ANALIZĂ Cum a bătut Politehnica pe Oțelul Galați. Cele patru chei ale victoriei care a dus Iașul aproape de play-off
Politehnica Iași a bifat duminică a patra victorie consecutivă pe teren propriu în campionat, 2-1 (0-1) cu Oțelul Galați, în ultima etapă a turului sezonului regulat al Ligii I de fotbal.
În următoarea analiză, Ziarul de Iași vă prezintă cele patru chei esențiale ale meciului care a dus-o pe Poli la un singur punct de FCSB, ocupanta ultimului loc de play-off.
1.Norocul
La fel ca în multe alte partide de când la cârma Politehnicii este Emil Săndoi, Zeița Fortuna l-a luat cu drag la piept pe antrenorul oltean și duminică. Astfel, deși nu a jucat deloc grozav, ba chiar a arătat rău tare în prima repriză, deși a avut om în plus de la jumătatea ei, și a avut probleme și după odihnă, Poli s-a impus.
Gazdele au fost ocrotite de șansă în toate momentele capitale ale partidei.
În primul rând, în minutul 23, când Stevanovic l-a atacat imprudent pe Harrison și când arbitrul din camera VAR, Horia Mladinovici, nu s-a făcut că plouă și l-a chemat la margine pe „centralul” Barbu, care, după ceva ezitări, l-a eliminat pe gălățean.
Apoi, în minutele 60 și 65, când Pop și Juric, aflați în poziții ideale, au tras modest, ratând cele mai mari ocazii ale meciului și posibilitatea de a duce scorul la un 0-2 care nu se știe dacă mai putea fi întors.
Protejat de șansă, Săndoi are procentaj maxim acasă în cele patru meciuri de când e antrenează în Copou.
2.Forma bună a lui Fernandez și a jucătorilor de atac
Faptul că Politehnica nu a jucat grozav a fost și urmarea evoluțiilor individuale modeste ale multor piese de bază. Tonul a fost dat de triunghiul de forță de la mijlocul terenului, Bordeianu – Roman – Gouet, fără inspirație, fără vlagă, dar și de prestația ezitantă a tuturor fundașilor: Todoroski a fost, din nou, aerian, Samayoa a greșit la gol, Ispas a gafat mult, iar Soares a rulat în nota coechipierilor.
Salvarea în acest context a venit de la portarul Fernandez, care a reparat multe dintre erorile defensivei, și de la jucătorii de atac. Vârful Harrison a demonstrat, din nou, la fel ca în Cupă, cu UTA, că Săndoi a greșit că nu i-a acordat mai mult credit, britanicul obținând eliminarea lui Stevanovic și hărțuind permanent defensiva oaspeților. Apoi, Gheorghiță, care ar fi trebuit să fie mai atent la centrarea lui Tomasevic din care Oțelul a deschis scorul, a semnat reușita decisivă, iar celălalt titular care a început în bandă, Teixeira, s-a zbătut mult. Nu în ultimul rând, rezervele intrate pe flancuri, Tailson și V. Gheorghe, au fost active, ele conlucrând la golul egalizator.
3.Schimbările lui Săndoi
Ajuns la acest capitol, trebuie remarcat faptul că lui Săndoi i-au ieșit toate schimbările. După ce echipa s-a dezechilibrat în minutul 58, când V. Gheorghe a intrat pe dreapta, iar Tailson pe stânga, iar Gheorghiță a migrat în centru, Oțelul având uriașele ocazii din minutele 60 și 65, Poli s-a așezat mai bine apoi și a întors meciul grație celor trei fotbaliști amintiți. După o fază fixă, Vali Gheorghe i-a pasat decisiv lui Tailson, care a punctat, iar Gheorghiță, uitat de gălățeni după trecerea în centru, a înscris după ce a profitat de faptul că nimeni nu a ieșit să-l blocheze în zona nouă în care acționa.
Apoi, la 2-1, lui Săndoi nu i-a păsat de gura lumii care a strâmbat din nas când a făcut două schimbări ultradefensive (Harrison – Marchioni și Roman – Miskovic), deși Poli avea om în plus, și a securizat, fără emoții, rezultatul.
4.Problemele gălățenilor
Succesul Iașului a fost generat și de problemele mari cu care s-au confruntat gălățenii duminică. Fără „biciul” Dorinel Munteanu pe bancă, tehnicianul fiind suspendat, oaspeții au căzut pe final. Dezorganizarea incredibilă de la faza fixă care a generat golul egalizator (V. Gheorghe a fost complet liber, când a pasat în careul mic, unde erau trei ieșeni și un singur gălățean!) și lipsa de reacție de la golul decisiv, Gheorghiță șutând nestingherit, nu au fost singurele elemente care au trădat faptul că Oțelul e în suferință fără antrenor. Fără să aibă cine să-i împingă de la spate, oaspeții au fost lipsiți de reacție după minutul 74, când s-a făcut 2-1, proverbiala lor răutate, agresivitate, insuflată de Munteanu, fiind inexistentă.
Și absența căpitanului dunărenilor, Cisotti, s-a simțit din plin în angrenajul unei trupe în care italianul dă nota de limpezime și de claritate necesară, accidentarea lui Cisse, care nu poate fi înlocuit eficient de Stevanovic, fiind o altă problemă care dă peste cap angrenajul Oțelului.
Politehnica nu are mult timp la dispoziție pentru a savura succesul, Iașul urmând să joace sâmbătă, de la ora 13:30, tot în Copou, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, în prima etapă a returului sezonului regulat. Detalii despre această partidă veți putea afla zilele viitoare.
Publicitate și alte recomandări video