ofensive, capitol la care Iașul trebuie să mai lucreze pentru a nu depinde de noroc, așa cum s-a întâmplat duminică.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii